Från ljuset av Turins blomstrande scen för modern konst och elektonisk musik, ett speciellt självporträtt av Leonardo da Vinci på Biblioteca Reale, sublima alpina vandringsleder och några utvalda byar och landsbygder finns även Italiens bästa röda och vita tryfflar. Den här regionen kommer inte att förbli en hemlighet för konst- och matälskare länge till. Här erbjuds något för alla som älskar olika gourmeter: allt från ris till vita tryfflar och underbart goda Barbera viner, den största druvsorten i området. 

Snabbmeny för denna artikel

Kort introduktion till vinregionen Piedmont 

Regionen Piedmont är känd för några av dom mest kända vinerna i Italien med 17 DOCG och 42 DOC viner. Runt 90% av alla viner som produceras här är röda viner. Bland som röda vinerna finns följande druvor i området: Barbera, Dolcetto, Nebbiolo, Vespolina, Grignolino, och Malvasia Nera. Dessutom odlas även de vita druvorna Arneis, Cortese, Moscato, och Chardonnay.

Det klassiska vinet Barolo är uppkallat efter en by som ligger 15 kilometer sydväst om Alba där den största delen av produktionen finns. Barolo vinet har lagrats under lång tid för att utveckla dess goda dofter. Barbaresco använder samma druvor som Barolo vinet men det är två olika viner. Vinet Dolcetto är älskat för dess längre syrlighet och de söta fruktiga smakerna av plommon, björnbär, och hallon. Namnet Dolcetto översätts till ‘den lilla söta’. Vinet Nebbiolo är känt för de höga tanniner och det långa lagrandet vilket gör att vinet är en favorit hos alla vinsamlare. I området finns det många vingårdar som erbjuder vinprovningar och vinturer som lätt går att boka via winetourism.com.

Förutom att området är berömt för alla olika viner, finns det även tryfflar i området. Det finns festivaler och mässor för att fira tryfflarna från området. Dom vita tryfflarna från Alba är några av dom dyraste i världen. Det finns även en möjlighet att delta i plockandet efter tryfflar. 

Karta – Vingårdar att besöka i vinområdet Piedmont

Några av vingårdar i Piedmont

Sessanea – Vingården i ett fantastiskt landskap

Sessanea – Azienda Vitivinicola Giulia ligger i hjärtat av Asti provinsen. Vingården är populär i både nationella och internationella guide tidningar och magasiner. Utsikten från vingården är fantastisk med utsikt över Langha bergen med fina byar, medeltida slott med torn, och medeltida stenhus. 

Vinodlingarna ligger på de kuperade topparna vilket är bäst för vinstockarna och dess druvor. Sessanea vingård odlar ett stort utbud av ekologiskt planterade vinstockar vilket inkluderar dom inhemska arterna Piedmontese Barbera och Nebbiolo av hög kvalitet. Här erbjuds ekologiska röda och vita viner samt efterrättsviner. 

 • Appellation: Barbera D’asti, Moscato D’asti, Chardonnay, Nebbiolo
 • Aktivitet: Vinprovning och guidad tur av vingården 
 • Pris: Gratis

Azienda Agricola Pavia Fratelli – En vingård på UNESCO:s världsarvslista

Du hittar vingården Pavia Fratelli i den södra delen av Monferrato i kommunen Agliano Terme. Vingården täcker en yta på 20 hektar varav hälften är för odlingen av druvorna. Utbudet av druvor är stort och här odlas bland annat Barbera, Grignolino, och Cortese. Nästan alla vingårdar som ligger i områder är på UNESCO:s världsarvslista.  

Vinerna förvaras i den underjordiska källaren där det är rätt temperatur för vinerna. Vinerna får sin goda smak genom lagringen på fat av ek. Förutom produktionen av dom röda och vita vinerna har de även hög kvalitet på roséviner och starkviner. 

 • Appellation: Barbera D’Asti DOC, Barbera Del Monferrato DOC, Dolcetto D’Ovada DOC, Piemonte DOC
 • Aktivitet: Vinprovning och guidad tur av vingården
 • Pris: 10 Euro

Azienda Agricola Cascina Cappelle – Sjunde generationen av vinodlare  

Vingården Cascina Cappelle ligger i de magnifika kullarna i Monferratto. Vingården grundades 1890 av familjen Tartaglino som genom hårt arbete har utvecklat vinerna till kvalitetsviner med den finaste beteckningen i Monferrato regionen. Familjen Tartaglino använde de traditionella vin odlingsmetoderna, till exempel att plocka druvorna för hand och sedan en mjuk manuell pressning. 

Familjen respekterar även naturen och odlingen av druvorna. Druvorna som odlar är bland annat Barbera, Dolcetto, Grignolino, och Nebbiolo samt toppklass druvorna Cabernet, Merlot, Freisa, Croatina, och Bonarda. Här produceras röda, vita, och efterrättviner av högsta kvalitet och tillsammans med utmärkta mousserande och starkviner, alla med de finaste DOC- och DOCG-stämplarna. 

 • Appellation: Barbera D’asti DOCG, Barbera D’asti Superiore DOCG, Monferrato Ross DOC, Monferrato Dolcetto DOC, Grignolino D’asti DOC
 • Aktivitet: Vinprovning och guidad tur av vingården
 • Pris: 15 Euro 

Madonna Dell’uva  – Med en av dom yngsta kvinnliga vinproducenterna

Madonna Dell’uva ligger iden nordöstra regionen av Peidmont mellan Cureggio och Borgomanero. Vingården är en liten familjedriven gård i provinsen Novara i Italien med ett landskapet som ger vingården en fantastisk utsikt. Alla viner som produceras i Madonna Dell’uva har Colline Novaresi D.O.C. klassificering. Bland druvorna finns sorter som Nebbiolo, Uva Rara, Vespolina vilket ger hög kvalitet på de röda, vita, och roséviner som produceras ab vingården. 

Madonna Dell’uva grundades i slutet av 1800-talet och idag är det den fjärde generationen som ansvarar för vingården. Den nuvarande ägaren av gården är Elena Zanetta och hon är en av de yngsta kvinnliga vinproducenterna i Italien. Hon följer dom klassiska metoderna för odling av vindruvorna med kärlek och passion. 

 • Appellation: Colline Novaresi DOC
 • Aktivitet: Vinprovning och guidad tur av vingården 
 • Pris: 35 Euro

Cantina Fontechiara  – Naturliga vinodling utan kemiska tillsatser

Cantina Fontechiara ligger i den östra delen av Piedmont regionen i Italien. Här ger bergen Santa Cristina di Borgomanero och Bogogno en oförglömlig utsikt från vingården och enbart naturen runt vingården är värt ett besök. Familjen Fontechiara renoverade en bondgård och planterade sina vinstockar med traditionella metoder. Vinerna innehåller enbart en typ av druvor och inga blandningar produceras. Unikt för  vingården är att de enbart naturliga jordbruksmetoder utan några kemiska tillsatser. Deras filosofi är att det är bättre för planeten och människan. 

 • Appellation: Colline Novaresi
 • Aktivitet: Vinprovning och guidad tur av vingården 
 • Pris: 30 Euro 

Poderi Vaiot  – Sköter vinodlingarna för hand

Poderi Vaiot ligger i den historiska regionen Piedmont vilket är med på UNESCO:S världsavslista. Vingårdens tre odlingar på Roero-kullarna sträcker sig så långt ögat kan nå och vyn är obeskrivlig. De nuvarande ägarna Daniele och Walter Casetta ärvde hemligheterna av vinframställning från sin far, Franco. Ägarna försöker sköta vinodlingarna för hand och försöka att bevara landets biologiska mångfald. Vingården Poderi Vaio odlar många olika druvor och tillverkar bland annat dessa viner: Roero Arneis, Roero, Nebbiolo d’Alba, och Barbera d’Alba. 

 • Appellation: Roero DOCG
 • Aktivitet: Vinprovning och guidad tur av vingården 
 • Pris: 20 Euro 

Francesco Scanavino Sas – Vingården i det underbara landskapet    

Francesco Scanavino Sas ligger i by Cossano Belbo som är en del av provinsen Cuneo i Italien. Pavese and Fenoglio, två kända författare, beundrade naturen runt Cossano Belvos i sina böcker. Det fina landskapet omger vingården och ger en otrolig utsikt för alla som besöker vingården. 

Vingården Francesco Scanavino Sas odlar vinstockar som är inhemska för områdena Langa, Roero, och Monferrato. Odlingarna sker på syd och sydvästliga delarna av kullarna för att ge den ultimata klimatet för druvorna. Vingården odlar även druvor av hög kvalitet för Chardonnay, Dolcetto, Arneis, Nebbiolo, och Barolo. 

 • Appellation: Arneis DOCG, Diano D’alba DOCG, Barbera D’asti DOCG, Nebbiolo D’alba DOC, Barolo DOCG, Langhe DOC, Moscato D’asti DOC
 • Aktivitet: Vinprovning vid besök av vingården 
 • Pris: 15 Euro 

Grimaldi Luigino E C Snc – Traditioner blandat med modern teknik

Vingården Grimaldi Luigino E C Snc ligger i Groppone på kullarna omgiven av andra vingårdar i hjärtat av Piedmont området. Vingården grundades i början av 1800-talet av Giuseppe, farfar till den nuvarande ägaren Luigino, när Giuseppe producerade viner för att sälja till andra vinproducenter. När Giuseppes son tog över började han producera och sälja viner under familjenamnet. Nu är vinerna från gården några av de bästa vinerna i regionen. 

Ett besök på en av dom 12 vingårdarna som tillhör familjen ger dig en upplevelse om hur vinframställningen och dess traditioner har överlämnats från generation till generation. Familjeföretaget har även introducerat nyare tekniker för att förbli relevanta på den moderna marknaden. Familjen har en stor passion och vårdar sina vingårdar väl vilket återspeglas i kvaliteten av vinerna.  Det finns ett stort utbud av viner bland annat Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Arneis, Chardonnay, Moscato.

 • Appellation: Barolo DOCG, Barbaresco DOCG, Roero DOC, Alba DOC, Langhe DOC, Asti DOC
 • Aktiviteter: Vinprovning av Grimaldi viner från regionen Piedmont
 • Pris: 8 Euro

Massimo Rivetti Family Farm – Utan bekämpningsmedel sedan 2009

Vingården Massimo Rivetti ligger på de natursköna kullarna i Serraboella. En av dom tre vingårdarna ligger i den historiska delen av Neive. Byn Neive är en av de vackraste byarna i Italien. Vingårdens historia började på 1800-talet och familjen Massimo Rivetti är femte generationen som äger gården. Filosofin har alltid varit att odla druvor av hög kvalitet för att producera prestigefyllda viner. Här odlas både traditionella och internationella druvor. Den årliga vinproduktionen är runt 100 000 flaskor, främst fördelat mellan Barbaresco och Barbera d’Alba. Sedan 2009 används inga bekämpningsmedel eller herbicider. 2016 fick vingården organisk certifieringen för alla sina viner. 

 • Appellation: Barbaresco DOC, Barbera D’alba DOC, Langhe DOC, Barolo DOC
 • Aktiviteter:Vinprovning och guidad tur av vingården
 • Pris: 15 Euro 

Vini Olivetta – Vingården med ett eget laboratorium

På kullarna av Monferrato i Castelletto Merli och i närheten av den vackra städerna Moncalvo och Sacro Monte di Crea ligger Olivetta vingården. Produktionen av vinerna började 1879 då på hyrd mark som Luigi Olivetta köpte 1920. Luigis tre söner, Attilio, Augusto, och Pietro, tog över verksamheten och fortsatte faderns arbete. Efter Attilios död på 1980-talet tog hans son, Luigi, över vinframställningen och fortsatte med familjearvet. Idag är det fjärde generationen som förvaltar vingården och producerar både röda och vita viner med hög kvalitet. 

Odlingarna av druvorna sker med en enorm respekt för naturen och dess omgivning. Här odlas toppklassiga druvor som Cortese, Chardonnay, Sauvignon blanc och Barbera, i kombination med fruktig Bonarda, Grignolino, Merlot och Freisa. Alla druvor plockas manuellt och förvaras i den antika vinkällaren. 2003 byggdes ett laboratorium, Enoasti, för att analysera vinstockarna innan druvorna går vidare i bearbetningen.

 • Appellation: Piemonte Cortese DOC, Piemonte Chardonnay DOC, Monferrato DOC Bianco, Monferrato DOC Rosso, Barbera Del Monferrato Superiore DOCG, Barbera D’asti DOCG, Piemonte Barbera DOC, Piemonte Bonarda DOC, Grignolino Del Monferrato Casalese DOC
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur av vingården 
 • Pris: 10 Euro 

Azienda Agricola Cà Di Tulin – Producerat vin sedan 1800-talet

Vingården Azienda Agricola Cà di Tulin ligger vid en damm på gränsen mellan charmiga provinserna Asti och Cuneo. I närheten finns även den vackra och historiska staden Cisterna d’Asti som ligger på kullarna i Roero regionen. 

Cà di Tulin är ett familjeföretag som går tillbaka till 1800-talet. Under en rensning av en vind på vingården, hittades en gammal avsats där det stod “Olivetti, Bartolomeo, och Tulin tog sitt vin till Villastellone i mitten av 1800-talet.” Det är av den anledningen som Alessandro Olivetti, barnbarnet till Tulin, döpte vingården till Tulin efter hans farfar. För tillfället har de titeln som det minsta företaget i provinsen Asti.  

På vingården finns det en mängd olika druvor bland annat vingårdens unika druvor Nebbiolo och Barbera d’Alba. Vinproduktionen sköts med stor respekt för de gamla traditionerna samt att introducera nyare teknik för att producera vin av högsta kvalitet.  

