Lower Austria – Vinregionen i nordöstra delen av Österrike – Din insider guide

På gränsen mot Slovakien och Tjeckien och längs floden Danube i den nordöstra delen av Österrike hittar du den största vinregionen i Österrike nämligen Lower Austria också kallad Niederösterreich. Inom vinregionen finns även det populära vinområdet Wachau. Vinregionen Lower Austria eller Niederösterreich är en historiskt viktig regionen för vinodlingen i Österrike. Det finns forntida kärnor från druvor som har hittats i Traisental som tyder på att vinodlingen i området sträcker sig tillbaka så långt som till bronsåldern. Romarna som var stationerade i Carnuntum i början av det förra årtusendet planterade vingårdarna i Thermenregion och Traisental. Under medeltiden byggde Bayerska och Salzburger munkar terrasserna som finns på sluttningarna av Wachau. I området är staden Klosterneuburg i Wagram är hem till det  viktiga oenologiska universitet samt ett center för forskning. Landets äldsta vinproducent, Stift Klosterneuburg, finns även inom vinregionen. 

Vinregionen Lower Austria eller Niederösterreich har över 28 000 hektar mark med både regionala och internationella druvsorter. Upp mot hälften av vinerna från Österrike produceras i regionen. I regionen odlas de röda druvorna Zweigelt, Pinot Noir och Blaufränkisch samt de vita druvorna Grüner Veltliner, Riesling och Chardonnay. Niederösterreich har åtta av de 16 officella vinregionerna i Österrike samt fem officiella Districtus Austriae Controllatus (DAC) viner. Vinerna från dessa är märkta med Niederösterreich. 

Klimatet i regionen kan kategoriseras i tre zoner. Hela regionen har värmande vindar från Pannonian slätten i Ungern som ger värme under dagarna. Nätterna är kallare från påverkan av Waldviertel i nordväst. Det största zonen för klimatet är Weinviertel (Wine Quarter). Klimatet är torrt vilket hjälper till att bibehålla den viktiga surheten och friskheten i druvorna. Områdena Wachau, Kamptal och Kremstal som finns vid floden Donau och i Thermenregion har ett relativt måttligt klimat. Här hittar du vita viner från druvsorterna Grüner Veltliner och Riesling. Carnuntum i sydost av regionen har ett varmare klimat som passar bra för odlingen av röda druvor och här produceras även de röda DAC vinerna. Carnuntum producerar bland annat vita viner från druvorna Chardonnay, Weissburgunder och Grüner Veltliner samt röda viner från druvorna Blaufränkisch och Zweigelt. 

Karta – Vingårdar att besöka i vinregionen Lower Austria

Kom med till några vingårdar i Lower Austria

Weingut Neustifter – 100 meter lång vinkällare 

Vingården Weingut Neustifter ligger i vinregionen Lower Austrian. Vingården ägs av Karl och Brigitte Neustifter. Gården grundades 1930 och användes för jordbruk med minimal vinproduktion i början. Karl Neustifter utökade vinodlingarna under åren och idag äger familjen några av de bästa vingårdarna i Poysdorf vilket inkluderas Maxendorf, Hermannschachern, Zapfelsbergen och Saurusseln. De viktigaste druvorna för vingården är Grüner Veltliner, Welschriesling, Gelber Muskateller, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Blauer Portugieser, Zweigelt, Merlot, Cabernet Sauvignon, Blaufränkisch och Pinot Noir. Druvan Grüner Veltliner är deras viktigaste druva och den används för att producera vin i olika stilar som Grüner Veltliner Perfektion, Grüner Veltliner Reserve och den speciella Grüner Veltliner Stockkultur. 

Förutom den fina naturen runt vingården finns det även en annan unik attraktion. De har en 100 meter lång vinkällare där de röda vinerna mognar. Vinkällaren leder till en historisk vinkällare som heter ‘Radyweg’. 

 • Appellation: Weingut Neustifter
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur 
 • Pris: 10 €

Domäne Wachau – Följer strikta regler för vinodlingen 

Vingården Domäne Wachau ligger i vinregionen Wachau och de äger 440 hektar mark. Vingården sköts av direktören Roman Horvath MW och vinproducenten Heinz Frischengruber. En tredjedel av vinodlingarna finns på terrasserna i sluttningarna och de andra vinodlingarna ligger i några av regionens bästa platser som Singerriedel, Achleiten, Loibenberg och Kellerberg. Druvorna som odlas är Gruner Veltliner, Riesling, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Zweigelt och Pinot Noir. Vingården Domäne Wachau erbjuder allt från de lättare Steinfeder viner till mer eleganta och balanserade Federspiels viner till mer koncentrerade och komplexa Smaragd viner. Vingården är en medlem i Vinea Wachau vilket är den regionala vinodlarföreningen som har strikta regler för vinodlingen och vinframställningen. Föreningen etablerade även klassificeringen av regionens klassiska vinstilar som Steinfeder, Federspiel och Smaragd. 

