Champagne är kanske den främsta symbolen för fest, lyx och flärd. Oftast plockas den fram vid högtidliga tillfällen, men vad många inte funderar över är vad som är godast att äta till. Ofta serveras champagne på bröllop och liknande, tillsammans med tårta eller andra sötsaker, vilket är märkligt då just denna kombination inte är särskilt lyckad smakmässigt. Annars är champagne faktiskt den vintyp som är enklast att kombinera då den passar till mycket – allt från hummer till asiatiska rätter. När du väl ställer till med fest tycker vi det är synd om du inte vet hur du bäst kan matcha ditt bubbel, därför kommer här några konkreta tips att tänka på vid servering:

  • Erbjud alltid något att äta till. Champagne har en syrlig smak som kan uppfattas som för skarp utan tillbehör. Ska du inte bjuda på middag bör du se till att i alla fall bjuda på snacks. Dessa kan vara enkla – potatischips, nötter och popcorn passar faktiskt utmärkt till champagne, annars är ost ett annat alternativ som kräver minimal förberedelse.
  • Det finns inte många rätter som inte går bra ihop med champagne. Men ska du servera en stek av rött kött eller söta desserter bör du generellt fundera på att välja någon annan dryck.
  • Tänk utanför ramarna. Champagne behöver inte alltid serveras med lyxig mat – pasta, friterade rätter och grillat är exempel på mat som passar utmärkt till champagne.

Något annat du bör ha koll på är olika typer av champagne. Precis som alla andra viner finns det olika nivåer av sötma och torrhet, och märkningar du behöver hålla utkik efter är doux, demi-sec, sec, extra dry, brut, extra brut, ultra brut. Doux är den sötaste och ultra brut den torraste typen. Vilken typ du väljer är upp till dig själv och dina preferenser, men vill du servera något som passar de flesta är brut att rekommendera då detta är den mest populära typen.

Vinjournalen.se rekomenderar

Champagne Charles Ellner Grand Reserve

Champagne Charles Ellner Grand Reserve

Artikel:796001Volym:750 ml
Pris319 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetÅrgång2015Druvor60 % Chardonnay 40 % Pinot NoirAlkohol12 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy