Vi har kommit en bra bit bort från regeln att fisk alltid ”måste” paras med vitt vin. Numera rynkar ingen på näsan om du väljer både ett rött eller ett rosévin. Laxen är ju faktiskt också en ganska mångsidig fisk som passar för flera maträtter och då känns det ganska naturligt att välja ur en palett med olika typer av viner. Gravad lax, laxkotletter, laxfiléer eller laxburgare. Alla dessa rätter är annorlunda. Eftersom laxen både är en fet fisk och man kryddar rätter på olika sätt, oavsett vilken vintyp du väljer så måste du också ta hänsyn till kryddor och såser, så att du verkligen får smaker som gifter sig med varandra.

Vitt vin – ”den klassiska kombinationen”

Det är nästan alltid rätt att välja ett vitt vin eftersom många vita viner passar alldeles utmärkt med en bred variant av såser och kryddor och våra mest populära laxrätter. Nu pratar vi om druvor som exempelvis Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc eller Pinot Grigio.  Allt beror lite på din specifika laxrätt. En ugnsbakad lax med smörsås kräver ett vin med stark karaktär för att komplettera den smörigt feta såsen.  Varför inte en smakfull Chardonnay med djupare toner och med bra avrundning och gärna att den är lite fatlagrad också. Prova exempelvis en vit Bourgogne med stark karaktär. Ugnsbakar du istället laxen med ett krispigt örttäcke bör du kanske välja ett mineralrikt vin. Prova en Sauvignon Blanc med toner av citrus och mineraltoner. Till en lax sashimi med asiatiska smaker kan du leta efter en halvtorr Riesling.

Rosévin – ”den försiktiga kompromissen”

Ett rosévin kan kännas tafatt tillsammans med en hel del laxrätter men här kan ett fint rosévin ge dig styrkorna som finns i både rött och vitt vin. Om du gillar rökt eller grillad lax så har du en rad av fina roséviner att välja på. Snegla då gärna åt det syrliga och mineraliska hållet och välj gärna ett torrt och fuktigt rosévin. Ett rosa mousserande vin kan också kan också komma fint till sin rätt om du har en mer elegant laxrätt på tallriken, exempelvis en lax med pepparrotsgrädde eller för den delen passar bubblor också mycket bra tillsammans med en kryddig sås eller en läcker laxpaté. Men välj ett mousserande vin som ändå har lite struktur och kan ta upp den krämiga sammansättningen i patén, annars är risken för att din matpresentation blir alltför mjäkig.

Rött vin – ”våga & vinn kombinationen”

Skulle du tro på att rött vin passar nästan till alla laxrätter? Tänk dig ett rött vin med en len och härlig tanninstruktur och producerad av en fatlagrad allrounddruva. Vad skulle kunna vara bättre än en Pinot Noir, ett sådant säkert kort för att kombinera med både örtiga och grillade laxrätter. Även om druvan Pinot Noir passar perfekt de flesta laxmiddagar så kan du också välja en Beaujolais eller Zinfandel, så länge du väljer ett vin med bra struktur, aningens fatkaraktär, som är elegant och välbalanserat.

 

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2020Druvor80 % corvina, 14 % rondinella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy