Vinregionen Umbria – Din guide till de bästa vinerna och vingårdarna i regionen

Perugia huvudstad i vinregionen umbrien i centrala italien

Det vackra landskapet i Umbria är en av de mest attraktiva regionerna i Italien. Bland de vackra sjöar och de höga bergen finns historiska städer och naturligtvis många olivlundar och vingårdar. I Umbria kan semesterfirare hitta allt de behöver för en varierad och avkopplande vistelse. Här finns det många möjligheter för olika vattensporter och badmöjligheter för vuxna och barn runt den populära sjön Trasimeno (den största sjön i Italien). 

För de som är intresserade av kultur – förutom de större och mer kända städerna som Perugia, Orvieto, och Assisi – finns det även många andra intressanta platser med medeltid stil och många konstskatter att uppleva. 

För vandrare finns det också många lämpliga rutter i Umbria regionen. Besök Apenninerna bergen i regionen, naturparken Monte Cucco, eller bergen Sibiline om du vill ha en bergsutflykt. 

Introduktion av regionen Umbria

I Umbria regionens landskap med kullar och berg har det planterat vinstockar i över 3 000 år. Nästan 60% av druvorna i området är röda vilket är 16 500 hektar. De röda druvorna växer framför allt i området Montefalco och runt sjön Trasimeno. De röda druvorna är Sangiovese, Sagrantino, och Colorinho medan de vita druvorna är Grechetto, Trebbiano, och Verdello. Regionen producerar 2 DOCG, 13 DOC wines och 6 IGT bland annat vinet Colli Perugini DOC. Vinet Todi DOC är tillverkat från de inhemska vita druvan Grechetto. Det berömda vinet Orvietto är gjort på druvan Trebbiano. Vinet Orvietto är ett vitt vin med en kryddig och bitter smak. Det torra vinet Sagrantino Passito är ett sött vin som är producerat i Montefalco området. Vinet Montefalco Sagrantino är ett fylligt rött vin som har förvarats länge med DOCG status. 

Förutom allt gott vin och vingårdarna i Umbria finns det även andra aktiviteter i regionen. Här finns det högsta vattenfallet i Europa Cascate delle Marmore. Här finns också en skog som är 3000 år gammal vilket är Foresta fossile di Dunarobba. Dessutom finns sjön Lago die Trasimeno den fjärde största sjön i Italien. 

Karta över vingårdarna i Umbria regionen

Tili Vini – Vingården som odlar både druvor och oliver

Vingården Tili Vini sträcker sig över kullarna i Umbria DOC regionen och gränsar till den vackra staden Assisi i öster. Marken som vingården ligger på har varit åkermark i över 100 år för vinstockar och olivträd. Vingården ägs av familjen Tili och under många generationer har vingården producerat ekologiska viner och olivoljor av hög kvalitet utan att använda några skadliga kemikalier. 

Vingården Tili Vini har en historia som började på 1200-talet men det är fortfarande okänt vem som grundade vingården. Den nuvarande ägaren har haft hand om vingården sedan 1978. Det är med stor passion som vinerna produceras och vinerna säljs till länder som bland annat USA, Japan, Tyskland, Österrike. På vingården odlas bland annat Grechetto, Chardonnay, Sangiovese, Merlot, Cannaiolo, och Sagrantino, samt Pinot Nero, Semillon, och Trebbiano. Förutom druvorna odlar gården även oliver som Moraiolo och Frantoiana. De producerar extra jungfruolja med hög kvalitet i Assisi DOC och Umbria IGT regionen.

 • Appellation: Assisi DOC, Umbria IGT
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur av vingården 
 • Pris: 18 €

Goretti – Vingården som grundades i början av 1900-talet

Vingården Goretti ligger på kullarna utanför staden Perugia och har en magnifik utsikt över soluppgångar och solnedgångar. Familjen Goretti har producerat viner i många generationer sedan gården grundades i början av 1900-talet. Familjen har investerat i renoveringen av vingården och vinkällaren. Dessutom har ägarna investerat i förnybara energikällor som till exempel solceller och elbilar. Vingården Goretti är specialiserad på produktionen av viner från de ursprungliga vinstockarna i Umbrian regionen med kvalitetsmärkningen DOC och IGT. 

 • Appellation: Montefalco DOC
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur av vingården 
 • Pris: 25 €

Cantina Benincasa – Ägaren jobbade med sin farfar under barndomen

Vingården Cantina Benincasa har mer än 50 år av historia inom vinframställning. Vingården ligger i Capro i kommunen Bevagna i Italien. Vingården ligger i vinregionen Montefalco vilket är en känd och prestigefylld region som producerar vinet Sagrantino di Montefalco DOCG wine. Domenico Banincasa grundade vingården 1964 när han började med att odla druvan Sagrantino. Under 2000 fick Marco Alimenti, barnbarn till Domenico, ärva vingården som tredje generationen ägare av familjegården. Marcos kärlek till vinodlingarna och vintillverkningen var tydlig redan när han var ett barn när han brukade jobba med sin farfar på åkrarna. Vingården odlar bland annat Sagrantino, Merlot, Sangiovese, Grechetto, Trebbiano, och Toscano. Förutom de många smakrika och goda vinerna producerar även vingården extra jungfru olivolja från oliver Frantoiano, Leccino, och Moraiolo.

 • Appellation: Montefalco DOCG, Imbria IGT
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur av vingården 
 • Pris: 0 €

Bocale – Vingården med moderna maskiner och solceller

I det dramatiska landskapet i Montefalco DOCG-regionen i Umbria finns vingården Azienda Agricola Bocale. Inom dialekten i området betyder ordet ‘Bocale’ att en kanna innehåller två liter av vin eller olivolja. Familjen Valentini har en lång historia av vinframställningen men 2002 bestämde sig familjen för att återetablera Bocale vingården. Familjen odlar bland annat druvorna Trebbiano, Spoletino, Sangiovese, och Sagrantino. Vinodlingarna behandlas med grönt gödsel och naturliga gödningsmedel för att producera ekologiska viner av högsta kvalitet. Vingården Azienda Agricola Bocale producerar många prisbelönta viner många med Montefalco DOCG-status. Ägarna har även renoverat den antika källaren och utrustat den med moderna maskiner och tekniker. All energiförbrukning för vinframställningen kommer från förnybara källor som solcellerna. 

 • Appellation: Montefalco DOC
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur av vingården 
 • Pris:  8 €

I Girasoli Di Sant’andrea – Vingården med gourmetlunch och vinprovning

Vingården Girasoli ligger i den charmiga dalen av Niccone i den södra delen av Umbria i Italien. Girasoli är en familjedriven vingård som producerar viner av hög kvalitet. Vingården grundades 1994 när familjen Gritti bestämde sig för att köpa mark i Valle del Niccone och köpte gården I Girasoli di Sant’Andrea som tidigare var solrosodling. Förutom vinproduktionen odlar gården även tobak, grödor samt extra jungfruolja med DOP Colli del Trasimeno status. Ägaren odlar bland annat druvorna Friulano, Trebbiano, Grechetto, Pinot Nero, Sangiovese, Malvasia, Petit Verdot, och Merlot. Vinkällaren är utrustad med både moderna och traditionella maskiner. Vingården har även en restaurang där gästerna kan njuta av en gourmetlunch och vinprovning. 

 • Appellation: Umbria IGT
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur av vingården 
 • Pris:  40 €

Colle Uncinano – Vingården som producerade de första flaskorna 2007

Vingården Colle Uncinano ligger på kullarna av Martani Mountains i Spoleto området. Familjen Campanella köpte vingården Colle Uncinano i slutet av 1990-talet. I maj 2005 etablerades vinkällaren och två år senare, 2007, producerades de första flaskorna av vin vilket var Soviano Regale och Cruor Nobile med årgång 2005. Idag odlar vingården bland annat T. Spoletino, Grechetto, Sagrantino, Sauvignon, Sangiovese, Merlot, och Marselan. Odlingarna sker med stor respekt för naturen och ekosystemet och ägarna använder moderna maskiner samt traditionella metoder för att odla druvorna. 

 • Appellation: Spoleto DOC, Colli Martani DOC, Umbria IGT
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur av vingården 
 • Pris:  15 €

Chiesa Del Carmine – Vingården med kyrkan från 1200-talet

Vingården Chiesa del Carmine har en kyrka från 1200-talet. Vingården ligger i hjärtat av Umbria regionen med staden Perugia som ligger nära den gränsen till Tuscan. Detta var en övergiven gård innan ägarna köpte gården och kyrkan 2009. Allt på gården har långsamt renoverat och blivit en vacker vingård. Dessutom har hårt arbete och ekologiskt jordbruk gjort vinodlingarna till några av Italiens bästa druvor. Här finns det en stor lund med olivträd, skog med tryfflar, ekologiska odlingar samt 5,7 hektar vinodlingar. På vinodlingarna finns druvor som Trebbiano Spoletino, Sangiovese, Sagrantino, Merlot och Cabernet Sauvignon. 

 • Appellation: Umbria IGT
 • Aktiviteter: Guidad tur av vingården 
 • Pris:  10 € 

Fongoli – Vingården med oliver, tryfflar, och vin

Vingården Cantina Fongoli ligger mellan de två smala gator i San Francesco i Umbria. Odlingarna sker på ett område som är 35 hektar och odlingarna är omgivna av olivträd, tryffelmark, och annan skog. Under de senaste tio åren har Cantina Fongoli övergett alla maskiner och använder enbart naturliga metoder. De har planterat baljväxter för att producera gröna gödseln. Dessutom har de planterat höga träd och örter vilket hjälper odlingarna för druvorna. Fongoli producerar bland annat druvorna  Grechetto, Trebbiano Spoletino, Sangiovese, Sagrantino, Merlot, och Montepulciano. 

 • Appellation: Grechetto Dei Colli Martani DOC, Umbria Rosso IGT, Umbria Trebbiano Spoletino IGT, Montefalco Rosso DOC, Montefalco Rosso Riserva DOC, Montefalco Sagrantino Secco DOCG, Montefalco Sagrantino Passito DOCG
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur av vingården 
 • Pris:  15 €

Montioni

Den här vingården om omringad av fantastiska miljöer att ta del av, samt att dess plats gör att miljön känns nästan exotisk. Här får du provsmaka fantastiska ekologiska viner som är producerade med omsorg. En rundtur förtäljer massvis med intressant information om hur vingården kom till liv, samt hur deras viner produceras.

 • Appellationer: – Montefalco Sagrantino DOCG, Umbria IGT
 • Aktiviteter: Provsmakning och rundtur
 • Pris: €35 per person

Vi hoppas att du kommer att besöka vinregionen Umbria inom kort och att du har stor nytta av våra tips. För att läsa mer om vingårdar, vänligen läs våra andra artiklar. För att boka vingårdar i Italien samt andra länder, vänligen besök winetourism.com.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

One Comment

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.