Vinregionen Thrakien

Namnet Thrakien går tillbaka ända till antika Grekland och den grekiska mytologin där Thrake var en häxa och dotter till gudarna Okeanus och Parthenope, och syster till Europa. Det tros också vara området där den kända upprorsledaren Spartacus föddes.


Thrakier var inte något invånarna kallade sig själva utan det var snarare namnet som Grekerna gav folket som bodde i sydöstra Europa. Många hyllade redan då vinet från Thrakien, inte minst invånarna i den legendariska staden Troja. Ryktet om deras exceptionella vin var så stort att guden Dionysos, han som förknippades med druvskörd, vin, trädgårdar, fruktbarhet, galenskap, och en mängd olika religiösa ritualer, tros också komma från Thrakienområdet.

Vinhistorian går tillbaka 4000 f.k. vilket ger området en av de äldsta vinarven som vi är medvetna om idag. Bulgarien har ansträngt sig för att försöka hålla traditionen vid liv tack vare deras jordmån och klimat som fortsätter att vara optimalt för att odla dessa druvor.

Det var inte länge sedan som Bulgarien var världens fjärde största vinproducent. Stora delar av världen fick inte ta del av deras vin då nästan allt stannade i Sovjetunionen. Industrin bröt sedan ihop på 80-talet, först på grund av en alkoholbegränsning, och slutligen den totala kollapsen av hela Sovjetunionen.  

Under senare år har Bulgarien kommit tillbaka som en växande aktör i vinindustrin och har blivit ett mycket intressant område för unga nytänkande vingårdar. Bulgarien, och Thrakien i synnerhet, har idag alla möjligheter att ta vara på deras historiska kunskap, låga kostnader och optimala klimat, för att erbjuda ett konkurrenskraftigt vinutbud.

PGI Thrakien Låglandet

PGI Thrakien Låglandet ligger i södra Bulgarien. Det tempererade klimatet och utbredningen av nederbörden i området är gynnsamt för de röda druvorna som växer i Övre Thrakien. Området är beläget längs båda sidorna av floden Maritsa som kontinuerligt dränerar låglandet på vatten, och Balkanbergen i norr hjälper till att blockera de kalla vindarna från Ryssland. Det räknas därför som ett medelhavsklimat med milda och våta vintrar samt varma och torra somrar.

Regionen gynnas också av en stor variation i jordmånen. Jory är dominerande, men det finns även rödfärgade, kalkrika, och sandiga leror (de är rödfärgade på grund av den höga järnhalten) som ger vinerna olika jordnära toner.

Till väst ligger Rodopiberget och bergskedjan Sakar. Här finns en väldigt varierad terräng som möjliggör en fantastisk tillväxt av vackra druvor.Östra Thrakien betraktas också som landets centrum för odling av frukt och grönsaker. Det finns många vingårdar tack vara den bördiga marken, bland andra Stara Zagora, Nova Zagora, och Korten.

Området är en av två PGI-områden i Bulgarien och producerar bulgariskt vin som exporteras till EU.

Wine Enthusiast Magazine rankade 2017 Thrakien som den näst bästa destinationen för vinturism efter Cafayate i Argentina.

Regionen har följt deras tradition och fokuserat främst på röda viner. Dock på senare tid har det producerats mera vita viner som Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat, och Traminer med goda resultat. Det finns även en stor potential för mousserande viner.

Rödvinsdruvan Mavrud är höjdpunkten och inhemsk till Balkanområdet. Den har en rik, körsbärs- och chokladliknande smak med en mellankropp. För en nyanländ så påminner profilen om en lättekad Malbec. Gamay Nori och Traminer är också mycket populära druvor i området.

Några viner producerade från vita druvor: Muscat Ottonel, Chardonnay, Sauvignon Blanc, och Dimiat. De vita vinerna har en livfull, djup gyllene färg med grönaktiga reflektioner. Doften är intensiv med flera olika lager som utvecklas i glaset och får en söt nyans med en blomrik kombination. Den har en fyllig smak som är balanserad och harmonisk.

Några viner producerade från röda druvor: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Mavroud, och Pinot Noir. De röda vinerna har en klar, mousserande, djup rubinröd färg. Doften har starka, fruktiga nyanser av röda och svarta frukter: söta och sura körsbär, björnbär, plommon, och med en antydan av paprika och choklad. Vinet är extraherat och rikt på alkohol. Smaken domineras ofta av avrundade tanniner.

Karta – Vingårdar att besöka i vinområdet Thrakien

Några av vingårdar i Thrakien

Domain Trifonoff

Domain Trifonoff är ett vineri och en vinbutik som ligger i den bulgariska provinsen Plovdiv. Den grundades 2008 under namnet Pesen Wine Cellar, och den hette så fram tills 2011 då ägaren gav egendomen ett nytt namn. De har ett stort fokus på vinturism då deras användning av modern Italiensk teknologi, som producerar 130,000 vinflaskor per år, lockar många besökare. Idag producerar de högkvalitativa viner som åldras i ekfat och är gjorda på druvor från Strandjabergen. Druvorna är fantastiska tack vara områdets optimala terroir samt en strikt kontroll av socker- och syrehalten.

Winery Trifonoff, Village Pesnopoi, Plovdiv, 4208, Bulgaria

Pris: 14 €

Besök Domain Trifonoff och Provsmaka deras Viner:

Villa Yustina Winery

Villa Yustina Winery grundades 2006. De började plantera deras vingård 2008 och under 2014 hade de ett plantage på omkring 42 hektar. Vingården är belägen längs Rodopibergen i utkanten av byn Ustina som ligger 26 km från Plovdiv och som i sin tur är en region med en lång vinhistoria. Vingård är vänd mot nordöst där terroiren är utmärkt för odlingen av Sauvignon Blanc, Semillon, Chardonnay, Aligoté, Gewurztraminer, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Franc, Mavrud, och Rubinvarianterna. Deras mål är att tillverka kvalitetsvin från deras egna druvor och samtidigt utveckla vinturismen i området. En sak som är unik med deras gård är att de har utställningar där de experimenterar med att producera olika vinstilar med hjälp av modern teknologi.

51, Nikola Petkov Str., Ustina Village, Plovdiv, 4228, Bulgaria

Pris: 10 €    

Rundtur och Provsmakning på Villa Yustina:

Chateau Copsa

Chateau Copsa grundades av Minkov familjen 1998. Familjen lägger stor vikt på att bevara deras förfäders antika tillverkningsmetoder, och de producerar deras vin genom att använda sig av traditionell kunskap tillsammans med modern teknologi. Chateau Copsa ligger i hjärtat av Rose Valley mellan Balkanbergen och Sredna Gora. Vingården sträcker sig 50 hektar över ett område med kyligare klimat som göra att druvorna mognar lite senare. Detta ger dem mer tid att utveckla deras unika karaktär för att sedan tillverkas till vin och bevaras i en källare som ligger i slottets stengrund. Varianterna som de odlar är: Red Misket, Muscat Ottonel, Chardonnay, och Sauvignon Blanc.

34 General Kartsov Str, Moskovets, Karlovo, 4300, Bulgaria

Pris: n/a

Boka en semester på Chateau Copsa:

Villa Vinifera

Villa Vinifera grundades 1936 och ligger i hjärtat av bergskedjan nära Brestovitsa. De är kända för att erbjuda begränsade vinsorter till deras värdefulla besökare och kunder. Vingården odlar utmärkta druvor tack vara det optimala klimatet och geografiska området. De odlar främst druvor som: Mavrud, Merlot, Cabernet Sauvignon, Muscat, Chardonnay, och Traminer. Alla deras viner fermenteras i stora ekfat för att förbättra deras smak och doft. De producerar 6700 flaskor varje år och bland dem är en unik samling av rosé från Mavrud, La Cave blandningen av Merlot och Cabernet Sauvignon, samt ett saftigt isvin som också är gjord på Mavrud.

9 Momchil Voyvoda, Brestovitsa, Plovdiv, 4224, Bulgaria

Pris: 7 €      

Rundtur och Provsmakning på Villa Vinifera:

Via Vinera

Via Vinera grundades 2018 i Norra Thrakien och är ett nytt varumärke som producerar fantastiska viner på deras två gårdar i Karadunar och Kilifarevo regionerna. Vinet är baserat på de traditionella Bulgariska druvorna, Dimyat och Misket, och deras övrigaviner som har fångat internationell uppmärksamhet på diverse tävlingar. De använder sig bara av deras bästa druvor, och den unika terroiren i området ger dem en distink karaktär och smak. Några internationella viner som har producerats på gården är: Roubin, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, och Cabernet Franc.

Bul.Botevgradsko Shosse 260, Sofia, Sofia , 1839, Bulgaria

Pris: 15 €    

Vinsmakning och Rundtur på Via Vinera:

Dragomir Winery Estate

Dragomir Winery Estate producerar vin från deras högkvalitativa druvstockar som noggrant övervakas under året. De producerar totalt 60 000 flaskor varje år vilket betyder att de endast har en begränsad kvantitet av viner, varav några är specifika för erfarna vinkännare. Alla deras viner genomgår en obligatorisk lagring på 12 månader innan distribution.Trots att Dragomir bara är 2 år gammal så har de redan fått internationell uppmärksamhet. En av deras mest kända unga viner heter Amrita som har fått smeknamnet “Odödlig Nektar” eftersom man lägger stor vikt på den naturliga tillverkningsprocessen istället för att förlita sig för mycket på teknologi.

Bulgaria, Plovdiv District 4107, Village of Brestnik 81, Nezavisimost str.

Pris: 18 €

Vinprovning och Rundtur på Dragomir Winery Estate:


Tre platser som du måste besöka:

 • Ethnographic Museum, Plovdiv
 • Bachkovo Monastery, Asenovgrad
 • “St. st. Konstantin and Elena” Church, Plovdiv

Tre maträtter du måste prova:

 • Kavarma – Kötträtt
 • Patatnik – Savory
 • Panagyurski Ägg- Äggrätt

Tre naturunder du måste besöka denna region:

 • Sredna Gora – Mountain Range
 • Devil’s Throat Cave – close to the village of Gyovren
 • Marvelous Bridges or Wonderful Bridges in the Rhodope Mountains

Tre fantastiska turistmål du bör besöka i regionen:

 • Antika Staden av Plovdiv – Architectural
 • Thracian underjordiska tempel nära Starosel
 • Perperikon – Den Antika Fristaden Perperikon

Vi hoppas att du kommer att besöka Thrakien inom kort och då ha nytta av några av våra tips. För vidare tips om vingårdar att besöka, vänligen läs våra andra artiklar. För att boka besök på vingårdar i Bulgarien samt andra länder, besök winetourism.com.

La Dame de Malescot

Ett magiskt gott vin av högsta kvalitet! Château Malescot-St-Exupéry är ett 3ème Cru Classé slott i Margaux och är idag ett av de bäst bevarade och kvalitetsdrivna Margaux cru. Vinet La Dame de Malescot är slottets andravin.

Artikelnummer: 5491

Typ: Rött Vin

Land: Bordeaux, Frankrike

Alkohol:13,5 %

Pris:349 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna

Fakta