Läcker och mustig ungersk gulasch med surkål och en kall mörk lager
Den segedýnska gulaschgrytan har blivit en nationalrätt som ungrarna är stolta över. Gulasch är en rätt med traditioner som kan dateras tillbaka till 900-talet då herdar lagade grytan av fårmagar. I dagens Ungern serveras grytan gärna med surkål och gräddfil och äts då helst med ”Knödel”, en slags potatisboll som härstammar från Österrike, ibland kan man även få Spätzle till men även färsk potatisgnocchi passar bra. Enligt traditionen i Centraleuropa dricker man gärna en kall, mellanmörk lager till sin gulasch.
Du behöver
- 600 g benfritt nöt- och fläskkött (även högrev, fransyska, grytbitar etc. går bra)
- 1 stor gul lök
- 1 grön paprika
- 4 finhackade vitlöksklyftor
- 1 burk krossade tomater
- 1 tsk salt
- 5 pepparkorn
- 1 strimlad röd chili
- 2 lagerblad
- 1 tsk brödkummin
- 2 msk paprikapulver
- 1 buljongtärning
- 2 msk japansk soja
- 2 1/2 dl gräddfil
- 500 g surkål i glasburk
- 1,5 msk maizena
- Finhacka lök, vitlök, chili och paprika och fräs i lite smör.
- Putsa köttet från fett och hinnor. Skär köttet i c:a 2 cm tärningar och bryn det sedan tillsammans med löken.
- Lägg allt i en gryta. Tillsätt burk krossade tomater och en buljongtärning.
- Krydda med salt, lagerblad, pepparkorn, kummin, paprikapulver.
- Blanda i sojan.
- Låt småputtra i 30 minuter.
- Spä eventuellt med lite mer vatten.
- Vänd ner surkålen och sjud ytterligare c:a 30 minuter tills köttet blir mjukt.
- Red maizena i lite vatten och tillsätt till grytan, koka upp allt igen under några minuter.
- Blanda slutligen i gräddfilen.
- Servera gärna med färsk potatisgnocchi.
Öltips! Zlatopramen Half n’ Half
- Producent: Drinks Union
- Region: Polotavý, ursprungligen från Tjeckien
- Alkoholhalt: 4,8 % Vol
- Art nr: 1604
- Pris: 17:70
En skummig öl och full av smak! Detta är en balanserad mörkare lager med bra komplexitet och producerad av fina naturliga råvaror som kornmalt, humle och humleextrakt – allt bryggt enligt gammal tjeckisk öltradition.
Den rika, harmoniska smakprofilen har en tydlig maltig sötma av mörk sirap, torkade dadlar, kavring, örter och knäck. Fin avrundad bitterhet i tonen som står sig utmärkt med vår gulasch och blir ett fint komplement till surkålen och gräddfilen.
Frågor och svar:
Vad är Lacker och mustig ungersk gulasch?
Vilka ingredienser behövs för att laga gulaschen?
Hur länge ska gulaschen småputtra?
Vad är en passande dryck till gulaschen enligt traditionen i Centraleuropa?
Vilken öl rekommenderas som ett bra komplement till gulaschen?
Vinguider relaterade till denna artikel
- Vita viner från alla världens hörn
- Röda viner från Frankrike
- Röda viner från Castillon Côtes de Bordeaux