Lady & Lufsen middag på Alla hjärtans dag
På 60-talet kom en lag att Chianti måste tappas på bastflaska men redan på 1300-talet tappades Chianti på bastflaskor och det berömda rödvinet blev snabbt en ikon för det italienska Chianti. Chanti finns i många varianter och är friskt och fruktigt med toner av bär och kryddor och med fantastisk eftersmak. För många ett givet val när det gäller italiensk mat. Många av oss kommer ihåg att den urdruckna retroflaskan även användes som ljusstake. Och självklart ska det då serveras spagetti och köttbullar till.
Godaste köttbullarna
Blanda 800 g blandfärs med 1 ägg, 2 dl mjölk, hackad medium stor gul lök, 2 pressade klyftor vitlök, 2 dl hackad persilja, 2 dl ströbröd, salt och peppar. Forma bullar och stek.
Smarrigaste tomatsåsen Á la Nonna
Het tips! Det är kummin + purjolök + persilja som ger den där traditionella italienska smaken och låt den gärna koka länge. När den nästan är klar kan du koka med köttbullarna de sista minuterna. Gör allt i en wok så kan du bara blanda i den kokade spagettin.
Börja med att hacka en stor lök, en halv purjolök, 3 klyftor vitlök och låt dra på svag värme i woken.
Lägg sedan i 10 skivade champinjoner, 1 liten röd paprika, 1 ordentlig knippe persilja.
Avsluta med en burk passerade tomater och låt dra med basilika, oregano, chili, kummin, peppar och salt.
Frågor och svar:
Vad är Chianti och varför är det en ikon för det italienska köket?
När började Chianti tappas på bastflaskor?
Vad är receptet på de godaste köttbullarna?
Vad är receptet på den smarrigaste tomatsåsen Á la Nonna?
Vilken maträtt ska serveras tillsammans med Chianti?
Vinguider relaterade till denna artikel
- Mousserande viner från alla världens hörn
- Röda viner från Montepulciano d’Abruzzo
- Vita viner från Ribeiro