Det finns en gammal regel som säger att man ska servera ett vin med höga nivåer av syra och tanniner till tomatbaserade såser. När man ska servera rätt sorts röda vin från Italien till pasta, kan de förbättra måltiden otroligt mycket.

Servera dessa typer av röda viner till pasta:

  • Barolo
  • Barbaresco
  • Chianti

Men man ska inte basera sitt val av vin på enbart tomatsåsen. Det är också viktigt att tänka på de andra ingredienserna i pastarätten. Om man exempelvis bjuder på kött, som korv, fläsk eller nöt, så bör man servera ett fylligt vin, vilket utesluter de lätta Chianti-vinerna.

Istället ska man välja en Barolo eller en Barbaresco, som är fylliga nog att matcha de mäktigare rätterna. Om man å andra sidan har en krämig ostsås, så passar lättare viner som Pinot Grigio eller Verdicchio bättre än de röda. Försök att matcha vinets smaker med måltidens, då kommer du att hitta det bästa italienska röda vinet att servera till pasta.


Frågor och svar

Hur många typer av pasta finns det?

Det finns två breda typer av pasta: färsk och torkad. Färsk pasta lagas traditionellt för hand ibland med hjälp av enkla maskiner. Torkad pasta produceras som vanligt kommersiellt men kan också tillverkas hemma. Idag finns det över 300 pastasorter.

Vilket vin passar till pasta?

Pasta som är en stärkelserik mat är ganska neutral i smaken utan tillbehör och beror vinvalet på vilken sås och tillbehör serveras till pasta. Vita viner eller roséviner passar bra till pastarätter med tomatsås medan röda viner går bra med pastarätter med gräddiga såser.

Vilket italienskt rödvin passar till pasta?

Till pasta med tomatsås passar bäst italienska rödviner som Rosso di Montalcino, Sangiovese, Zinfandel och Caberne Sauvignon

Vilket italienskt vitvin passar till pasta?

Till pasta med ostsås eller grön pesto matchar bäst vita viner som Chardonnay och Verdicchio. Till pasta med fisk och skaldjur passar bäst vita viner som Frascati, Verdicchio, Vernaccia Si San Gimignano eller törra roséviner. Välj torra och blommiga vita viner till enkla pastarätter med grönsaker som tillbehör.

Hur många italienska vinregioner finns det?

Italien är indelat i 20 regioner och alla de producerar vin i olika mängder. Vissa regioner producerar vin i stora volymer och är kända över hela världen, medan andra producerar vin i mindre volymer men av hög kvalitet. Tre av de största vinregionerna, om båda kvalitet och kvantitet beaktas, är Tusany, Piedmont och Veneto. (54)

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2020Druvor80 % corvina, 14 % rondinella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy