Frankrike lagar lammgryta med Château Malavieille Alliance

Kan det bli godare än en lammgryta med ett franskt slottsvin från Languedoc-Roussillon på sydkusten i Frankrike?

Lammgrytan heter Navarin d’agneau och är en specialitet för området. Den är enkel att göra men ska gärna kokas i flera timmar för att köttet ska blir riktigt mört och grytans grönsaker ska musta till sig och ge smak.

Till detta serveras det eleganta Château Malavieille Alliance.

madameTrevliga Madame Bertrand är ägarinna av den biodynamiska vingården Domaine de Malavieille i Languedoc-Roussillon. Vingården som Madame Bertrand driver tillsammans med sin familj och 7-8 medarbetare har en riktig familjeatmosfär. Under skördesäsongen kan man bli upp till 20 personer som arbetar på gården. Domaine de Malavieille är fjärde generationens vinmakare.

”Vi odlar huvudsakligen Syrah och gamla lokala druvsorter på basal jord som är unik för Languedoc. Vi arbetar helt efter biodynamiska principer och är övertygade om att en biodynamisk produktion är nödvändig för att framställa ett gott, harmoniskt och robust rödvin. Vi började med organisk odling vingård 2redan 2003 och blev helt biodynamiska 2005. Och vi har blivit både certifierade för Agriculture Bio (AB) och Demeter certifierade.”

Vi provar Madame Bertrands lammgryta och spisen gör det mesta jobbet!

För Navarin d’agneau behöver du:

  • 1 kg lammkött, nacke och/eller skuldra
  • 200 g morötter
  • 200 g kålrot
  • 200 g ärtor
  • 200 g färskpotatis
  • 2 vitlöksklyftor
  • 500 g tomater
  • 1 kryddbukett för lammgryta
  • 1 msk olja
  • 1 tärning kycklingbuljong
  • salt och peppar
  • lammSkär köttet i bitar och stek i lite olja tills de blir gyllenbruna runt om.
  • Lägg bitarna i en kastrull och täck med vatten. Lägg i kryddbuketten, hackade tomater och skalad vitlök.
  • Lös buljongtärningen i lite vatten först och tillsätt till grytan. Koka försiktigt i ungefär en timme.
  • Skala och skiva morötter, kålrot och färskpotatis och lägg i dessa efter en timme. Låt allt koka ihop långsamt med grönsakerna tills dessa är möra.
  • Använder du färska ärtor, så skala dessa och koka i saltat vatten i 10 minuter innan du tillsätter ärtorna. Annars kan du förstås ta de så frysta ärtorna och tillsätta direkt.
  • Känn av att lammet är mört.
  • Servera gärna i en snygg soppskål, lägg först lamm, sen grönsaker och till sist den goda såsen.

Vintips: Château Malavieille Alliance 2014

vinet

  • Artnr: 2662
  • Område: Languedoc-Roussillon , Coteaux du Languedoc, Terrasses du Larzac
  • Producent: Domaine de Malavieille
  • Druva: 80% Syrah och 20% Grenache.
  • Pris: 119 kr

Château Malavieille Alliance är ett ursprungstypiskt vin för regionen, ett stiligt, nyanserat och silkeslent rött vin, stramt och fylligt med god fruktsyra med en fin rundad eftersmak och stadga i tanninerna. Detta vin med sina köttiga egenskaper är ett utmärkt komplement till den kryddiga och mustiga lammgrytan och tar upp grytans smaker som peppar, svarta oliver och lagerblad. Dessutom hittar du de typiska franska tonerna av lavendel och röda bär. Kort sagt: bra balanserat! Den distinkta rostade fatkaraktären och mineralsmaken från den basala jorden kring Medelhavet ger den där fylligheten som verkligen kompletterar rätter med kött som lamm, kalv eller vilt. Men varför inte prova Château Malavieille Alliance även som ett dessertvin som ger din chokladdessert en ton av lavendel?

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Få exklusiva artiklar och nyheter – snabbt och kostnadsfritt

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •