Fixa iordning grillspett. Skär ananasen i bitar och fixa till en glaze. Bättre kan det inte bli när man grillar. Till detta kokar du kokosris. Den söta ananasen blir en perfekt matchning till det peppriga köttet och kokosris är en rätt som uppskattas av stora som små. Till detta serverar vi en frostig tysk pils!
Das Pils
- Ursprung: Tyskland, Hamburg
- Råvara: kornmalt, humle och humleextrakt
- Alkohol: 4,8 %
- Art.nr: 1381
- Pris: 15,90 kr
Fräsch tysk pils som lanserades i våras och producerats av Torsten Schumacher på hantverksbryggeriet Grönwohlder Vertriebs und Event GmbH. Denna pils är förträfflig tillsammans med Hawaiispetten och bryter mot den söta ananasen genom att den har en spritsig ton av citrus med humlearom och mild vetesmak med toner av vanilj. Serveras kall!
Hawaiispett
- 800 g fläskfilé eller karré, skuren i 3 cm bitar
- skivor färsk ananas skuren i 3 cm bitar
- 1 lök skuren i 3 cm klyftor (låt roten sitta kvar så den sitter ihop)
- 1 dl färsk ananas juice
- 1 dl srirachasås
- 1 msk japansk sojasås
- 1 msk råsocker
- 1 msk balsamvinäger
- 2 rivna vitlöksklyftor
- 2 cm bit fint riven ingefära
- ½ tsk grillkrydda
- ½ tsk rökt paprikapulver
Rör ihop ananasjuice, srirachasås, soja, socker, vinäger, vitlök, ingefära och kryddor i en skål. Lägg i fläsket, krydda lite efter smak. Trä fläsk- och ananastärningar på träspett som du först lagt i blöt i 15 minuter för att inte pinnarna ska bli brända och svarta. Lägg spetten på grillen och pensla med återstående marinad. De är klara efter c:a 6-7 minuter. Servera med kokosris.
Kokosris
- 4 dl jasminris
- 4 dl vatten
- 1 burk kokosmjölk
- 3 cm ingefära skuren i stavar
- 1 kryddmått gurkmeja, pulver (eller stavar av en färsk bit på 3 cm)
Blanda kokosmjölk och vatten i en kastrull. Lägg i ingefäran och gurkmejan och koka upp allt på medelhög värme, tillsätt riset, rör om, lägg på ett lock och minska värmen till mycket lågt i c:a 15 minuter. Ta bort från värmeplattan och låt stå och dra i 5 minuter. Fluffa till med gaffel.