 • Appellation: Barbera D’asti DOCG, Nebbiolo D’alba DOC, Cisterna D’asti DOC, Langhe Arneis DOC, Barbera D’Alba DOC
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur av vingården
 • Pris: 15 Euro 

Casa Vinicola Franco Francesco S.A.S. – Producerar vin enligt traditionerna i över 80 år

Casa Vinicola Franco Francesco finns i San Damiano d’Asti, vid foten av berget Monferrato Piedmont, som är med på UNESCOs världsarvslista. De fina kullarna som omger vingården ger vin av enastående kvalitet. Kommunen San Damiano d’Asti grundades 1275 och här kan du hitta charmiga gator, torg och antika kyrkor. 

Vingården Casa Vinicola Franco Francesco har producerat vin traditionsenligt i över 80 år. Franco Francesco odlade de första vinstockarna år 1933 och de nuvarande ägarna är hans två söner, Maurizio och Francesco.       

 • Appellation: Barolo DOCG, Barbera D’Asti DOCG, Trej Amis, Barbera D’Asti DOCG, Barbera Del Monferrato DOC, Nebbiolo D’Alba DOC, Dolcetto D’Alba DOC, Grignolino D’Asti DOC, Roero Arneis DOCG, Terre Alfieri Arneis DOC, Piemonte Chardonnay DOC, Moscato D’Asti DOCG, Malvasia Castelnuovo Don Bosco DOC
 • Aktiviteter: Vinprovning och besök på vingården 
 • Pris: 12 Euro 

Poggio Azienda Vinicola Snc Di Poggio Ezio & C. – Odlar den inhemska druvan Timorasso

I Val Borbera dalen i Appennine området i  Piedmont hittar du vingården Poggio Azienda Vinicola. Dalen ligger på gränsen mellan Liguria, Emilia Romagna, och Lombardy. Vingården Ezi Poggio har en historia som är över 50 år gammal. Idag är det den tredje generationen som förvaltar gården. 2003 ändrade vingården namn till Poggio Azienda Vinicola för att återfå den inhemska druvan Timorasso. Den första skörden av druvan var 2008. Förutom Timorasso druvan odlar dom även Barbera och Bonarda.

 • Appellation: DOC Colli Tortonesi Terre Di Libarna Timorasso, DOP Colli Tortonesi Terre Di Libarna Spumante, DOC Colli Tortonesi Terre Di Libarna Rosso
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur av vingården 
 • Pris: 8 Euro 

Azienda Agricola Mauro Vini – Producerar vin av en druvsort som odlades redan 1300 

Vingården Mauro Vini hittar du i den sydvästra delen av Piedmont i Cuneo provinsen. Vinodlingen täcker över 10 hektar mellan Villar S. Costanzo och Dronero. Vingården Mauro Vini grundades 1895 av Vittorio Emanuele, Vittorio och hans far brukade sälja viner i Argentina innan de emigrerade. Idag är det den femte generationen som äger vingården, Giuseppe Mauro och hans syster Rossana. Ägarna ser till att vingården följer de traditionella metoderna under produktionen av de sällsynta vinerna. Bland annat producerar de vinet Nebbiolo the Dronero. Den sällsynta druvan Nebbiolo di Dronero odlades redan 1300. Företaget kan fylla 4000 flaskor av vin i timmen. 

 • Appellation: Droné (Nebbiolo Di Dronero) Mountain Wine, Dolcetto D’alba DOC, Barbera D’asti DOCG
 • Aktiviteter: Vinprovning och besök på vingården 
 • Pris: 18 Euro

Società Agricola La Bollina – Specialister på produktionen av Gavi DOCG-viner

Vingården Società Agricola La Bollina finns i det medeltida territoriet Marquis Figari i Genoa. Vingården breder ut sig på ett område som är över 120 hektar bland kullar, andra vingårdar och skogar med kastanjeträd. 

Här på vingården specialiserar de sig på produktionen av Gavi DOCG-viner. Här odlas även andra druvor som till exempel Cortese, Chardonnay, Barbera, och Nebbiolo. Ägarna använder många moderna tekniker för att bibehålla den höga kvaliteten av druvorna. Förutom vinet finns det även möjlighet att bo på deras 4-stjärniga boutiquehotell. Hotellet var tidigare villan som familjen bodde i. Dessutom har villan även varit bostad till kungafamiljen och en stor del av charmen är välbevarad. 

 • Appellation: Gavi DOCG, Monferrato DOC, V.S.Q.
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur av vingården
 • Pris: 5 Euro 

Piazzo Comm. Armando – Tittar framåt men behåller fötterna i traditionerna

Vingården Piazzo grundades på 1960-talet och ligger i San Rocco Seno d’Elvio nära staden Alba i Piedmont regionen. Vingården har idag växt till över 70 hektar av odlingar. Idag är det tredje generationen som arbetar på vingården. Ägarna fortsätter att arbeta med stor passion för att öka produktionen. Vingården Piazzo har alltid haft målet att producera viner som återspeglar landet och kulturen runt vingården. Detta har de lyckats med genom att titta framåt och samtidigt vara djupt rotad i traditionerna för vinproduktionen. Det är därför som deras viner har vunnit flera priser och höga omdömen under åren. 

Dom odlar ett stort utbud av olika viner och några av deras klassificerade viner är Barolo DOCG, Barbaresco DOCG, Barbera d’Alba DOC, Dolcetto d’Alba DOC, Langhe DOC, Piemonte DOC, Moscato d’Asti DOCG och  Roero Arneis DOCG. 

 • Appellation: Barolo DOCG, Barbaresco DOCG, Barbera D’alba DOC, Dolcetto D’alba DOC, Langhe DOC, Piemonte DOC, Moscato D’asti DOCG, Roero Arneis DOCG
 • Aktiviteter: Upplevelse och besök på  vingården 
 • Pris: 15 Euro 

Borgogno Rivata – Grundades 2010

Vingården Borgogna Rivata är nygrundad vingård som har en liten produktionen inom Langhe och Roero området. Det var 2010 som Alberto och Massimo slog ihop sina företag och blev Borgogna Rivata. Vingården Borgogna Rivata ligger på sluttningen i Guarene området. I närheten finns även en geologisk formation som heter Paradis der Some. 

Vingården blandar traditioner av vinproduktionen i området med  den senaste tekniken. Detta för att bygga ett hållbart system för vinodlingen och produktionen. Här odlas druvor som Barolo, Nebbiolo, Dolcetto och Barbera samt de vita Favorita och Arneis. Förutom druvorna odlar de även bland annat vete, päron, äpplen, hasselnötter, och plommon. Päronen används för att producera deras unika päroncider Sidrè. 

 • Appellation: Arneis, Favorita, Dolcetto D’alba, Barbera D’alba, Nebbiolo, Barolo, Pear Cider
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur av vingården 
 • Pris: 10 Euro 

Mauro Sebaste – Ärvde vingården från hans mamma

Vingården Mauro Sebaste ligger vid foten av Langhe, i närheten av Alba i Piedmont regionen. Vingården ägs av Mauro Sebastses och hans passion är att producera unika kvalitetsviner. Sylla var en av de första kvinnliga vinproducenterna på 1960-talet och hon var känd som “lady of the Langhe” (Langhe-damen). Efter hennes tidiga död tog Mauro hand om vingården och startade ett eget företag som han driver tillsammans med sin fru Maria och med stöd från svärföräldrarna. Dessutom har Mauro även hjälp av hans döttrar Sylla och Angelica. På vingården odlas bland annat Barolo, Nebbiolo D’alba, Barbera D’alba och Barbera D’asti. Dessutom odlar de  druvorna Nizza, Barbera, Roero Arneis, Langhe Bianco, Viognier, och Dolcetto på hyrd mark. Vingården producerar över 120 000 flaskor per år. 

 • Appellation: Barolo, Nebbiolo D’alba, Barbera D’alba, Barbera D’asti, Nizza, Barbera D’alba Superiore, Roero Arneis, Langhe Bianco Viognier, Dolcetto D’alba, Diano D’alba, Moscato D’asti, Piemonte Moscato Passito
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur av vingården
 • Pris: 10 Euro 

L’armangia Az. Agricola – Vingården som grundades 1850

Vingården L’Armangialigger mellan två vinodlingsområden i Piedmont, Langhe och Monferrato. Landskapet runt vingården är imponerade och värt ett besök för att utforska. Vingården sträcker sig över kommunerna Canelli, Moasca, San Marzano Oliveta, och Castel Boglione och täcker upp till 10 hektar mark. Vingårdens historia började 1850 när Ignazio Giovine tog över några vingårdar på kullarna i Sant’Antonio a Canelli, ett av de bästa områdena för att produktionen av Moscato d’Asti. Idag odlar vingården följande druvor Barbera, Moscato, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cortese, Albarossa, och Pinot Nero med flera. 

 • Appellation: Piemonte DOC, Monferrato DOC, Barbera D’asti DOCG, Moscato D’asti Canelli DOCG, Alta Langa DOCG, Nizza DOCG, Vino Biaco, Vino Rosso, Vino Da Uve Stramature
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur av vingården
 • Pris: 0 Euro 

Azienda Agricola La Scolca – Vingården med en modern vinkällare

Azienda Agricola La Scolca, en hundra år gammal vingård, ligger i Gavi regionen i Alessandria provinsen. Vingården Azienda Agricola La Scolca köptes av Giorgio Soldatis gammelfarfar i slutet av 1920-talet. Idag sköter Giorgio Soldati gården tillsammans med hans dotter, Chiara Soldati, som är den femte generation att jobba på vingården. Vingården utrustad med moderna maskiner som hanteras av vinproducenter som gör det möjligt att producera fantastiska viner under Gavi DOCG status. Vinerna valdes att serveras på World Economic Forum i Davos, ett viktigt möte med världens ledare. Det berömda Gavi vinet som serverades är tillverkat av Cortese druvor år 1950. Vingården har även certifierade vita och mousserande viner från druvstockar som är fem till 60 år gamla. Vinkällaren är moderniserad med datorer och maskiner som håller koll på ett effektivt åldrande av vinerna bland annat. 

 • Appellation: Gavi DOCG
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur av vingården
 • Pris: 10 Euro 

Azienda Vitivinicola Enrico Crola – Vingården med en underjordisk vinkällare

Bland de rullande kullarna i Novara finns vingården Enrico Crola i Mezzomericos, en vacker stad i Piedmont regionen. Vingården är omgiven av magnifik utsikt åt alla håll med bland annat Alperna i norr. Vingården grundades av Enrico Crola år 2006 när han började odlingen av egna druvor. Efter den första skörden etablerade han vingården Enrico Crola och köpte mer mark för att växa företaget. Idag är Enrico Crola ett stort företag som bland annat odlar druvorna Nebbiolo, Vespolina, och Erbaluce. 

Vinkällaren är en underjordisk källare där druvorna pressas och sedan jäser de i rostfria tankar. Temperaturen i källaren regleras under lagringen av vinerna som sker i träfat av olika storlekar för den bästa åldringen och förädlingen av vinerna. 

 • Appellation: Nebbiolo
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur av vingården
 • Pris: 30 Euro 

Tenuta Il Falchetto – Vingården med prisbelönta viner från 2011 och 2012

Vingården Tenuta Il Falchetto är en stor vingård som har flera mindre vingårdar inom bolaget. Tre av dessa vingårdar finns i vackra städer i Cuneo provinsen och tre andra vingårdar finns i Asti provinsen. 

1940 startade Pietro Forno odlingarna med att odla druvor av sorten Moscato. Idag är det tre bröder,  Giorgio, Fabrizio och Adriano Forno, som äger vingården. Idag är 50% av vinodlingarna för Moscato druvan och 30% av ytan är odlingar av Barbera druvan. Resten av odlingarna är för druvorna Dolcetto, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, och Pinot Nero. Vingården Tenuta Il Falchetto har vunnit många priser för årgångsvinerna från 2011 och 2012 

 • Appellation: Moscato D’asti DOCG, Langhe Arneis DOC, Piemonte Sauvignon DOC, Piemonte Chardonnay DOC, Barbera D’asti DOCG, Nizza Riserva, Barbera D’alba DOC, Langhe Nebbiolo DOC, Dolcetto D’alba DOC, Piemonte Pinot Nero DOC, Monferrato Rosso, Brachetto D’acqui DOCG
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur av vingården
 • Pris: 10 Euro 

Manera Fratelli – Vingården som odlade och sålde druvor innan de sålde vin

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I den vackra byn San Rocco Seno d’Elvio i Piedmont regionen ligger vingården Manera Fratelli. Den ligger 5km från Alba och ganska nära Langhe, Roero, och Monferrato. Odlingen av vinstockarna började år 1950 när bröderna Franco och Luciano startade familjeföretaget för att odla och sälja druvorna. 2005 anslöt sig sönerna Gabriele, Daniele, och Carlo till företaget och började att producera vin. Odlingarna sköts med största omsorg och endast ekologiska gödningsmedel används. Här odlas bland annat  Nebbiolo och Barbera, samt unika Arneis, Moscato, och Dolcetto. Vingården producerar cirka 30 000 flaskor vin varje år. 

 • Appellation: Barbaresco, Barbera D’alba, Nebbiolo D’alba, Moscato D’asti, Langhe Arneis, Vino Spumante 
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur av vingården
 • Pris:  12 Euro 

Angelini Paolo – Vingården med över 100 år av historia

Vingården Società Agricola Paolo Angelini ligger i hjärtat av Piedmont regionen på kullarna av Monferrato. Vinodlingarna täcker 40 hektar av mark på kalksten och lerjord i Monferrato. Vingården är en av de äldsta vingårdarna i Piedmont och har producerat viner i över fyra generationer. Vingården odlar ett stort utbud av olika druvor bland annat Grignolino, Barbera, och Viognier. Enligt ägaren var det nyfikenheten som drev dem till att vilja testa att odla sorter som Cortese, Chardonnay, Syrah, Moscato, och Bonarda. 

 • Appellation: Grignolino Del Monferrato Casalese DOC, Barbera DOC, Piemonte DOC, Monferrato DOC
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur av vingården
 • Pris: 10 Euro 

Cantina Di Casorzo S.A.C.

De här vingården har nästan 70 års erfarenhet av att producera kvalitativa viner. Idag producerar vingården otroliga 450.000 vinflaskor per år, samt bygger upp sitt förhållande med ungefär 25.000 kunder varje år. Deras viner odlas på ca 200 gårdar, vilket gör att man förstår hur omfattande deras vinodling och producering faktiskt är.

 • Appellationer: – Malvasia Di Casorzo DOC, Moscato D’asti DOCG, Piemonte DOC Cortese, Piemonte DOC Chardonnay, Piemonte DOC Barbera, Barbera Del Monferrato DOC, Barbera D’asti DOCG, Monferrato DOC Freisa, Grignolino D’asti DOC, Monferrato DOC Dolcetto, Piemonte DOC Bonarda, Piemonte DOC Albarossa, Ruche’ Di Castagnole Monferrato DOCG
 • Aktiviteter: Rundtur och provsmakning
 • Pris: €18 per person

Cascina I Carpini

En vingård med anor från 1998, samt har en av Italien’s mest otroliga omgivningar. Ett besök hos den här vingården är något man sent ska glömma. Inte bara tack vare den fascinerande historia som vingården berättar, inte heller bara tack vare de otroliga viner som man producerar, utan även tack vare den natur, vyer och omgivning som omger vingården.

 • Appellationer: – Colli Tortonesi doc Barbera, Timorasso, Albarossa
 • Aktiviteter: Provsmakning och rundtur
 • Pris: €15 per person

Bricco Maiolica

De här vingården har varit aktiv under fyra generationer, sedan 1928 för att vara exakt. Här produceras magnifika viner av olika sorter, som sedan levereras till alla världens hörn. Ett besök här blandar vinprovning, rundtur, samt att du även får ta del av otroliga miljöer och vyer. Det är till och med möjligt att stanna över natten, då vingården har sitt egna hotell.

 • Appellationer: – Barolo Del Comune Di Diano D’alba DOCG
 • Aktiviteter: Vinprovning och rundtur kring ägorna
 • Pris: €20 per person

Azienda Vitivinicola Nizza Silvano

Den här vingården har producerat kvalitativa viner i över 50 år nu. Här ligger fokus på kvalité, snarare än kvantitet, och det är något som verkligen märks när man testar deras viner. Hit kan du ta med hela familjen, då vingården även har aktiviteter för dina barn, perfekt om du har åkt till Italien med hela familjen!

 • Appellationer: – Roero Arneis DOCG
 • Aktiviteter: Vinprovning och rundtur
 • Pris: €10 per person

Angelo Negro – vingården med över 300 år av historia

Vingården Angelo Negro grundades 1670 av familjen Negro när de började odla druvor i Piedmont regionen. De har många priser för sina viner som Giovanni Negro producerar med stor passion. Han arbetar tillsammans med sin fru Marisa och deras tre söner Gabriele, Angelo, Giuseppe samt dottern Emanuela. De odlar bland annat de sällsynta druvorna Favorita, Arneis och Nebbiolo samt de exceptionella druvorna Barbera, Dolcetto, Moscato och Brachetto. 2016 har vingården även haft certifieringen “The Green Experience” vilket har som huvudmål att bevara jordens naturliga resurser, den biologiska mångfalden samt bevara de kuperade landskapen i Langhe, Roero och Monferrato som är med på listan från UNESCO. 

 • Appellation: Langhe Favorita DOC, Roero Arneis DOCG, Langhe Nebbiolo DOC, Barbera D’alba DOC, Dolcetto D’alba DOC, Moscato D’asti DOCG, Birbet Mpf Rosso, Barbaresco DOCG, Barolo DOCG 
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidat tur av vingården 
 • Pris: 15 €

Matteo Soria – Ledande producenten av Moscato D’Asti    

Vingården Matteo Soria ligger i den sydöstra delen av Piedmont regionen på toppen av kullarna av Langhe. Vingården ägs av Matteo som är barnbarnsbarn till grundaren Sebastiano Soria. Generationerna har tillsammans gjort vingården till en framgångsrik vingård med moderna maskiner. Matteo har ett diplom från en prestigefylld oenologisk skola och han har gjort gården till den ledande producenten av Moscato D’Asti. Under 2014 började Matteo att bygga en till vingård som ligger i närheten av den nuvarande vingården för att få mer plats för de olika produktionsprocesserna. 92% av vinstockarna är av en unika Moscato druvan och de producerar runt 400 000 flaskor av Moscato D’Asti per år. 

 • Appellation: Moscato D’asti DOP 
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidat tur av vingården 
 • Pris: 15 €

Azienda Agicola Rinaldi Vini – Traditionella metoder samt moderna och innovativa tekniker 

Vingården Rinaldi Vini hittar du i Ricaldone och bland kullarna av Alto Monferrato samt väldigt nära staden Acqui Terme. Vingården ligger i det kända området Lower Piedmont och vingården skapar många berömda och unika viner som man kan njuta av världen över. Företaget grundades 1961  av Oreste Rinaldi och idag är det hans son Andrea som driver vingården. På vinodlingarna hittar du druvor som Moscato, Barbera, Brachetto, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Cortese och Bonarda. De bästa druvorna är handplockade och i vinkällaren finns den senaste tekniken och modern utrustning som är perfekt för vinframställning. Det hårda arbetet och det stora engagemanget har gjort att vingården har vunnit många priser både internationellt och i Italien.  

