Fler kluriga vintermer att lära sig

Bâtonnage

Ett uttryck som hamnar i vinframställningsprocessen. Bâtonnage är ett franskt uttryck som egentligen betyder att ”röra om med en pinne”. I vinframställningsprocessen rör man upp jästfällningen i vinet som samlas som bottensats under jäsningen i lagringskärlet. Bottensatsen består exempelvis av jästceller och druvskalfragment. Vinet kan då tappas på en ny behållare för att inte svavelväte ska bildas.

Sur Lie

Termen kommer också från franskan och betyder ungefär ”ligga och vila”. Termen används i lagringsprocessen vid jästfällningen och ända fram tills dessa att vinet ska buteljeras. Under den här tiden ska vinet dra till sig olika smaker från olika jästceller, smaker som exempelvis jäst, bröd, deg. Det är viktigt att vinet får vila i fred och med stor försiktighet, eftersom detta rester lätt kan förstöra ett vin om detta inte görs på rätt sätt.

Élevage

Termen betyder bokstavligen att ”uppfostra” eller ”höja upp” ett vin och är en vanlig fransk term i vintillverkning, lagring och buteljering. Under jäsningsperioden används ju olika metoder och tekniker, som exempelvis lagring på fat eller en viss filtrering. Då ”höjer man upp” vinet för att vinet ska uppnå sin fulla potential.

Hermitage

Detta handlar inte om konstmuséet i St Petersburg utan om en appellation i norra Rhôneregionen som är känd för att producera ganska dyra prestigeviner av druvan Syrah och viner kan kännetecknas som komplexa viner av bra årgång. Finns även som vita Hermitage (Hermitage Blanc). Dessa statusviner höjdes till skyarna av kung Ludvig den 13:e redan på 1700-talet och blev det franska kungafamiljens egna husvin som man gärna bjöd internationella inresande gäster på.

Vieilles vignes

Franska för “gamla vinstockar”. Vieilles vignes är ingen legal term, alltså inget krav på flaskans etikett, men kan stå med i namnet för att tala om att vinstockarna är äldre. De måste vara mer än 30 år gamla för att bära epitetet Vieilles vignes. Ett exempel på ett sådant vin som finns i Sverige är Bourgogne Vieilles Vignes de Pinot Noir Albert Bichot , 2012 (artikelknr 5470) eller Chablis Vieilles Vignes (artikelnr 5595) som dessutom är två mycket utmärkta viner.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Brunello di Montalcino Fattoi

Italienarnas egna favoritvin. Ett anrikt, lyxigt och framförallt farligt välsmakande vin som är perfekt till fina middagar. Upplev hjärtat av Toscanas traditioner med denna hänförande dryck. Det här är inget "vardagsvin" och vill man greppa smakens alla nyanser så kanske det är bäst att dricka vinet för sig.

Artikelnummer: 3097

Typ: Rött Vin, Vin

Producent:Az. Agr. Fattoi

Land: Montalcino (Toscana)

Alkohol:14,5 % Vol %

Pris:219 Kr.

Nötkött

Få exklusiva artiklar och nyheter – snabbt och kostnadsfritt

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •