Hem » Vin Skola » Fler kluriga vintermer att lära sig

Fler kluriga vintermer att lära sig

26_itemthemeimage_5202-jpg - Vinjournalen.se

Bâtonnage

Ett uttryck som hamnar i vinframställningsprocessen. Bâtonnage är ett franskt uttryck som egentligen betyder att ”röra om med en pinne”. I vinframställningsprocessen rör man upp jästfällningen i vinet som samlas som bottensats under jäsningen i lagringskärlet. Bottensatsen består exempelvis av jästceller och druvskalfragment. Vinet kan då tappas på en ny behållare för att inte svavelväte ska bildas.

Sur Lie

Termen kommer också från franskan och betyder ungefär ”ligga och vila”. Termen används i lagringsprocessen vid jästfällningen och ända fram tills dessa att vinet ska buteljeras. Under den här tiden ska vinet dra till sig olika smaker från olika jästceller, smaker som exempelvis jäst, bröd, deg. Det är viktigt att vinet får vila i fred och med stor försiktighet, eftersom detta rester lätt kan förstöra ett vin om detta inte görs på rätt sätt.

Élevage

Termen betyder bokstavligen att ”uppfostra” eller ”höja upp” ett vin och är en vanlig fransk term i vintillverkning, lagring och buteljering. Under jäsningsperioden används ju olika metoder och tekniker, som exempelvis lagring på fat eller en viss filtrering. Då ”höjer man upp” vinet för att vinet ska uppnå sin fulla potential.

Hermitage

Detta handlar inte om konstmuséet i St Petersburg utan om en appellation i norra Rhôneregionen som är känd för att producera ganska dyra prestigeviner av druvan Syrah och viner kan kännetecknas som komplexa viner av bra årgång. Finns även som vita Hermitage (Hermitage Blanc). Dessa statusviner höjdes till skyarna av kung Ludvig den 13:e redan på 1700-talet och blev det franska kungafamiljens egna husvin som man gärna bjöd internationella inresande gäster på.

Vieilles vignes

Franska för “gamla vinstockar”. Vieilles vignes är ingen legal term, alltså inget krav på flaskans etikett, men kan stå med i namnet för att tala om att vinstockarna är äldre. De måste vara mer än 30 år gamla för att bära epitetet Vieilles vignes. Ett exempel på ett sådant vin som finns i Sverige är Bourgogne Vieilles Vignes de Pinot Noir Albert Bichot , 2012 (artikelknr 5470) eller Chablis Vieilles Vignes (artikelnr 5595) som dessutom är två mycket utmärkta viner.

Frågor och svar:

Vad betyder Bâtonnage i vinframställningsprocessen?

Bâtonnage betyder att röra om med en pinne för att röra upp jästfällningen i vinet som samlas som bottensats under jäsningen i lagringskärlet.

Vad innebär termen Sur Lie i vinlagringen?

Sur Lie betyder att vinet ska ligga och vila på jästfällningen fram till buteljeringen för att dra till sig olika smaker från olika jästceller.

Vad betyder Élevage i vintillverkning, lagring och buteljering?

Élevage betyder att ”uppfostra” eller ”höja upp” ett vin för att vinet ska uppnå sin fulla potential.

Vad är Hermitage och vad kännetecknar dess viner?

Hermitage är en appellation i norra Rhôneregionen som är känd för att producera ganska dyra prestigeviner av druvan Syrah och viner kan kännetecknas som komplexa viner av bra årgång.

Vad betyder Vieilles vignes och vilka krav ställs på vinstockarna för att bära epitetet?

Vieilles vignes betyder ”gamla vinstockar” och kravet för att bära epitetet är att vinstockarna måste vara mer än 30 år gamla. Det är ingen legal term, men kan stå med i namnet för att tala om att vinstockarna är äldre.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.