Utredare har tittat på hur väl bakterierna i vin förhåller sig till väggarna i mänskliga tarmen och i en studie kunnat isolera 11 bakteriestammar i vin, inklusive stammar av probiotika, bland annat lactobacillus och pediococcus bakterier som även finns i exempelvis yoghurt. Den viktiga pediococcus bakterien är förknippad med vinframställning. Just probiotika är levande organismer som ger hälsofördelar.

Alla bakterier i livsmedel måste kunna överleva i den fientliga miljön i mag-tarmkanalen när de utsätts för bland annat galla och magsaft, för att ha en positiv inverkan på människors hälsa. Man finner då inte bara att bakterier kan överleva men att de till och med kan jämföras med och även vara bättre för hälsan än flera av de andra bakterier i exempelvis yoghurt.

Tidigare hälsoundersökningar har rapporterat att de mest hälsosamma livsmedlen också är några av våra vanligaste mejeriprodukter, eftersom de har probiotiska egenskaper. De probiotiska egenskaperna hos vin liknar dem som kommer från livsmedel som mejeriprodukter såsom fermenterad mjölk eller yoghurt och torra korvar, och livsmedel av vegetabiliskt ursprung, såsom surkål och oliver, frukt, spannmål, kött eller fisk.

För säkerhets skull: de nya rönen innebär inte dock att man med fördel kan dricka mer än ett par glas vin om dagen kommer att ge dessa hälsofördelar. Måttlig konsumtion av vin definierar forskarna som två glas per dag

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris269 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy