Hem » Vin Fakta » Global uppvärmning ”kostar skjortan” för vinproducenter

Global uppvärmning ”kostar skjortan” för vinproducenter

Vad skulle din arbetsgivare säga om du och dina kollegor endast kunde jobba 4-5 timmar om dagen eftersom det var för varmt? Det som idag händer i vinindustrin drabbar många länder.

I en ny studie har man granskat fler kostnader när det gäller hur den globala uppvärmningen påverkar vinindustrin. Denna gång är det ett grekiskt forskarteam vid Thessalys universitet i Volos på grekiska fastlandet som publicerat en miljörapport i The Temperature Journal och det är den första rapporten i Europa av sitt slag.

Studien visar att ökade temperaturer också ökar kostnaden för vinproducenter när det handlar om arbetskraft. Till exempel är det väldigt varmt att jobba på fälten vid temperaturer över 30° och arbetsförlusten i värmen ökade så mycket som 27 procent, man kan alltså inte jobba lika många timmar. Det här betyder en 15 procents minskning av arbetstid och stor kostnad för producenterna.

Om temperaturen stiger på grund av global uppvärmning, kommer arbetskostnaden alldeles säkert att följa efter, menar forskarna.

I närheten av Cyperns kuststad Limassol arbetar druvplockare under väldigt tuffa och nästan omänskliga förhållanden. Stigande värme påverkar givetvis även smaken av själva vinet. På Kreta varvas allt mer en oregelbunden nederbörd med allt högre temperaturer och detta skadar kvaliteten på druvorna. Allt högre temperaturer har nu förkortat växtsäsongen under några år, vilket minskar kvaliteten på dessa årgångar. Det gäller självklart allt typer av druvor.

Vin är en av Cyperns största jordbruksexport, men det är arbetskrävande eftersom det mesta skördas för hand. Förra året mättes topptemperaturer på nästan 40°och i år räknar man med att druvplockarna kommer att få arbeta under en genomsnittlig temperatur på 36° i augusti, en månad då mycket av skörden måste tas in.

Forskarna menar också att detta är inte endast ett grekiskt problem utan skulle även kunna gälla delar av Europa, Kalifornien och Australien i en miljö som i stort sett är densamma.

Man arbetar nu på en hel del lösningar för att få grepp över situationen. Kanske kan man förlägga arbetstiden annorlunda? Kanske kan man bryta upp skiftarbetet och ta siesta under topptemperaturerna mitt på dagen? Eller kanske måste man plantera vinstockar på högre höjder för att få lägre temperaturer och en senare mognad? Kanske måste man välja andra druvsorter som tar längre tid att mogna eller överbevattna vinstockarna för att hjälpa till att dämpa tillväxten? Att investera i ett bevattningssystem kan vara en tung investering för en hel del vingårdar.

Frågorna är många. Tanken är att få några kostnadseffektiva lösningar still stånd för att bibehålla produktiviteten.

Frågor och svar:

Vad visar den nya studien om hur global uppvärmning påverkar vinproducenter?

Studien visar att ökade temperaturer ökar kostnaden för vinproducenter när det handlar om arbetskraft, eftersom det blir för varmt att jobba på fälten vid temperaturer över 30° och arbetsförlusten i värmen ökar så mycket som 27 procent.

Hur påverkar stigande värme smaken av vinet?

Stigande värme påverkar smaken av vinet negativt.

Vilka områden kan drabbas av samma problem som vinproducenter i Grekland?

Forskarna menar att detta problem inte endast gäller Grekland utan även delar av Europa, Kalifornien och Australien i en miljö som i stort sett är densamma.

Vilka lösningar arbetar man på för att hantera problemet med ökade arbetskostnader på grund av global uppvärmning?

Man arbetar på lösningar som att förlägga arbetstiden annorlunda, bryta upp skiftarbetet och ta siesta under topptemperaturerna mitt på dagen, plantera vinstockar på högre höjder för att få lägre temperaturer och en senare mognad, välja andra druvsorter som tar längre tid att mogna eller överbevattna vinstockarna för att hjälpa till att dämpa tillväxten.

Vilken är den största utmaningen för vingårdar när det gäller att investera i ett bevattningssystem?

Att investera i ett bevattningssystem kan vara en tung investering för en hel del vingårdar.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.