Sparris tycker många är en delikatess och nu börjar den åter att finnas i grönsaksdisken. Men att para ihop vin med sparris kan vara lite knepigt. Den färska sparrisen är läckert ljusgrön i färgen, men som många andra grönsaker, är den tyvärr även besprutad, vilket kan göra att många viner kan få en metallisk eftersmak. Detta kan resultera i att ett vin som har en markant fatarom inte är att föredra till sparris. Men du kan gärna välja ekologiskt odlad sparris tillsammans med en god Chablis eller ett torrt mousserande rosévin. Här ett gudagott och lätt recept på grillad sparris (som förrätt eller som varmrätt tillsammans med en vit fisk) och två formidabla vintips.

Grillad sparris med parmesan, pinjenötter och balsamico vinäger

  • Ansa sparrisen och skär bort de nedersta två centimetrarna. Koka upp den mycket snabbt i saltat vatten så att den fortfarande har tuggmotstånd, c:a en halv minut.
  • Rosta pinjenötter i en stekpanna utan olja. Se upp, det går ganska fort.
  • Lägg sparrisen i en ugnsfast form, pensla på lite olivolja och strö över flingsalt och peppar.
  • Grilla i förvärmd ugn på 225°C i nedre delen av ugnen i max 5 minuter.
  • Strö över pinjenötter, hyvla lite parmesan och ringla över någon matsked eller två med balsamicovinäger före servering.

Matcha vin

Petit Chablis Domaine Sainte Claire 2013 (nr 5588) – 121 kr

  • Ett mycket torrt och friskt franskt Bourgognevin med lätt smak av plommon, örter och citron. Vinet har en ljusgul färg och serveras vid cirka 8°C.

Gardo & Morris Brut Rosé (nr 7732) – 111 kr

  • Ett nyanserat och friskt med torrt mousserande rosévin av Chardonnay från Nya Zealand med bärig, fruktig smak av röda vinbär, blodgrapefrukt och körsbär. Vinet är ljust orangerosa och serveras vid cirka 8°C.

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine des Pasquiers

Domaine des Pasquiers

Artikel:2298Volym:750 ml
Pris139 :-

Faktaruta

RegionCôtes du Rhône (CdR)Årgång2020ProducentDomaine des PasquiersDruvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol15 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy