Svårt att matcha mat och vin?

Det är inte alltid lätt att matcha mat och vin, men precis som vinet så har även maten ingredienser som är feta, syrliga, salta, söta och bittra. Om man börjar tänka där, så blir det ofta rätt. Viner kan ju vara söta, syrliga, fruktiga, höga på tanniner, lightviner eller mustiga viner med ganska hög alkoholhalt. Det finns egentligen två sätt att matcha: antingen går du i linje med maten eller så kompletterar du maten och kontrasterar smakerna som finns i maten.

Men använd din fantasi. Man behöver liksom inte alltid välja ett rött vin till pastan. Tänk dig en gräddig pasta. Å ena sidan kan du spinna vidare på den gräddiga såsen och välja ett rikt vitt vin med stor och bred arom eller ett torrt vin med inte alltför stor fatkaraktär. Båda kombinationerna skulle gå precis lika bra. Det ena vinet går stack i stäv med den gräddiga mjuka pastasåsen men det andra vinet skulle kunna förhöja och tillföra lite textur, kanske? Tack och lov att man idag har kommit långt bort ifrån de traditionella matchningarna och vågar prova lite annat.

Det finns många faktorer som gör att både rött och vitt vin skulle fungera med exempelvis en hälleflundra eller en biff. Så länge du inte avviker från

  • Fett
  • Syra
  • Salt
  • Sötma
  • Textur

Några förslag om hur du kan tänka – återigen inget är hugget i sten. Nu måste du använda dina vin- och druvkunskaper för att föreställa dig smak- och slutresultatet. Vi erbjuder inga patentlösningar och förslag på färdiga viner. Du får öva lite. Öppna ditt sinne lite och var lite äventyrlig!

Fet mat

Både kött och mejeriprodukter har höga halter av fett. Då kan ett syrligt vin kanske matcha det feta med om du väljer ett mustigt, starkt italienskt vin som har en distinkt tanninbalans och god fatkaraktär. Men kött är också väldigt proteinrikt, så en gott och fruktigt rött vin förhöjer faktiskt också smakerna av en grillad, rökig köttbit.

Syrlig mat

Om du har en härlig färsk torskbit med en klyfta citron som pressas ovanpå, vilken surhetsgrad bör då vinet ha? Nu gäller det att hitta ett riktigt syrligt vin som kan ta upp smaken av den torra torsken och citronen, annars kommer vinet att smaka urvattnat.

En sallad kan också ha många syrliga ingredienser med exempelvis en vinägerdressing förutom en del ganska syrliga grönsaker.  Ett vin med beskrivningen ”frisk och syrligt” får nästan munnen att snörpa ihop sig. Då måste man kanske dra ner på syran och istället välja ett vin som har mycket smak men inte har en alltför hög syra.

Salt mat

Till den salta gorgonzoladressingen på pastan eller mögelosten på ostbrickan kan ett vin med alltför stark fatkaraktär bli en underlig smakkombination. Välj hellre ett mustigt lite sötare rödvin skulle bli klockrent till den salta osten. Mousserande viner kan ofta bli en bra smakkombination till salta och stekta rätter. Men det är inte bara ost som är salt, skaldjur är ju också ganska salta. Syrliga viner brukar balansera sältan i havsfrukter ganska bra och få hela rätten att smaka hav.

Söta rätter

Det är inte alltid lika logiskt att kombinera söta efterrätter med söta viner. Det finns olika grader av sötma. En fruktmarinad på en fläskkarré är inte samma sak som en Gino fylld med körsbär. Det gäller att balansera sockret i rätten, så att inte allt till slut bara blir sockersött. Rött vin föreslås nästan alltid till choklad av många vinkännare, men en bitter, mörk choklad och ett rött vin med viss sötma och med sent skördade druvor är en mycket bättre lösning som till slut smakar rent himmelskt.

Och texturen i maten spelar roll

Man brukar säga att ljus, lätt mat (fisk, skaldjur, kalv…) fungerar bäst med lätta viner; tunga livsmedel (stekta köttbitar, fläsk …. ) fungerar bäst med tyngre viner. Men det kan bli riktigt spännande och dynamiska kombinationer om du tänker salt, fett, sött. Till slut handlar det ändå om din smak och att du njuter vinet till maten.

Här är lite generellt vad man ska tänka på med Rachel Mae och när det gäller smaker

 

Frågor och svar:

Vilka faktorer är viktiga att tänka på när man matchar mat och vin?

Fett, syra, salt, sötma och textur är viktiga faktorer att tänka på när man matchar mat och vin.

Vilka två sätt kan man matcha mat och vin på?

Man kan antingen gå i linje med maten eller komplettera och kontrastera smakerna som finns i maten.

Vilket vin kan passa bra till en gräddig pasta?

Ett rikt vitt vin med stor och bred arom eller ett torrt vin med inte alltför stor fatkaraktär kan passa bra till en gräddig pasta.

Vilket vin kan passa bra till en salta rätt?

Ett mustigt lite sötare rödvin eller ett mousserande vin kan passa bra till en salta rätt.

Varför är det viktigt att balansera sockret i en sötsak när man matchar vin?

Det är viktigt att balansera sockret i en sötsak för att undvika att allt blir för sockersött och för att hitta en bra kombination mellan vinet och rätten.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Villa Puccini Chianti Classico Riserva
Villa Puccini Chianti Classico Riserva
Pris:171 :-
Artikel nr:2232801
Smak kanel, nougat, tobak, utvecklad, nyanserad, fatkaraktär, granatäpple, kryddig, torkade körsbär, nypon
Arom fatkaraktär, kanel, kryddig, nougat, nyanserad, nypon, tobak, torkade körsbär, granatäpple, utvecklad
Färg mörk, röd, tegelröd
Mat som passar
lamm
nöt
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2018DruvorSangioveseAlkohol13 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
8 /12
Smakintensitet
9 /12
Sött/Torrt
10 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.