Det finns en gammal regel som säger att man ska servera ett vin med höga nivåer av syra och tanniner till tomatbaserade såser. När man ska servera rätt sorts röda vin från Italien till pasta, kan de förbättra måltiden otroligt mycket.
Servera dessa typer av röda viner till pasta:
- Barolo
- Barbaresco
- Chianti
Men man ska inte basera sitt val av vin på enbart tomatsåsen. Det är också viktigt att tänka på de andra ingredienserna i pastarätten. Om man exempelvis bjuder på kött, som korv, fläsk eller nöt, så bör man servera ett fylligt vin, vilket utesluter de lätta Chianti-vinerna.
Istället ska man välja en Barolo eller en Barbaresco, som är fylliga nog att matcha de mäktigare rätterna. Om man å andra sidan har en krämig ostsås, så passar lättare viner som Pinot Grigio eller Verdicchio bättre än de röda. Försök att matcha vinets smaker med måltidens, då kommer du att hitta det bästa italienska röda vinet att servera till pasta.