Vårt sätt att äta middag ändras hela tiden då nya trender skapas. Vi har blivit mer och mer måna om att äta hälsosamt och på ett sätt som värnar om naturen. Samtidigt är det viktigt för varje hushåll att få varva ner med lite god mat som inte behöver vara supernyttig under helgen. En vanlig vecka kan till exempel se ut såhär:

  • Måndag: husmanskost
  • Tisdag: fisk
  • Onsdag: Asiatiskt
  • Torsdag: Vegetariskt
  • Fredag: Tacos
  • Lördag: Rött kött
  • Söndag: Kyckling

På måndagar kanske det inte finns mycket tid och ork till att laga något extravagant, därför passar det bra med lite vanlig husmanskost. Den svenska husmanskosten består ofta av mycket grädde, och till detta passar det bra med till exempel ett glas Carménère eller Cabernet Franc. De örtiga smakerna i vinet passar bra ihop med grädden och syrligheten väger upp tyngden i rätterna.

Fisk äter vi gärna panerad eller friterad. Då passar det extra bra med ett torrt, mousserande vin som Cava.
Mousserande kan man även dricka på en asiatisk onsdag, men det får gärna vara rosé. Till exempel vietnamesiska vårrullar eller Pad Thai passar utmärkt med Crémant d’Alsace.

Det är viktigt för många att ha en köttfri dag i veckan. Ett väl kylt torrt rosévin med smaker som melon, bär och frukt förhöjer de subtila smakerna i många vegorätter.
På fredag är det fredagsmys och många gillar att äta framför Tv:n för att koppla av efter veckan som gått. Tacos är det självklara valet i många hushåll, och detta avnjuts helst med ett smakrikt rödvin, till exempel Tempranillo, Cabernet Franc eller Malbec.

Under helgen äter vi gärna lite mer maffiga rätter. Lördagens måltid kan bestå av en fin köttbit med goda tillbehör och kanske gör vi en mustig kycklinggryta på söndagen. Båda rätterna kan avnjutas med samma vin, förutsatt att smakerna liknar varandra. Cabernet Sauvignon, Shiraz eller Cabernet Franc är några förslag på viner.

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris269 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy