Hem » Vin Fakta » Full fart framat for brittiska viner!
Vin Fakta

Full fart framat for brittiska viner!

BRittiska viner - mässa - Vinjournalen.se

Brittiska viner har , precis som våra svenska viner, jobbat sig oerhört starkt framåt de senaste åren . I Storbritannien har detta skett oavsett Brexit. Sverige är också på uppgång när det gäller hemmaproducerande viner.

I slutet av månaden går Vinfestivalen Skepparps Vingård i Österlen av stapeln där svenska vingårdar kommer att presentera vita, röda, rosé, orangea och mousserande viner. Vinjournalen är på plats och vi kommer med ett reportage om festivalen i början av augusti.

brittiska viner i vingården - Vinjournalen.se

Både Sverige och Storbritannien är mindre men växande producenter och storkonsumenter av vin. Vinproduktionen i dessa länder har historiskt sett uppfattats som mindre än idealisk på grund av det kalla klimatet, men klimatförändringen med alltmer varmare somrar har spelat en stor roll för att öka både intresse och produktion för inhemska viner i båda länder.

Det är klimatet som gjort vingårdarna i södra England och Wales lite varmare än i de nordliga områdena och vingårdar blir allt vanligare i delar som Essex, Sussex och Kent. Här produceras olika sorters vin.

Brittiska viner – hur ser marknaden ut?

Engelskt vin

Vid den senaste officiella räkningen rapporterade fanns drygt 800 vingårdar och 150 vinerier som tillsammans producerade vin och de ligger över hela England. Mest gynnsamt odlas druvorna på sluttningar som vetter mot söder och där klimatet, åtminstone har det under de senaste åren, varit tillräckligt varmt. Den största av dessa är Chapel Down i Kent som från och med 2018 är den största vingården i England.

Wales

Det var romarna som först planerade vin i Wales. De moderna vingårdarna kom på 70-talet efter trög start är man nu på G och uppe i totalt 22 operativa vingårdar i enbart Wales.

Skottland

Om man nu ska räkna vingårdar på sina 5 fingrar så vinner inte Skottland, men det finns några få kompetenta vingårdar här och det kan med klimatförändringen bli fler…

Utan tvekan finns, precis som hos oss i Sverige med några få undantag en koncentration kring södra delen av landet, södra England och Wales. Man delar också geografiskt upp områden där organisationen Wine GB finns representerade, men många områden överlappar varandra. Här får man nog i framtiden se en smidigare uppdelning av vinregioner/distrikt:

  • Midlands & North – här händer inte så mycket.
  • East Anglia

Här finns en stor variation av vinstockar och den östra delen räknas som ett av de främsta vinodlingsområdena i Storbritannien. Essex och Suffolk är de bästa områdena för vinodling eftersom man har det torraste och varmaste samt mest stabila klimatet. Druvor: Bacchus, Pinot Noir, Solaris, Madeleine Angevine, Reichensteiner, Huxelrebe, Schonburger, Pinot Blanc, Pinot Gris och Seyval. Många viner är kritikerrosade på nationell och internationell nivå.

brittiska viner ett par på restaurang - Vinjournalen.se
  • Thames & Chilterns

Här finns idag 20 kommersiella vingårdar och ca 8 hobby-vingårdar, mest koncentrerade mellan London och Oxford.

  • London South (inkl Kent, Sussex och Surrey)

De flesta brittiska vingårdarna finns i sydöstra England, särskilt i Kent, East Sussex, West Sussex och Surrey, alla län söder om London.

  • Wessex (inkl Dorset, Hampshire, Isle of Wight, Wiltshire)

Detta är också en expanderande region på en jord av kalksten och krita, idealiskt för att odla vinstockar. Särskilt i Hampshire runt Winchester och i Dorset finns en koncentration och idag finns ca 100 vingårdar i vinregionen Wessex, det motsvarar cirka 12 % av det totala antalet hektar under vinstockar i Storbritannien.

  • West (inkl bl a England och Wales, Isles of Scilly, Channel Islands, Cornwall, Devon, Somerset, Dorset, Bristol, Bath, Gloucestershire, Worcestershire, Herefordshire and Shropshire)

Ca ett 40-tal vingårdar där många har boende och restaurang på plats och är öppna för besökare.

