Den segedýnska gulaschgrytan har blivit en nationalrätt som ungrarna är stolta över. Gulasch är en rätt med traditioner som kan dateras tillbaka till 900-talet då herdar lagade grytan av fårmagar. I dagens Ungern serveras grytan gärna med surkål och gräddfil och äts då helst med ”Knödel”, en slags potatisboll som härstammar från Österrike,  ibland kan man även få Spätzle till men även färsk potatisgnocchi passar bra. Enligt traditionen i Centraleuropa dricker man gärna en kall, mellanmörk lager till sin gulasch.

Du behöver

  • 600 g benfritt nöt- och fläskkött (även högrev, fransyska, grytbitar etc. går bra)
  • 1 stor gul lök
  • 1 grön paprika
  • 4 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 tsk salt
  • 5 pepparkorn
  • 1 strimlad röd chili
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk brödkummin
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 buljongtärning
  • 2 msk japansk soja
  • 2 1/2 dl gräddfil
  • 500 g surkål i glasburk
  • 1,5 msk maizena
  1. Finhacka lök, vitlök, chili och paprika och fräs i lite smör.
  2. Putsa köttet från fett och hinnor. Skär köttet i c:a 2 cm tärningar och bryn det sedan tillsammans med löken.
  3. Lägg allt i en gryta. Tillsätt burk krossade tomater och en buljongtärning.
  4. Krydda med salt, lagerblad, pepparkorn, kummin, paprikapulver.
  5. Blanda i sojan.
  6. Låt småputtra i 30 minuter.
  7. Spä eventuellt med lite mer vatten.
  8. Vänd ner surkålen och sjud ytterligare c:a 30 minuter tills köttet blir mjukt.
  9. Red maizena i lite vatten och tillsätt till grytan, koka upp allt igen under några minuter.
  10. Blanda slutligen i gräddfilen.
  11. Servera gärna med färsk potatisgnocchi.

 

Öltips!  Zlatopramen  Half n’ Half

  • Producent: Drinks Union
  • Region:  Polotavý, ursprungligen från Tjeckien
  • Alkoholhalt: 4,8 % Vol
  • Art nr: 1604
  • Pris: 17:70

En skummig öl och full av smak! Detta är en balanserad mörkare lager med bra komplexitet och producerad av fina naturliga råvaror som kornmalt, humle och humleextrakt – allt bryggt enligt gammal tjeckisk öltradition.

Den rika, harmoniska smakprofilen har en tydlig maltig sötma av mörk sirap, torkade dadlar, kavring, örter och knäck. Fin avrundad bitterhet i tonen som står sig utmärkt med vår gulasch och blir ett fint komplement till surkålen och gräddfilen.

 

Frågor och svar

Var kan man köpa öl till gulaschsoppa?

Du kan köpa öl till gulasch systembolaget eller online. Det finns mycket god öl till gulasch så valmöjligheterna är många. En mörk lager är speciellt fint att servera till gulaschsoppa.

Kan man dricka vin till gulasch?

Ja, man kan dricka många typer av vin till gulaschsoppa. Om du vill dricka vitt vin till gulaschsoppaellerrött vin till gulaschsoppa är helt upp till vad du föredrar.

Vad kan man servera för dryck till gulaschsoppa?

Du kan servera både öl och vin till gulaschsoppa. När du väljer dryck till gulasch bör du tänka på att välja ett vin eller en öl som passar med smakerna.

Vad är en gulaschsoppa?

Gulaschsoppa är en ungersk gryta med surkål. Rätten är Ungerns nationalrätt med anor från 900-talet.

Vad för öl är god till gulaschsoppa?

Ölen Zlatopramen Half n’ Half är en balanserad mörkare lager med bra komplexitet perfekt för denna typ av grytor.

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy