Du har säkert provat Bourbon, en amerikansk whisky med traditioner – här en snabbguide till Bourbon med smakprov och smaktips!
Bourbon är en populär amerikansk whiskey som kan smaka på lite varierande beroende på produktionssätt, lagring och producent. Det kan var söta eller mer kryddade whiskys beroende på aromer.
Bourbon är gjord av en spannmål och innehåller minst 51% majs. Majsen ger Bourbon sötma, råg ger krydda, mältat korn och vete ger den mjuka, brödiga aromer. Jästen ger en nötaktig till fruktig komponent. Fatlagring kan ge den många olika smaker, från salta och träiga toner till fruktiga och kryddade. Läckert! Det roliga med att smaka Bourbon är verkligen att känna smakerna och hitta var den hamnar i din gom.
Generellt anses Bourbon ha en mer autentisk och ren profil till skillnad från irländska eller skotska whiskysorter som kan ha både smaktillsatser och färgämnen. En komplex och utvecklad Bourbon smakar ofta vanilj, kola torkade frukter, intensiv rökiga och jordnära toner och så fattoner, förstås.

Kan man matcha Bourbon med mat?
Bourbon klarar det mesta. En djärv grillad oxfilé med gräddsås klara en sötare variant av Bourbon marinader och varma kryddor serveras bäst med sötare profil, medan en lagrad smakfull ost som getost eller ädelost trivs ihop med en komplex, tyngre Bourbon. Asiatiska och spanska maträtter passar bra med tungt söta Bourbons och eftersom denna whisky har en del fruktiga toner fungerar även frukt bra att servera till. De kryddor som ofta används i det asiatiska och spanska köket passar bra med tungt söta Bourbons. Kyckling och även skaldjur passar bra med Bourbon som inte är för tung eller tät. Och choklad, mörk eller ljus, säger sig självt… Bourbon-parningar handlar om synergi och harmoni. Titta på dina ingredienser!
Vad är Kentucky Bourbon då?
Kentucky Bourbon har blivit synonymt med kvalitet, hantverk och tradition och är gjord av minst 51 % majs och lagrad på nya, förkolnade ekfat. Det är just den kombon som ger den dess distinkta smak- och aromatiska profil. Kentucky Bourbon har en lång historia som går tillbaka till slutet av 1700-talet och den tillverkades först i Bourbon County, Kentucky där den först tillverkades av tidiga nybyggare som använde sin överskottsmajs. På 1800-talet ökade efterfrågan på Bourbon och tillverkningsregler på sena 1800-talet bidrog till att standardisera bourbon och säkerställa kvaliteten. På 1990-talet och tack vare hantverkstillverkning så blev den alltmer populär, delvis även eftersom den är formidabel ingrediens i många cocktails.
Idag är Kentucky bourbon en symbol för amerikanskt hantverk med lång tradition och tillverkningen regleras strängt: den måste destilleras och lagras i delstaten Kentucky, innehålla minst 51 % majs, lagras på ekfat i minst två år och ha en alkoholhalt på minst 50%. Man får dessutom som producent inte tillsätta några färger eller smaker.

Provsmaka Easy Rider Kentucky Straight Bourbon!
I veckan kom den till Systembolagets fasta sortiment! Easy Rider Kentucky Straight Bourbon Whiskey 4 years. Detta är en klassisk och lättdrucken straight Bourbon från producenten Hood River Distillers som sedan dess gjort succé världen över med denna smakfulla Bourbon.
Easy Rider Kentucky Straight Bourbon Whiskey har lagrats 4 år på amerikansk vitek och därav fått sin mysiga bourbon-utstrålning och är en aromatisk och njutbar whisky med behaglig sötma och fräscha ekspån. Den känns både lätt och utvecklad i smaken som har en trevlig karaktär av smörkola och aromatisk ceder tillsammans med torkade frukter, kryddad med kanel, rostade pekannötter, vanilj och toppad med apelsinskal och choklad. Mycket läcker mörk, gyllengul whisky som lämnar en trevlig, bränd eftersmak i gommen. Till >>
Easy Rider Kentucky Straight Bourbon Whiskey 4 years | #561
Så här smakar du!
- Häll upp i ett whiskyglas, titta på färgen och viskositeten.
- Dofta för att identifiera olika dofter.
- Andas in den försiktigt och känn om aromerna ljusa och fruktiga, blommiga eller kryddiga.
- Ta en liten klunk och lägg märke till smakerna.
- Och hur är finishen? En kort, skarp finish, eller en mer lång och komplex?
- Några droppar vatten kan hjälpa till med att släppa olika smaker och kanske avslöja ytterligare nyanser. Så smaker du aromer från rågen och känner sötman av vanilj och karamell.