Vinregionen Umbria – Din guide till de bästa vinerna och vingårdarna i regionen

Perugia huvudstad i vinregionen umbrien i centrala italien

Det vackra landskapet i Umbria är en av de mest attraktiva regionerna i Italien. Bland de vackra sjöar och de höga bergen finns historiska städer och naturligtvis många olivlundar och vingårdar. I Umbria kan semesterfirare hitta allt de behöver för en varierad och avkopplande vistelse. Här finns det många möjligheter för olika vattensporter och badmöjligheter för vuxna och barn runt den populära sjön Trasimeno (den största sjön i Italien). 

För de som är intresserade av kultur – förutom de större och mer kända städerna som Perugia, Orvieto, och Assisi – finns det även många andra intressanta platser med medeltid stil och många konstskatter att uppleva. 

För vandrare finns det också många lämpliga rutter i Umbria regionen. Besök Apenninerna bergen i regionen, naturparken Monte Cucco, eller bergen Sibiline om du vill ha en bergsutflykt. 

Introduktion av regionen Umbria

I Umbria regionens landskap med kullar och berg har det planterat vinstockar i över 3 000 år. Nästan 60% av druvorna i området är röda vilket är 16 500 hektar. De röda druvorna växer framför allt i området Montefalco och runt sjön Trasimeno. De röda druvorna är Sangiovese, Sagrantino, och Colorinho medan de vita druvorna är Grechetto, Trebbiano, och Verdello. Regionen producerar 2 DOCG, 13 DOC wines och 6 IGT bland annat vinet Colli Perugini DOC. Vinet Todi DOC är tillverkat från de inhemska vita druvan Grechetto. Det berömda vinet Orvietto är gjort på druvan Trebbiano. Vinet Orvietto är ett vitt vin med en kryddig och bitter smak. Det torra vinet Sagrantino Passito är ett sött vin som är producerat i Montefalco området. Vinet Montefalco Sagrantino är ett fylligt rött vin som har förvarats länge med DOCG status. 

Förutom allt gott vin och vingårdarna i Umbria finns det även andra aktiviteter i regionen. Här finns det högsta vattenfallet i Europa Cascate delle Marmore. Här finns också en skog som är 3000 år gammal vilket är Foresta fossile di Dunarobba. Dessutom finns sjön Lago die Trasimeno den fjärde största sjön i Italien. 

Karta över vingårdarna i Umbria regionen

Tili Vini – Vingården som odlar både druvor och oliver

Vingården Tili Vini sträcker sig över kullarna i Umbria DOC regionen och gränsar till den vackra staden Assisi i öster. Marken som vingården ligger på har varit åkermark i över 100 år för vinstockar och olivträd. Vingården ägs av familjen Tili och under många generationer har vingården producerat ekologiska viner och olivoljor av hög kvalitet utan att använda några skadliga kemikalier. 

Vingården Tili Vini har en historia som började på 1200-talet men det är fortfarande okänt vem som grundade vingården. Den nuvarande ägaren har haft hand om vingården sedan 1978. Det är med stor passion som vinerna produceras och vinerna säljs till länder som bland annat USA, Japan, Tyskland, Österrike. På vingården odlas bland annat Grechetto, Chardonnay, Sangiovese, Merlot, Cannaiolo, och Sagrantino, samt Pinot Nero, Semillon, och Trebbiano. Förutom druvorna odlar gården även oliver som Moraiolo och Frantoiana. De producerar extra jungfruolja med hög kvalitet i Assisi DOC och Umbria IGT regionen.

 • Appellation: Assisi DOC, Umbria IGT
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur av vingården 
 • Pris: 18 €

Goretti – Vingården som grundades i början av 1900-talet

Vingården Goretti ligger på kullarna utanför staden Perugia och har en magnifik utsikt över soluppgångar och solnedgångar. Familjen Goretti har producerat viner i många generationer sedan gården grundades i början av 1900-talet. Familjen har investerat i renoveringen av vingården och vinkällaren. Dessutom har ägarna investerat i förnybara energikällor som till exempel solceller och elbilar. Vingården Goretti är specialiserad på produktionen av viner från de ursprungliga vinstockarna i Umbrian regionen med kvalitetsmärkningen DOC och IGT. 

 • Appellation: Montefalco DOC
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur av vingården 
 • Pris: 25 €

Cantina Benincasa – Ägaren jobbade med sin farfar under barndomen

Vingården Cantina Benincasa har mer än 50 år av historia inom vinframställning. Vingården ligger i Capro i kommunen Bevagna i Italien. Vingården ligger i vinregionen Montefalco vilket är en känd och prestigefylld region som producerar vinet Sagrantino di Montefalco DOCG wine. Domenico Banincasa grundade vingården 1964 när han började med att odla druvan Sagrantino. Under 2000 fick Marco Alimenti, barnbarn till Domenico, ärva vingården som tredje generationen ägare av familjegården. Marcos kärlek till vinodlingarna och vintillverkningen var tydlig redan när han var ett barn när han brukade jobba med sin farfar på åkrarna. Vingården odlar bland annat Sagrantino, Merlot, Sangiovese, Grechetto, Trebbiano, och Toscano. Förutom de många smakrika och goda vinerna producerar även vingården extra jungfru olivolja från oliver Frantoiano, Leccino, och Moraiolo.

 • Appellation: Montefalco DOCG, Imbria IGT
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur av vingården 
 • Pris: 0 €

Bocale – Vingården med moderna maskiner och solceller

I det dramatiska landskapet i Montefalco DOCG-regionen i Umbria finns vingården Azienda Agricola Bocale. Inom dialekten i området betyder ordet ‘Bocale’ att en kanna innehåller två liter av vin eller olivolja. Familjen Valentini har en lång historia av vinframställningen men 2002 bestämde sig familjen för att återetablera Bocale vingården. Familjen odlar bland annat druvorna Trebbiano, Spoletino, Sangiovese, och Sagrantino. Vinodlingarna behandlas med grönt gödsel och naturliga gödningsmedel för att producera ekologiska viner av högsta kvalitet. Vingården Azienda Agricola Bocale producerar många prisbelönta viner många med Montefalco DOCG-status. Ägarna har även renoverat den antika källaren och utrustat den med moderna maskiner och tekniker. All energiförbrukning för vinframställningen kommer från förnybara källor som solcellerna. 

 • Appellation: Montefalco DOC
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur av vingården 
 • Pris:  8 €

I Girasoli Di Sant’andrea – Vingården med gourmetlunch och vinprovning

Vingården Girasoli ligger i den charmiga dalen av Niccone i den södra delen av Umbria i Italien. Girasoli är en familjedriven vingård som producerar viner av hög kvalitet. Vingården grundades 1994 när familjen Gritti bestämde sig för att köpa mark i Valle del Niccone och köpte gården I Girasoli di Sant’Andrea som tidigare var solrosodling. Förutom vinproduktionen odlar gården även tobak, grödor samt extra jungfruolja med DOP Colli del Trasimeno status. Ägaren odlar bland annat druvorna Friulano, Trebbiano, Grechetto, Pinot Nero, Sangiovese, Malvasia, Petit Verdot, och Merlot. Vinkällaren är utrustad med både moderna och traditionella maskiner. Vingården har även en restaurang där gästerna kan njuta av en gourmetlunch och vinprovning. 

