Lyxmiddag! Eleganta laxrosa bubblor och möra ankbröst

Jubileumsmiddag inom familjen, romantisk middag på tu man hand eller fashionabel middag med bästa vännerna?

Man behöver inte envisas med att servera canapéer om man vill dricka Champagne. En rosa Champagne förhöjer alla middagar och passar anka1utmärkt med fågel och ljust kött. En nyhet som finns på Systembolaget är Lacourte-Godbillon. Till det serverar vi möra ankbröst med en sky gjord på passionsfrukt samt mos av färskpotatis och haricots verts.

Låter det komplicerat? Inte alls! Enklast är att börja med såsen, sedan den pressade potatisen och till sist göra ankbrösten.

Helstekta ankbröst med sky av passionsfrukt och pressad nypotatis

Potatismos av nypotatis

  • 500 g färskpotatis
  • salt
  • ½ dl grädde
  • en klick smör
  • riven muskotnöt
  • nymalen vitpeppar
  1. Skrapa och dela potatisarna och lägg i vatten någon timme för att vila.
  2. Koka potatisen och salta rejält.
  3. Pressa i purépress, med stamp eller genom finmaskig sil.
  4. Sjud med  en halv dl grädde och lägg i lite smör.
  5. Krydda med nymalen muskotnöt och lite vitpeppar, eventuellt salt.
  6. Ställ undan och värm när du behöver.

Passionsfrukt sky

passionDenna kan du också göra klar och värma när du behöver.

  • 4 passionsfrukter
  • 70 ml whisky
  • 2 stjärnanis
  • 100 ml lönnsirap
  1. Dela passionsfrukterna och gröp ur massan och fröerna och lägg dessa i en liten kastrull.
  2. Häll i lite whiskey, helst inte rökig utan gärna en mild whiskey eller malt och 2 stjärnanis.
  3. Koka upp. Om whiskeyn flamberar sig så låt alkoholen bränna av, ta bort från plattan tills lågan har släckts.
  4. Tillsätt sirap och koka upp igen. Ställ en åt sidan så att smakerna sätter sig lite.

Ankbröst

  • 4 ankbröst med skinnet kvar
  • salt och peppar
  1. Salta och peppra ankbrösten.
  2. Hetta upp en stekpanna ordentligt men utan smör eller olja (ankbröst steker i sitt eget fett) och lägg i ankbrösten med skinnet neråt.
  3. När pannan är riktigt varm, sänker du temperaturen och på låg värme steker du ankbrösten tills de är gyllenbruna.
  4. Värm ugnen på c:a 200 ˚C (gärna i stekpannan ifall du har en ugnsfast sådan). Stek i ugnen 3 minuter på ena sidan, vänd ankbrösten och stek ytterligare 3 minuter på andra sidan.
  5. Ta sedan ut ankbrösten och låt vila i sin egen hetta i några minuter på exempelvis en skärbräda.
  6. Värm moset, skyn och servera med haricots verts.

anka2Champagnetips! Lacourte-Godbillon, Pinot Noir Rosé Sec

  • Område: Champagne
  • Producent: Lacourte-Godbillon
  • Druvsammansättning: 100 % Pinot Noir
  • Artikel nr: 7611
  • Pris: 375 kr

Friska Champagnen Lacourte-Godbillon är supergod till de feta ankbrösten eftersom den har en mycket liten sötma. Denna eleganta champagne har en härlig ljus, laxrosa färg med en intensiv doft av röda fruktaromer. Här finns inslag av jordgubbar, kex, röda äpplen, nougat och blodapelsin.

Liksom viner från Maison Lacourte Godbillon är detta vin Rosé Brut 1er Cru avsedd för en viss stil, fin och elegant med charmiga aromer. En lätt och välbalanserad Champagne med härlig friskhet.

2006 tog de nuvarande ägare Géraldine och hennes man Richard över Champagnehuset Lacourte-Godbillon som startades efter andra världskriget, 1947 i ganska liten skala med enbart ett tusental flaskor per år. Idag har man arbetat in ett mycket gott renommé och producerar sin 1er Cru Champagne som är mycket uppskattad världen över.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vinjournalen Nyhetsbrev

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •