Hem » Vin Fakta » Intresset för hantverks-öl växer så det knakar!

Intresset för hantverks-öl växer så det knakar!

Intresset för både hantverks-öl och vin växer starkt i Storbritannien. För någon månad sedan skrev vi en mycket populär artikel om att Britterna har fått vingårds-vansinne! där vi berättade om att vinindustrin är nu en av Storbritanniens snabbast växande industri och hur antalet vingårdar Storbritannien ökat monumentalt med 135 procent under de senaste 10 åren och enbart 80 nya vingårdar öppnade förra året.

Men det är inte bara vin som trendar och lockar britterna. Tänk öl, tänk gin och tänk whisky.

En ny rapport som nyligen har publicerats av det skotska parlamentets informationsavdelning, den så kallade SPICE-avdelningen, visar att även antalet bryggerier har ökat i Storbritannien och då främst i Skottland. Enbart de senaste 8 åren har antalet bryggerier ökat med hela 229 procent. Tillväxten handlar till största delen om små entreprenörer som brygger hantverks-öl i småskaliga mikrobryggerier och dessa utgör ca 83 procent av hela den skotska bryggeribranschen.

Under 70-talet minskade de skotska ölbryggerierna i antal från hela 280 till enbart 11 stycken. Men nu ser man alltså definitivt en klar vändning. De nya skotska bryggerierna verkar vara ganska jämt fördelade lokalt över hela landet, med flest bryggerier kring de skotska högländerna och kring Edinburgh.

Och det är inte enbart i Storbritannien som konsumenter intresserar sig mer och mer för hantverks-öl, i hela Europa upplever man just nu en stor tillväxt med nästan ett löpande band av nya lanseringar när det gäller hantverks-öl. Man pratar här om en tillväxt på 178% enligt siffror från analytiker på Mintel förra månaden.

Sedan 2013 har Europas hantverks-öl plats upplevt stor tillväxt med nya lanseringar av ölprodukt mer än fördubblats och uppvisar en tillväxt på 178% enligt siffror som utgivits av analytiker Mintel förra månaden.

Nu finns det totalt 115 hantverksbryggerier – att jämföra med de 60 destillerier som producerar gin och detta trots att ansökningar om tillstånd både för brygga öl och destillera gin har ökat. Rapporten visar också att tillväxten i destillerier handlar om både whisky- och gintillverkning.  Skottland har idag 245 lokala destillerier och det är en ökning med 69 procent bara i år oh nästan 80 procent av gin som produceras i Storbritannien kommer från Skottland.

Den skotska whiskyn står idag för 20% av all brittisk mat- och dryckesexport med totalt exportvärde på 4,37 miljarder Pund. Det finns totalt 128 malt- och korndestillerier i Skottland.

Några nyheter ölfronten:

Frågor och svar:

Vad visar den nya rapporten från SPICE-avdelningen om bryggeriindustrin i Storbritannien?

Rapporten visar att antalet bryggerier har ökat med 229% de senaste 8 åren, främst i Skottland, och att små entreprenörer som brygger hantverks-öl i småskaliga mikrobryggerier utgör ca 83% av den skotska bryggeribranschen.

Hur har antalet skotska ölbryggerier förändrats sedan 70-talet?

Antalet skotska ölbryggerier minskade från 280 till 11 under 70-talet, men nu ser man en klar vändning med en ökning av antalet bryggerier.

Hur ser tillväxten av hantverks-öl ut i Europa enligt Mintels analytiker?

Tillväxten av hantverks-öl i Europa har ökat med 178% sedan 2013, med nästan ett löpande band av nya lanseringar av ölprodukter.

Hur många hantverksbryggerier finns det totalt och hur jämförs det med antalet destillerier som producerar gin?

Det finns totalt 115 hantverksbryggerier, jämfört med 60 destillerier som producerar gin.

Vad står den skotska whiskyn för i brittisk matoch dryckesexport och hur många maltoch korndestillerier finns det i Skottland?

Den skotska whiskyn står för 20% av all brittisk matoch dryckesexport med totalt exportvärde på 4,37 miljarder Pund. Det finns totalt 128 maltoch korndestillerier i Skottland.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.