  • Wales

I detta idylliska landskap finns 17 vingårdar varav ca 10 tar emot besök. Druvor: bla a Solaris, Seyval Blanc, Pinot Noir Precoce, Rondo och Divico.

Andra druvor som odlas i Storbritannien men som inte nämnts ovan är Müller-Thurgau, Chardonnay, Ortega, Dornfelder, Pinot Meunier.

Brittiska viner på export

Medan den stora majoriteten, 96 % av vinerna dricker britterna själva, men man ser en tilltagande ökning av intresse från andra länder.  

Några höjdpunkter är förstås det engelska och walesiska mousserande vinet som vunnit både premiumrykte och utmärkelser på internationell basis och dessa viner görs enligt den traditionella metoden.  

Det finns ett 50-tal viner, stilla rött, vitt, rosé och mousserande på Systembolaget. Där ser man också en koncentration av mousserande viner, det finns 25 st.

Två viner som vi föll särskilt för

brittiska viner - Exton park - Vinjournalen.se
Foto: Exton Park extonparkvineyard.com

Exton Park Blanc de Noirs, nr 95524, 379:-

Torrt, fruktigt och fräscht mousserande vin av 200% Pinot Noir från vingården Exton Park i Hampshire med ambition är att göra Storbritanniens bästa mousserande vin. Mineraliskt och fylliga, friska smaker med brödigt tillskott av kex.

Brittiska viner - Simpsons - Vinjournalen.se
Foto: Simpson Wine Estate simpsonswine.com

Simpsons Gravel Castle Chardonnay 2021, nr 76704, 249:-

Torrt vitt från vinmakarparet på Simpson Wine Estate i Canterbury i Kent. Man har även vingård i Frankrike. Detta är den 4:e årgången man gör av denna engelska Chardonnay. Fruktigt och friskt vin, inte ekat och fått mycket bra kritik internationellt.

divider - Vinjournalen.se

Så här har vi skrivit tidigare om vin i Storbritannien:

Frågor och svar

När började man göra vin i England?

Vinodling i Storbritannien går långt tillbaka i tiden och grundades av romarna men föll därefter i dvala tills på andra hälften av 1900-talet.

Gör man mest mousserande viner?

Hela 72% av den totala vinproduktionen är fräscha och fruktiga mousserande viner som har vunnit gehör utomlands.

Kan man besöka vingårdar i Storbritannien?

Lite franska stuket här. Mängder av vingårdar kan man besöka. Vilka kan du se på WineGB eller Winetourism och där kn du även boka direkt.

Gör man rött vin i England?

Sammanslutningen English Wine Producers, uppskattar att endast cirka 10 % av vinet som produceras är rött. Röda viner kräver överlag ett kanske ännu lite varmare klimat, framförallt ett mer stabilt varmare väder. Men det kommer säkert mer röda viner….

Finns det irländskt vin?

På Irland finns ett litet antal vingårdar och vinproducenter, de flesta ligger i County Cork. Men Irland är officiellt listat som ett vinproducerande land av Europeiska kommissionen.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Mousserande Vin - Pata Negra Brut artikel nummer 768401 från producenten Jaume Serra från området Cava beläget i Spanien. - Vinjournalen.se
Pata Negra Brut
Pris:76 :-
Artikel nr:768401
Smak fruktig, gummi, örter, päron, ungdomlig, gröna äpplen, citronskal
Arom gröna äpplen, gummi, örter, päron, ungdomlig, fruktig, citronskal
Färg gul, ljus
Mat som passar
aperitif
fisk
grönsaker
skaldjur
Mer information
SortimentFasta sortimentetDruvorXarel-Lo, Macabeo, ParelladaAlkohol11.5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter, svaveldioxid
Vinets karaktär
1 /12
Smakintensitet
5 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra
Utmärkelser och betyg
1
Vivino
01/25/2024
3.1

Ranking ovan är baserat på 282 betyg på produkten. Betyget 3,1 är ett snitt av samtliga betyg.

Vivino ranking: Vinet är rankat som topp 26% av vinerna i världen och topp 35% av Cava-viner.

https://www.vivino.com/US-CA/en/pata-negra-cava-brut-nature-reserva-vintage/w/2574100

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.