Kan man servera rött vin till fläskkött?
När man undrar om man ska servera rött vin till fläskkött, bör man först veta vilken del av grisen man ska servera. Man ska också besluta vilken typ av sås, om någon, man kommer att servera till köttet. Detta kan inverka på valet av vin.
Så serverar man rött vin till fläsk:
- Pinot Noir, Zinfandel: Fläskfilé
- Beaujolais, Pinot Noir: Skinkstek
- Tempranillo, Rosé från Provence: Grillade revbensspjäll
Det finns många olika fantastiska delar av grisen som lugnt kan matchas med röda viner. Som med alla andra mat- och vinkombinationer gäller det att inte låta vinets smaker övermanna matens. Ju mäktigare sås och tjockare kött, desto bättre passar röda viner med fläskkött.
Dessvärre är mycket av fläskköttet idag otroligt magert, vilket gör att de inte passar lika bra till röda viner. Om man fortfarande vill dricka rött vin till magert fläskkött, ska man välja ett lätt vin som Pinot Noir istället för exempelvis Merlot. Men det viktigaste är naturligtvis att man själv tycker att det smakar gott.