Hem » Vin Fakta » Vingårdar i Alto Adige
Vin Fakta

Vingårdar i Alto Adige

alto adige vinregion i norra italien - Vinjournalen.se

De exceptionella scenarion som erbjuds i Alto Adige ger ett brett urval av landskap, majestätiska vita toppar, skogar, breda dalar, bäckar, floder och sjöar, förtrollande ljusspel mellan topparna i Dolomiterna, pittoreska bergsbyar med sina karakteristiska kyrkspiror och tusentals olika nyanser av den oförstörda naturen. Karakteristiskt är panoramautsikten över Gardasjön, som smalnar av och sträcker sig som en fjord mellan bergen. Medelhavsljuset och alpinljuset ger städerna Bolzano och Merano en oemotståndlig charm. Regionens utmärkta viner är kända långt utanför Italien.

Regionen har vingårdar på totalt cirka 15 000 hektar. Många av vingårdarna ligger på några av de högsta höjderna i Italien. Området Trentino Alto-Aldige har nio olika DOC. Trentino Alto Adige är också känt för mousserande viner enligt den traditionella metoden för flaskfermentering. Den finpärliga och uttrycksfulla mousserande Trentodoc från Trentino Alto Adige är bland de bästa från Italien.

Rödvinsdruvor

– Vernatsch

– Pinot Noir

– Cabernet Sauvignon

– Lagrein

– Merlot

Vitvinsdruvor

– Chardonnay

– Weissburgunder

– Gewürztraminer

– Muskateller

– Müller-Thurgau

– Riesling

 -Sauvignon Blanc

Vintyper

  • 1 300 hektar Vernatsch-druvor som odlas för att producera rött vin.
  • DOC Kalterersee, för att producera ett, ganska populärt; färskt, lätt och enkelt rödvin.
  • Müller-Thurgau, Riesling Italico, Pinot Grigio, Pinot Bianco och Chardonnay för att göra fruktigt vitt vin under Valdadige DOC.
Cantina Girlan

Cantina Girlan grundades 1923 på en gammal gård från 1500-talet. Det började när 23 vinodlare samlades och lägger grundstenarna för det som senare skulle bli den vingård du ser idag. Väggarna, genomsyrade av forntida tradition, och källarens labyrintiska korridorer hamnar hemligheterna för den senaste vinframställningstekniken och håller de ideala förutsättningarna för åldrande av våra viner.

För närvarande odlar cirka 200 mycket engagerade och motiverade vinodlare och deras familjer ett område som täcker cirka 215 hektar vingårdar i de bästa produktionsområdena i Oltradige och Bassa Atesina. Företaget har ständig kontakt med vinodlare och hjälper bönderna att producera bästa druvor. Denna arbetsrelation säkerställer vin av högsta kvalitet i vingården varje år. De druvor som används av vingården är Pinot Bianco, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Gewürztraminer, Pinot Noir, Vernatsch, Lagrein, Cabernet Sauvignon, Merlot, Müller Thurgau och Pinot Grigio. Druvorna, helt handskördade, tas emot enligt en exakt skördekalender och behandlas försiktigt enligt deras kvalitet, variation och ursprung. Cantina Girlan producerar tre distinkta vinlinjer Selezioni, Vigneti och Classici. De klassificeras DOC Alto Aldige.

Området har nämnts i historiska dokument från 1085 som ett vinframställningsområde och Cantina Girlan har tagit det som sitt uppdrag att fortsätta den långa vinframställningstraditionen. Du bör absolut besöka vingården om du reser i regionen för att se en harmonisk arbetsrelation mellan alla berörda parter. Du är varmt välkommen att besöka Cantina Girlan. Besöket kostar 8 Euro.

Frågor och svar:

Hur många hektar vingårdar finns det i Alto Adige?

Det finns vingårdar på totalt cirka 15 000 hektar i Alto Adige.

Vilka rödvinsdruvor odlas i regionen?

Vernatsch, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Lagrein och Merlot är några av de rödvinsdruvor som odlas i Alto Adige.

Vilka vitvinsdruvor odlas i regionen?

Chardonnay, Weissburgunder, Gewürztraminer, Muskateller, Müller-Thurgau, Riesling och Sauvignon Blanc är några av de vitvinsdruvor som odlas i Alto Adige.u003cbr/u003e

Vilken vintyp är DOC Kalterersee känt för att producera?

DOC Kalterersee är känt för att producera ett populärt, färskt, lätt och enkelt rödvin.

Vilka vinlinjer producerar Cantina Girlan?

Cantina Girlan producerar tre distinkta vinlinjer: Selezioni, Vigneti och Classici, som alla klassificeras DOC Alto Adige.

Vinguider relaterade till denna artikel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.