Hem » Vin Fakta » Extremadura – Mer än bara skinka – Din guide till vingårdarna i regionen

Extremadura – Mer än bara skinka – Din guide till vingårdarna i regionen

Extremadura_Meander of Alagon river - Vinjournalen.se

Regionen Extremadura är mest känd för att vara hem för den populära iberiska skinkan. Regionen har dock mycket mer att erbjuda som ett fantastiskt landskap och värdefulla monument. Tre av monumenten i området är med på UNESCO världsarvslistan vilket är en arkeologisk plats i Merida, staden Cáceres, och det kungliga klostret Santa María de Guadalupe. Regionen är också en favorit för fågelskådare och miljön är ett perfekt hem för många olika arter. Dessutom finns det många betesmarker för grisarna som föds upp för att producera skinkan. I regionen finns det fantastiska viner och ett besök på de olika vingårdarna bör göras för att provsmaka vinerna från området. 

Kort presentation om vinregionen Extremadura

Vinregionen Extremadura har sex mindre regioner och de är Cañamero, Matanegra, Montánchez, Ribera Alta, Ribera Baja, Tierra de Barros. Tillsammans har dessa 6 regionerna över 80 000 hektar mark för vinodlingen. Här produceras det vissa viner med DOCa status vilket är vinerna från Ribera del Guadiana. Även viner från Vino de la Tierra Extremadura är populära. 

De flesta vinerna från området har mycket karaktär och vinerna har en individualitet. De röda druvorna som odlas i området är Tempranillo, Syrah, Cabernet Sauvignon, och Graciano. Vinet som är gjort på druvan Tempranillo har mycket smak och är lätt att känna igen på smaken. Vinet Tinta Amarela har smak av färska svarta och röda frukter samt lakrits. Vinet har en god smak av friskhet för att vara odlat så långt söderut. De vita druvorna är Sauvignon Blanc, Pardina, Cayetana Blanca, Alarije och Borba. Druvorna Pardina och Cayetana Blanca är mer neutrala smaker vilket gör att de produceras ekologiskt och endast i små mängder. Vinerna saknar nästan helt en doft utan smaken kommer enbart när man dricker vinet. De vita vinerna är bäst när de är nyare och inte lagrade länge till skillnad från de röda vinerna som gärna ska lagras. 

Vinerna paras väldigt bra ihop med den lokala maten. Första rekommendationen är att provsmaka potaje de garbanzos y judías blancas vilket är en soppa med kikärtor och vita bönor. Även den lokala vit vitlöksoppan, sopa blanca de ajos, rekommenderas. Sist men inte minst bör man även prova en gazpacho extremeño. Det är den lokala varianten av soppas gazpacho som är populär i Spanien och Portugal. Soppan görs på grönsaker som inte kokas och soppan serveras kall. 

Karta över vingårdarna i Extremadura

Pago De Las Encomiendas, Vineyards & Wineries – Vingården som använder tyngdkraften istället för att plocka druvorna

 Image Alt  - Vinjournalen.se

Vingården Pago de las Encomiendas ligger i södra delen av Extremadura. Den grundades 2007 och ägarna använder traditionella metoder samt modern teknik för att producera viner med hög kvalitet. Här odlas druvorna Tempranillo, Graciano, Syrah, Petit Verdot och Cateyana. De bästa druvorna användas för att producera de berömda röda, vita, och rosévinerna från vingården. Druvorna plockas under natten när temperaturen är optimal och de låter druvorna falla av träden själva. Detta är bättre för träden och druvorna skyddas för att inte krossas. Dessutom används enbart naturliga gödselmedel och druvorna odlas ekologiskt. 

  • Appellation: Extremadura
  • Aktiviteter: Vinprovning 
  • Pris: 11 Euro 

Vi hoppas att du kommer att besöka Extremadura inom kort och du då har nytta av några av våra tips. För vidare tips om vingårdar att besöka, vänligen läs våra andra artiklar. För att boka vingårdar i Spanien samt andra länder, besök winetourism.com.

Läs mer om ett stor urval av vingårdar i Extremadura som går att besöka på Winetourism.com. Du kan även läsa och jämföra vingårdar med vinprovningar i Extremadura samt få ytterligare information vad som ingår och pris för olika aktiviteter.

Frågor och svar:

Vad är Extremadura mest känt för?

Extremadura är mest känt för att vara hem för den populära iberiska skinkan.

Vilka monument i Extremadura är med på UNESCO världsarvslistan?

Tre av monumenten i området är med på UNESCO världsarvslistan vilket är en arkeologisk plats i Merida, staden Cáceres, och det kungliga klostret Santa María de Guadalupe.

Vilka druvor odlas i Extremadura för att producera vin?

De röda druvorna som odlas i området är Tempranillo, Syrah, Cabernet Sauvignon, och Graciano. De vita druvorna är Sauvignon Blanc, Pardina, Cayetana Blanca, Alarije och Borba.

Vilken soppa rekommenderas att provsmaka i Extremadura?

Potaje de garbanzos y judías blancas, en soppa med kikärtor och vita bönor, rekommenderas att provsmaka i Extremadura.

Vilken vingård i Extremadura använder tyngdkraften istället för att plocka druvorna?

Pago De Las Encomiendas, Vineyards & Wineries är en vingård i Extremadura som använder tyngdkraften istället för att plocka druvorna.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.