Oxsvansragu i rödvin och mustiga riojan Seleccion De Ostatu

Vi hälsar på hos familjevingården Bodega Ostatu i den lilla orten Samaniego, 10 km från Laguardia Riojas västligaste del. Vinmakarfamiljen Sáenz de Samaniego tar oss med till restaurangen Amelibia, där ägaren och mästerkocken Patxi Amelibia, lagar rätten och förklarar hur man gör en traditionell oxsvansragu, ett riktigt långkok. Patxi Amelibias filosofi  är att alltid använda säsongsbetonade, spanska råvaror av bra kvalitet.

Oxsvans är svansen från nötdjuret och säljs oftast färdigskivat i våra affärer.  Det är en av djurets smakrikaste delar och en riktig delikatess om man vill ta vara på alla delar av djuret.

Allra godast blir det om du lagar ragun ena dagen och den får stå till sig en dag för att sedan ätas dagen därpå.

kockDet här behöver du:

  • oxsvans
  • zucchini
  • morot
  • broccoli
  • lilafärgad potatis
  • lök
  • vitlök
  • peppar och salt
  • olivolja
  • mjöl
  • en flaska rött vin
  • ett glas konjak

klarrätt

  1. Marinera först oxsvansen i 6 cm bitar och de skurna grönsakerna i en flaska rödvin, täck skålen och låt stå i 24 timmar.
  2. Efter 24 timmar, separera oxsvansen från grönsakerna som du lägger i en annan skål med lite salt och peppar. Häll vinet i en tredje skål.
  3. Panera oxsvansbitarna med lite vetemjöl och fräs dessa sedan i olivolja en stund så att köttet blir lite fast.
  4. Lägg sedan kött och grönsaker i en panna, tillsätt konjak och vinet från marinaden.
  5. Koka upp allt på hög värme. När det kokar sänker du värmen och låter allt sjuda i 4,5 timmar. Verkar grytan behöva mer vätska kan du lägga i lite vatten och grönsaksbuljongtärning.
  6. Salta efter behov.
  7. Oxsvans är ganska fett så avfetta såsen och filtrera bort småbitar så får du en finare sås innan du tillsätter köttet igen.
  8. Koka morot, broccoli och den lilafärgade potatisen och skär i mindre bitar. Skär också i små bitar av zucchini.
  9. Stek upp kött och sås tillsammans och garnera med de kokta grönsakerna.

Till middagen serveras den goda riojan Selección de Ostatu 2011 (3314)

ostatuSom en perfekt matchning till den mustiga oxsvansen rekommenderar vår kock Patxi en flaska Selección de Ostatu, ett gott riojavin med den rostade fatkaraktären. I denna täta, blåröda Rioja samsas druvan Tempranillo (95%) med druvan Graciano (5%) och ger ett komplext vin med stor personlighet, som därför passar bra ihop med med oxsvansen. Denna fruktiga och kraftiga riojan har dofter av mörka körsbär, choklad, plommon, tobak, kaffe och örter.

Den traditionella rätten på oxsvans kräver ett väldefinierat och elegant vin med långsam och mer balanserad mognad, säger Patxi. Selección de Ostatu är ett vin en stor fräschör och bra kropp samtidigt passar med känsliga aromatiska nyanserna i denna traditionella gryta. Den delikata doften av druvan Tempranillo med ett litet inslag av Graciano gifter sig perfekt till den delikata såsen och tillsammans skapar de en underbar smak i gommen.

Just Selección de Ostatu är ett vin som framställts av druvor som odlas på utvalda gamla vingårdar som Val Pardillo, Rancho och La Laguna. Den 36 hektar stora egendomen Bodega Ostatu ägs och drivs av fyra syskon i familjen Sáenz de Samaniego. Familjen har ägt gården under flera generationer och de gör det med hållbara produktionsmetoder, samma metoder som deras farfar och senare även föräldrarna Doroteo och Maria Asunción använde sig av. Ledorden för denna vinmakarfamilj är permanent förbättring och utveckling, sunt förnuft och en djup respekt för hållbara metoder. Man försöker balansera mångårig vinkompetens med dagens moderna vinmakeri och vill producera en konsekvent rioja utan att falla för dagens trender. Det har man lyckats bra med!

No items found

Få exklusiva artiklar och nyheter – snabbt och kostnadsfritt

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons [banners_zone id=5]

Leave a Reply

avatar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Subscribe  
Notify of
senaste artiklarna