 • Appellation: Umbria IGT
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur av vingården 
 • Pris:  40 €

Colle Uncinano – Vingården som producerade de första flaskorna 2007

Vingården Colle Uncinano ligger på kullarna av Martani Mountains i Spoleto området. Familjen Campanella köpte vingården Colle Uncinano i slutet av 1990-talet. I maj 2005 etablerades vinkällaren och två år senare, 2007, producerades de första flaskorna av vin vilket var Soviano Regale och Cruor Nobile med årgång 2005. Idag odlar vingården bland annat T. Spoletino, Grechetto, Sagrantino, Sauvignon, Sangiovese, Merlot, och Marselan. Odlingarna sker med stor respekt för naturen och ekosystemet och ägarna använder moderna maskiner samt traditionella metoder för att odla druvorna. 

 • Appellation: Spoleto DOC, Colli Martani DOC, Umbria IGT
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur av vingården 
 • Pris:  15 €

Chiesa Del Carmine – Vingården med kyrkan från 1200-talet

Vingården Chiesa del Carmine har en kyrka från 1200-talet. Vingården ligger i hjärtat av Umbria regionen med staden Perugia som ligger nära den gränsen till Tuscan. Detta var en övergiven gård innan ägarna köpte gården och kyrkan 2009. Allt på gården har långsamt renoverat och blivit en vacker vingård. Dessutom har hårt arbete och ekologiskt jordbruk gjort vinodlingarna till några av Italiens bästa druvor. Här finns det en stor lund med olivträd, skog med tryfflar, ekologiska odlingar samt 5,7 hektar vinodlingar. På vinodlingarna finns druvor som Trebbiano Spoletino, Sangiovese, Sagrantino, Merlot och Cabernet Sauvignon. 

 • Appellation: Umbria IGT
 • Aktiviteter: Guidad tur av vingården 
 • Pris:  10 € 

Fongoli – Vingården med oliver, tryfflar, och vin

Vingården Cantina Fongoli ligger mellan de två smala gator i San Francesco i Umbria. Odlingarna sker på ett område som är 35 hektar och odlingarna är omgivna av olivträd, tryffelmark, och annan skog. Under de senaste tio åren har Cantina Fongoli övergett alla maskiner och använder enbart naturliga metoder. De har planterat baljväxter för att producera gröna gödseln. Dessutom har de planterat höga träd och örter vilket hjälper odlingarna för druvorna. Fongoli producerar bland annat druvorna  Grechetto, Trebbiano Spoletino, Sangiovese, Sagrantino, Merlot, och Montepulciano. 

 • Appellation: Grechetto Dei Colli Martani DOC, Umbria Rosso IGT, Umbria Trebbiano Spoletino IGT, Montefalco Rosso DOC, Montefalco Rosso Riserva DOC, Montefalco Sagrantino Secco DOCG, Montefalco Sagrantino Passito DOCG
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur av vingården 
 • Pris:  15 €

Montioni

Den här vingården om omringad av fantastiska miljöer att ta del av, samt att dess plats gör att miljön känns nästan exotisk. Här får du provsmaka fantastiska ekologiska viner som är producerade med omsorg. En rundtur förtäljer massvis med intressant information om hur vingården kom till liv, samt hur deras viner produceras.

 • Appellationer: – Montefalco Sagrantino DOCG, Umbria IGT
 • Aktiviteter: Provsmakning och rundtur
 • Pris: €35 per person

Vi hoppas att du kommer att besöka vinregionen Umbria inom kort och att du har stor nytta av våra tips. För att läsa mer om vingårdar, vänligen läs våra andra artiklar. För att boka vingårdar i Italien samt andra länder, vänligen besök winetourism.com.

La Dame de Malescot

Ett magiskt gott vin av högsta kvalitet! Château Malescot-St-Exupéry är ett 3ème Cru Classé slott i Margaux och är idag ett av de bäst bevarade och kvalitetsdrivna Margaux cru. Vinet La Dame de Malescot är slottets andravin.

Artikelnummer: 5491

Typ: Rött Vin

Land: Bordeaux, Frankrike

Alkohol:13,5 %

Pris:349 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

One thought on “Vinregionen Umbria – Din guide till de bästa vinerna och vingårdarna i regionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna