Hem » Vin & Mat » Delikatess för mage och gom

Delikatess för mage och gom

Sparris tycker många är en delikatess och nu börjar den åter att finnas i grönsaksdisken. Men att para ihop vin med sparris kan vara lite knepigt. Den färska sparrisen är läckert ljusgrön i färgen, men som många andra grönsaker, är den tyvärr även besprutad, vilket kan göra att många viner kan få en metallisk eftersmak. Detta kan resultera i att ett vin som har en markant fatarom inte är att föredra till sparris. Men du kan gärna välja ekologiskt odlad sparris tillsammans med en god Chablis eller ett torrt mousserande rosévin. Här ett gudagott och lätt recept på grillad sparris (som förrätt eller som varmrätt tillsammans med en vit fisk) och två formidabla vintips.

Grillad sparris med parmesan, pinjenötter och balsamico vinäger

  • Ansa sparrisen och skär bort de nedersta två centimetrarna. Koka upp den mycket snabbt i saltat vatten så att den fortfarande har tuggmotstånd, c:a en halv minut.
  • Rosta pinjenötter i en stekpanna utan olja. Se upp, det går ganska fort.
  • Lägg sparrisen i en ugnsfast form, pensla på lite olivolja och strö över flingsalt och peppar.
  • Grilla i förvärmd ugn på 225°C i nedre delen av ugnen i max 5 minuter.
  • Strö över pinjenötter, hyvla lite parmesan och ringla över någon matsked eller två med balsamicovinäger före servering.

Matcha vin

Petit Chablis Domaine Sainte Claire 2013 (nr 5588) – 121 kr

  • Ett mycket torrt och friskt franskt Bourgognevin med lätt smak av plommon, örter och citron. Vinet har en ljusgul färg och serveras vid cirka 8°C.

Gardo & Morris Brut Rosé (nr 7732) – 111 kr

  • Ett nyanserat och friskt med torrt mousserande rosévin av Chardonnay från Nya Zealand med bärig, fruktig smak av röda vinbär, blodgrapefrukt och körsbär. Vinet är ljust orangerosa och serveras vid cirka 8°C.

Frågor och svar:

Vilken färg har färsk sparris och varför kan den ge vissa viner en metallisk eftersmak?

Färsk sparris är ljusgrön i färgen och kan ge vissa viner en metallisk eftersmak på grund av besprutning.

Vilka viner passar bra till sparris och varför?

Ekologiskt odlad sparris passar bra med Chablis eller torrt mousserande rosévin.

Vad är receptet för grillad sparris med parmesan, pinjenötter och balsamico vinäger?

Ansa sparrisen, koka den snabbt, rosta pinjenötter, pensla sparrisen med olivolja och grilla den i ugnen. Strö över pinjenötter, hyvla parmesan och ringla över balsamicovinäger före servering.

Vilket vin rekommenderas till grillad sparris?

Petit Chablis Domaine Sainte Claire 2013 är ett torrt och friskt franskt Bourgognevin som passar bra till grillad sparris.

Vilket annat vin kan man välja till grillad sparris?

Gardo & Morris Brut Rosé är ett torrt mousserande rosévin av Chardonnay från Nya Zealand som också passar bra till grillad sparris.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Blossa
Blossa
Pris:101 :-
Artikel nr:5804501
Smak ingefära, kardemumma, röda vinbär, granatäpple, kryddig, kryddnejlika
Arom ingefära, kardemumma, kryddig, kryddnejlika, röda vinbär, granatäpple
Färg ljus, ljusröd, röd
Mat som passar
sällskapsdryck
Mer information
SortimentBeställning sortimentetAlkohol10 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
7 /12
Smakintensitet
7 /12
Sött/Torrt

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.