 • Appellationer: Moscato D’Asti, Brachetto D’Acqui, MPF Rosato Pink, MPF Rosso Redream, Spumante Extra Dry Joyful, Barbera D’Asti, Barbera D’Asti Superiore, Monferrato DOC Rosso, Monferrato DOC Bianco Sauvignon Blanc, Piemonte DOC Cabernet Sauvignon
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur av vingården
 • Pris: 15 Euro

Boggero-Bogge Wine – en otroligt vacker vingård

Boggero-Bogge Wine är en vingård som omges av otroliga vyer och miljöer. Här produceras endast förstklassiga viner, något självklart kan få provsmaka om du väljer att boka in ett besök hos vingården. Här odlas dock inte bara kvalitativa druvor, utan även utsöka frukter och grönsaker, vilket attesterar till hur skickliga dessa vinproducenter är på att ta vara av de ytor de förfogar över. Ett besök hos den här vingården rekommenderas till alla som älskar kvalitativa viner, men även vill ta del av en spännande historia och vacker natur.

 • Appellationer: Barbera D’asti, Barbera D’asti Superiore, Nizza, Monferrato Rosso, Monferrato Dolcetto, Grignolino D’asti, Langhe Nebbiolo, Barbera Del Monferrato, Piemonte Barbera, Terre Alfieri Arneis, Piemonte Chardonnay, Cortese Dell’alto Monferrato, Monferrato Bianco, Piemonte Cortese And Piemonte Moscato
 • Aktiviteter: Vinprovning och rundtur
 • Pris: 5 Euro

Tenuta La Marchesa – vingård med otroliga omgivningar att njuta av

Den charmiga vingården Tenuta La Marchesa bjuder på fantastiska miljöer och omgivningar, tillsammans med deras förstklassiga viner. Deras enorma ägor sträcker sig hela 76 hektar. Ett besök hos den här vingården bjuder på så mycket mer än bara vin och rundtur – ni kan även fiska, cykla, samt mycket mer. Ta med dig hela familjen på ett äventyr ni sent ska glömma!

 • Appellationer: Gavi DOC
 • Aktiviteter: Vinprovning och rundtur – samt mycket mer
 • Pris: 20 Euro

Azienda Agricola Riccardo Vigna – eftersträvar ekologisk balans

I hjärtat av vinregionen Roero hittar vi Azienda Agricola Riccardo Vigna, en vingård som eftersträvar ekologiska metoder och balans. De som driver den här familjeägda vingården har stor passion för vinodling och producering, samt har sedan 1997 använt ekologiska metoder för att framställa sina fantastiska viner.

Om du vill besöka vingården går det alldeles utmärkt att göra så på en 2 timmar lång rundtur och vinprovning. Här får du provsmaka deras förstklassiga viner, njuta av deras fantastiska omgivning och miljöer, samt ta del av deras spännande historia.

 • Appellationer: Roero
 • Aktiviteter: Rundtur och vinprovning
 • Pris: 20 Euro

Fratelli Serio & Battista Borgogno – balanserar moderna och traditionella metoder

Fratelli Serio & Battista Borgogno firade alldeles nyligen 120 år av verksamhet. Vingården startade upp sin verksamhet 1897, samt har sedan dess utvecklat sina metoder för att passa de moderna tider vi numera lever i. Sedan starten är det samma familj som har drivit gården, samt är nu inne på den femte generationen. All kunskap och passion har gått i arv, vilket har resulterat i förstklassiga viner, både vita, röda, med mera.

Om du planerar ett besök hos den här vingården går det alldeles utmärkt att ta med sig både husdjur och barn, vilket gör att det är en perfekt utflykt för hela familjen. För 20 euro per person får ni en upplevelse på strax över en timme, samt som innehåller rundtur och vinprovning, tillsammans med en stor dos glädje.

Vi hoppas att du kommer att besöka Piedmont området inom kort och att du har stor nytta av våra tips. För att läsa mer om vingårdar, vänligen läs våra andra artiklar. För att boka vingårdar i Italien samt andra länder, vänligen besök winetourism.com.

Läs mer om ett stor urval av vingårdar i Piedmont som går att besöka på Winetourism.com. Du kan även läsa och jämföra vingårdar med vinprovningar i Piedmont samt få ytterligare information vad som ingår och pris för olika aktiviteter. 

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris269 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy