Blommiga aromer i vin härstammar från olika kemiska föreningar. Precis som med andra smaker i vin (förutom då smaken av vindruvor) är detta något som kan uppstå på grund av många olika faktorer – allt från vinområdets terroir till hur vinet tillverkas och lagras. Såhär på vårkanten när man doftar på alla nya blommor utomhus kan det vara trevligt att göra detsamma i vinglaset. Vi ska lära oss i vilka viner man ofta kan känna av följande blommors närvaro:

  • Rosor
  • Citrusblom
  • Vita blommor
  • Pelargoner

En doft av rosor kan du hitta i både vita och röda viner, till exempel gewürtztraminer, pinot noir, grenache och nebbiolo.

Citrusblom är en väldigt komplex arom som är mycket eftertraktat i vita viner. Störst chans har du bland chardonnay, riesling, chenin blanc och viognier.
En lite mer abstrakt doft av vita blommor som går bra ihop med vinets fruktiga smaker kan man hitta i bland annat chenin blanc, pinot blanc, muscadet och semillion.

Pelargon är en annan blomma man ofta kan känna av i vin. Känner du en skarp doft kan det dock vara en indikation på att det är något fel på ditt vin då detta inte är en doft som förekommer naturligt i druvor.

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris269 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy