Som med alla viner finns halva nöjet med att dricka det i förberedelserna. Det är viktigt att man förvarar Shiraz i en vinkällare eller vinkyl där temperaturen är mellan 15,5 och 18,5 grader så att temperaturen kan stabiliseras. Vid den temperaturen är Shiraz-vinerna som allra bäst i smak och arom.
Tre viktiga steg för att servera Shiraz-viner:
- Den perfekta temperaturen är mellan 15 och 18 grader.
- Öppna flaskan och låt vinet andas, alternativt dekantera det. Detta kan göras medan temperaturen stabiliseras.
- Använd korrekt glas för att servera Shiraz.
Det råder lite delade åsikter om huruvida man bör dekantera Shiraz-viner. Eftersom Shiraz är ett rött vin kommer dekanteringen att tillåta vinet att andas och smakerna att utvecklas. Om du inte har tid eller möjlighet att dekantera går det bra att öppna flaskan några timmar innan servering.
Slutligen måste vinet serveras i rätt typ av glas. Ett brett, runt rödvins- eller Shiraz-vinglas så att vinet får utrymme att andas. Häll vinet rakt ner i mitten av glaset. Det gör att smakerna och aromen frigörs.