Svårt att matcha mat och vin?

Det är inte alltid lätt att matcha mat och vin, men precis som vinet så har även maten ingredienser som är feta, syrliga, salta, söta och bittra. Om man börjar tänka där, så blir det ofta rätt. Viner kan ju vara söta, syrliga, fruktiga, höga på tanniner, lightviner eller mustiga viner med ganska hög alkoholhalt. Det finns egentligen två sätt att matcha: antingen går du i linje med maten eller så kompletterar du maten och kontrasterar smakerna som finns i maten.

Men använd din fantasi. Man behöver liksom inte alltid välja ett rött vin till pastan. Tänk dig en gräddig pasta. Å ena sidan kan du spinna vidare på den gräddiga såsen och välja ett rikt vitt vin med stor och bred arom eller ett torrt vin med inte alltför stor fatkaraktär. Båda kombinationerna skulle gå precis lika bra. Det ena vinet går stack i stäv med den gräddiga mjuka pastasåsen men det andra vinet skulle kunna förhöja och tillföra lite textur, kanske? Tack och lov att man idag har kommit långt bort ifrån de traditionella matchningarna och vågar prova lite annat.

Det finns många faktorer som gör att både rött och vitt vin skulle fungera med exempelvis en hälleflundra eller en biff. Så länge du inte avviker från

  • Fett
  • Syra
  • Salt
  • Sötma
  • Textur

Några förslag om hur du kan tänka – återigen inget är hugget i sten. Nu måste du använda dina vin- och druvkunskaper för att föreställa dig smak- och slutresultatet. Vi erbjuder inga patentlösningar och förslag på färdiga viner. Du får öva lite. Öppna ditt sinne lite och var lite äventyrlig!

Fet mat

Både kött och mejeriprodukter har höga halter av fett. Då kan ett syrligt vin kanske matcha det feta med om du väljer ett mustigt, starkt italienskt vin som har en distinkt tanninbalans och god fatkaraktär. Men kött är också väldigt proteinrikt, så en gott och fruktigt rött vin förhöjer faktiskt också smakerna av en grillad, rökig köttbit.

Syrlig mat

Om du har en härlig färsk torskbit med en klyfta citron som pressas ovanpå, vilken surhetsgrad bör då vinet ha? Nu gäller det att hitta ett riktigt syrligt vin som kan ta upp smaken av den torra torsken och citronen, annars kommer vinet att smaka urvattnat.

En sallad kan också ha många syrliga ingredienser med exempelvis en vinägerdressing förutom en del ganska syrliga grönsaker.  Ett vin med beskrivningen ”frisk och syrligt” får nästan munnen att snörpa ihop sig. Då måste man kanske dra ner på syran och istället välja ett vin som har mycket smak men inte har en alltför hög syra.

Salt mat

Till den salta gorgonzoladressingen på pastan eller mögelosten på ostbrickan kan ett vin med alltför stark fatkaraktär bli en underlig smakkombination. Välj hellre ett mustigt lite sötare rödvin skulle bli klockrent till den salta osten. Mousserande viner kan ofta bli en bra smakkombination till salta och stekta rätter. Men det är inte bara ost som är salt, skaldjur är ju också ganska salta. Syrliga viner brukar balansera sältan i havsfrukter ganska bra och få hela rätten att smaka hav.

Söta rätter

Det är inte alltid lika logiskt att kombinera söta efterrätter med söta viner. Det finns olika grader av sötma. En fruktmarinad på en fläskkarré är inte samma sak som en Gino fylld med körsbär. Det gäller att balansera sockret i rätten, så att inte allt till slut bara blir sockersött. Rött vin föreslås nästan alltid till choklad av många vinkännare, men en bitter, mörk choklad och ett rött vin med viss sötma och med sent skördade druvor är en mycket bättre lösning som till slut smakar rent himmelskt.

Och texturen i maten spelar roll

Man brukar säga att ljus, lätt mat (fisk, skaldjur, kalv…) fungerar bäst med lätta viner; tunga livsmedel (stekta köttbitar, fläsk …. ) fungerar bäst med tyngre viner. Men det kan bli riktigt spännande och dynamiska kombinationer om du tänker salt, fett, sött. Till slut handlar det ändå om din smak och att du njuter vinet till maten.

Här är lite generellt vad man ska tänka på med Rachel Mae och när det gäller smaker

 

Brunello di Montalcino Fattoi

Italienarnas egna favoritvin. Ett anrikt, lyxigt och framförallt farligt välsmakande vin som är perfekt till fina middagar. Upplev hjärtat av Toscanas traditioner med denna hänförande dryck. Det här är inget "vardagsvin" och vill man greppa smakens alla nyanser så kanske det är bäst att dricka vinet för sig.

Artikelnummer: 3097

Typ: Rött Vin, Vin

Producent: Az. Agr. Fattoi

Land: Montalcino (Toscana)

Alkohol: 14,5 % Vol %

Pris: 219 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Leave a Reply

avatar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Subscribe  
Notify of
senaste artiklarna