 • Appellation: Wachau
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur 
 • Pris: 12 €

Weingut Norbert Bauer – Drivs av den trettonde generationen

Vingården Weingut Norbert Bauer är en familjedriven vingård som ligger i Jetzelsdorf. Vingården grundades 1721 och idag är det den trettonde generationen av familjen som driver gården. Det senaste skiftet skedde 1992 när Norbert Bauer tog över vingården från hans föräldrar. Idag driver han gården tillsammans med sin fru Gisela och deras fem nyfikna och charmiga barn. Norbert Bauer är en av de bästa vinproducenterna i regionen för röda viner. Hans viner har många internatioella och nationella priser och han värdesätter detaljer och hantverket under vinframställningen. Vinodlingarna är ekologiska och här växer druvsorter som Gruner Veltliner, Chardonnay, Rheinriesling, Gelber Muskateller, Sauvignon Blanc, Weissburgunder, Welschriesling, Traminer, Blauer, Samling, Portugieser, Blauburger, Sankt Laurent, Cabernet Sauvignon och Merlot. 

 • Appellation: N/A
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur 
 • Pris: 35 €

Weingut Sutter – Viner med extra mycket mineraler

I Hohenwarth ligger vingården Weingut Sutter och vingården ägs av Doris och Leopold Sutter. Sortimentet av viner kännetecknas av deras druvsort Veltliner som Grüner Veltliner, Roter Veltliner och Frühroter Veltliner. Den klassiska Grüner Veltliner finns i sex olika stilar. Druvorna odlas i kalkrika jordar vilket gör vinerna extra rika på mineraler. Vingården använder sig av noggrann beskärning, bevarande av vinstockarna, vattenbesparing och skonsamt manuellt arbete. Allt för att säkerställa den bästa kvaliteten av druvorna och vinstockarna. De andra druvsorterna som odlas är Riesling, Sauvignon Blanc, Gemischter Satz, Blauer Burgunder och Blauer Zweigelt. 

 • Appellation: N/A 
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur 
 • Pris: 29 €

Weingut Heninger – Restaurangen som är öppen fyra gånger per år

Vingården Weingut Heninger finns i den sydligaste delen av Kremsdalen i mitten av vinstaden Krustetten. Idag är det den fjärde generationen av familjen som driver vingården och arbetet leds av Markus Heninger. Markus Heninger tog examen 2011 från College for Business and Viticulture och han jobbade både i Tyskland och Österrike för att lära sig mer om vinframställning. Ambitionen är att göra de bästa vinerna. Deras vinodlingar finns i de områdena Traisental, Kremstal och Wachau. De viktigaste druvorna för vingården är Gruener Veltliner, Riesling, Chardonnay, Gelber Muskateller, Weissburgunder och Zweigelt. De har även en restaurang, Wine Tavern, som är öppen fyra gånger om året där du kan hitta mat som passar perfekt med deras viner. 

 • Appellation: Kremstal
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur 
 • Pris: 8 €

Weingut Alphart – Vingården som grundades 1762 

Vingården Weingut Alphart ligger i Rotgipfler regionen och vingården är känd för högkvalitativa, karaktäristiska och regionala viner. Vingården och odlingarna som sträcker ut sig på en yta av 30 hektar drivs av Florian, Claudia, Karl och Elisabeth Alphart. De kombinerar traditionella värderingar med moderna och innovativa tekniker för att producera de bästa vinerna samt att skydda miljön. Familjen Alphart har odlat druvor på den nuvarande platsen sedan 1762. Under kriget 1945 fick en stor del av gården stora skador och behövdes byggas om. Vinodlingarna ligger i Thermenregion och i närheten av städerna Traiskirchen och Gumpoldskirchen. De använder ekologiska och hållbara metoder med individuell omsorg och uppmärksamhet till varje vinstock. Här växer druvor som Chardonnay, Grüner Veltliner, Sauvignon Blanc, Gelber Muskateller, Rotgipfler, Riesling, Neuburger, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon och Merlot. De bästa druvorna tas till den nya vinkällaren som byggdes 2007 med moderna maskiner. 

 • Appellation: N/A
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur 
 • Pris: 20 €

Weingut Thüringer – Tre generationer arbetar på vingården 

Weingut Thüringer är en liten familjeägd vingård i Paasdorf där ägarna gör allt vin själva. Det började redan under 1700-talet men det var under 1950-talet som Herbert Thüringer utvecklade vinframställningen till vad den är idag. Den nuvarande ägaren och hans fru Elisabeth Thüringer driver verksamheten och vinodlingarna sker ekologiskt. Elisabeth son, Gerhard Thüringer, arbetar även på vingården sedan 2016. Han är den tredje generationen inom familjeföretaget. De viktigaste druvorna som växer här är Gruner Veltliner, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, Welschriesling, Zweigelt, Blauburger och Gelber Muskateller. De bästa druvorna handplockas och används för produktionen av deras viner. 

 • Appellation: DAC Weinviertel
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur  
 • Pris: 25 €

Weingut Tom Dockner – Vinodlingar med örter och insekter 

Vingården Tom Dockner ligger i Theyern och vingården är en av de bästa vingårdarna i Österrike. Det unika klimatet i regionen och kombinationen av jorden och nederbörden ger perfekta förutsättningar för vinstockarna. Idag är det den fjärde generationen av familjen Dockner som driver verksamheten och deras hårda arbete och strävan efter den bästa kvaliteten har gjort att vinerna från Dockner är kända både lokalt och internationellt. Druvorna odlas ekologiskt och på ett hållbart sätt för att garantera att vinstockarna finns kvar för framtida generationer. De viktigaste druvorna för vingården är Grüner Veltliner, Riesling, Traminer och Pinot Noir.Det växer även örter bland vinstockarna för att erbjuda en miljö för insekter och för att skydda jorden.

 • Appellation: Traisental
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur
 • Pris:  10 €

Weinrieder – Minimal påverkan under vinframställningen 

Vingården Weinrieder ligger mitt i Weinviertel regionen vilket är den viktigaste och största vinregionen i Österrike. I över 40 år har Weinrieder producerat de bästa söta vinerna som serveras på de bästa restaurangerna över hela världen. Priset på deras viner är perfekta och prisvärda utan att behöver kompromissa på kvaliteten. Vingården odlar bland annat Gruener Veltliner, Riesling, Chardonnay och Weissburgunder på ett område av 20 hektar. Deras vinkällare är enkel och innehåller bara den nödvändigaste utrustningen. Istället för massa ny teknik finns det rostfria tankar och långa svala fermentorer. De använder sig av minimal påverkan under vinframställningen för att bevara så mycket av vinets smak och doft som möjligt. Vinerna har vunnit många nationella och internationella priser. 

 • Appellation: Weinviertel
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur
 • Pris:  20 €

Winzerfamilie Gregor Schup – Från 1,5 hektar till 28 hektar 

Vingården Winzerfamilie Gregor Schup har producerat vin i mer än trehundra år och idag är det den sjätte generationen som har hand om produktionen. Vingården ligger i Guntramsdorf och vingården har växt från 1,5 hektar till nästan 28 hektar under de senaste åren. Vinodlingarna ligger i en av de bästa regionerna nämligen Eichkogel. Vingårdens främsta mål är att ge kunderna de bästa och unika viner samt att servera gästerna mat i restaurangen Heurigen. De viktigaste druvorna är bland annat Gamay, Cabernet Sauvignon, Muscat, Chardonnay, Riesling, Merlot, Pinot Noir, Zweigelt, Syrah, Zierfandler och Rotgipfler.

 • Appellation: Thermenregion
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur
 • Pris:  0 €

Vi hoppas att du kommer att besöka Lower Austria inom kort och då ha nytta av några av våra tips. För vidare tips om vingårdar att besöka, vänligen läs våra andra artiklar. För att boka vingårdar i Österrike samt andra länder, besök winetourism.com.

Läs mer om ett stor urval av vingårdar i Lower Austria som går att besöka på Winetourism.com. Du kan även läsa och jämföra vingårdar med vinprovningar i Lower Austria samt få ytterligare information vad som ingår och pris för olika aktiviteter.

La Dame de Malescot

Ett magiskt gott vin av högsta kvalitet! Château Malescot-St-Exupéry är ett 3ème Cru Classé slott i Margaux och är idag ett av de bäst bevarade och kvalitetsdrivna Margaux cru. Vinet La Dame de Malescot är slottets andravin.

Artikelnummer: 5491

Typ: Rött Vin

Land: Bordeaux, Frankrike

Alkohol:13,5 %

Pris:349 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna