Hem » Vin Skola » Bag in box viner är inte längre utstött

Bag in box viner är inte längre utstött

Även fast du hade en stram budget torde du inte köpa bag in box vinerna som fanns till en början i sortimentet till lika de vita burkarna av allmänna öler där det endast stod ÖL på etiketten. Ingen ville bli upptäckt med att köpa bag in box viner men trots detta har den med tiden gått från obemärkthet till en av de stora konkurrenterna på markanden. Medan du kanske aldrig kommer att se Château Laffite Rothschild som vin låda har många av bag in box vinerna vunnit guldmedaljer och blivit hyllade som präktiga viner.

Dock var det även en tid då några av oss vände ryggen till tanken av vin med kork. I dagens läge är det inte samma sak och ifall du ännu inte provat bag in box viner kanske det börjar bli på tiden att ta en titt på de olika topp namn som nuförtiden skapar viner i lådor som ett alternativt och vilket är ett mer miljövänligt alternativ för ett antal av deras viner.

Medan du kanske aldrig kommer att se en Grand Cru, Premier Cru Bordeaux eller Borgougne sålda som bag in box viner, kommer du sannolikt att finna att mindre familjeägda vingårdar väljer att sälja sina viner i lådor. En av de kändaste bag in box vinerna på markanden är Black box, denna vin låda kommer inte endast i flera varianter utan har även vunnit en del guldmedaljer under åren.

Varför en vin låda?

Först måste du förstå att namnet vin låda kan vara smått missvisande. Såsom vilket man ser är utsidan definitivt en låda men hemligheten bakom den framgångsrika vinlådan såsom i många andra produkter är insidan. Inne i vinlådan finns en polymer påse med en självtätande kran bifogad. Detta är hemligheten bakom denna kända succé. Såsom vi alla vet är syre vinets största fiende och ju mer vinet är utsatt för syre ju snabbare förstörs den.

Påsen på insidan av lådan är konstruerad så att lufttrycket är mindre på insidan av påsen än på utsidan. Så medan du tappar upp ett glas av dit favorit vin gör lufttrycket på utsidan påsen att falla ihop. Detta hjälper syret att hålla sig utanför vinlådan, och vinet håller en längre tid.

Dock släpper även de bästa ventilerna in små mängder syre med tiden. Vinlådan är inte gjord för att förvaras i en vinkällare utan mera för att stå i kylskåpet och serveras kallt för att sedan kunna återvinna materialet.

Fördelarna med Bag in box viner

Vi har omfattat det att bag in box viner inte längre är ett pseudonym för luffar-sprit såsom det tidigare ansetts och att det i dagens läge säljs många högklassiga viner i lådformat. Till näst skall vi se på de olika fördelarna både praktiskt som nöje med vinlådan istället för vinflaskan.

Såsom tidigare nämnt skall en god vin låda hållas färsk från så länge som sex till åtta veckor och förvaring i kylskåp förlänger tiden. Eftersom vinerna som används i dessa lådor är klassade som fat vin är kan du med största sannolikhet hitta ett kvalitet vin till ett lägre pris på grund av de förmånliga förpackningen och transport.

När man köper bag in box viner kommer du aldrig att ha problem med öppnandet eftersom du inte äger en kork öppnare eftersom det inte behövs någon sådan. Allt som behövs göra är att riva upp tätningen och tappa upp ett glas av ditt favorit vin. Eftersom detta inte är en glasflaska kan du ta med dig lådan var som helst, stranden eller grillfesten utan att vara rädd för att flaskan skall gå sönder.

Till slut kommer vi till kvantitäten, den vanliga storleken på en vinflaska är 750 ml medan den vanliga storleken på en vin låda är 3 liter. Du får mera för mödan, det ryms perfekt i ditt kylskåp och materialet kan återvinnas. När du adderar alla dessa orsaker kan det vara svårt att förstå vad det finns att ogilla i bag in box vinerna. De har mycket att bjuda på i ett miljövänligt skal och är väl värt en titt nästa gång du besöker affären.

Frågor och svar:

Varför var bag in box viner tidigare stigmatiserade?

Bag in box viner ansågs tidigare vara av låg kvalitet och förknippades med luffar-sprit.

Hur fungerar en vin låda?

En vin låda innehåller en polymer påse med en självtätande kran som minskar lufttrycket på insidan av påsen. Detta hjälper syret att hålla sig utanför vinlådan och vinet håller sig färskt längre.

Vilka fördelar finns det med bag in box viner?

Bag in box viner håller sig färska längre, är lättare att öppna och ta med sig, kan innehålla mer vin än en vanlig flaska och är oftast billigare på grund av den förmånliga förpackningen och transporten.

Kan man hitta högklassiga viner i bag in box format?

Ja, många högklassiga viner säljs numera i bag in box format.

Kan man förvara en vin låda i en vinkällare?

Nej, en vin låda är inte gjord för att förvaras i en vinkällare utan bör förvaras i kylskåpet och serveras kallt. Materialet kan dock återvinnas.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.