Regionen Emilia-Romagna ligger i den norra delen av Italien och regionen har både fantastisk mat och intressant platser att besöka. Med närliggande städer som Bologna, Modena, Parma och Ferrara finns det mycket att uppleva inom mattraditionerna samt mycket för den som är intresserad av kultur.

Mer information om vinregionen Emilia-Romagna

Vinregionen Emilia-Romagna i norra delen av Italien sträcker sig från den östra kusten till den västra kusten. Här finns det 58,000 hektar av odlingar för vinstockar. Den årliga produktionen från området är 5 miljoner hektoliter vin och 15 procent är DOC viner. Det finns 20 DOC och 2 DOCG certifierade viner. 

Här odlar de röda druvorna Barbera, Sangiovese, Cabernet Sauvignon, och Lambrusco. Medan de vita druvorna är Malvasia, Albana, Trebbiano, Sauvignon Blanc, och Chardonnay. De flesta vita vinerna är gjorda med Trebbiano och Malvasia druvor. Vinet DOCG Colli Bolognesi Pignoletto, gjort på Grechetto di Todi druvor, hette tidigare Pignoletto. DOCG Albana di Romagna, ett torrt vitt vin med smak av persika och mandel, har en uppfriskande syrlighet och en komplex smak. Från regionen kommer det även fem Lambrusco DOC viner bland annat frizzante och spumante. Dessutom finns det mousserande röda och rosé viner gjorda på Lambrusco druvan.

Även om regionen är känd för sina viner har regionen mer att erbjuda som mat. Den första rätten att testa är Tortellini al brodo. Det är tortellini fylld med kalvkött, mortadella, skinka, och parmesanost i en buljong. Sedan rekommenderas även Brodetto vilket är en fisksoppa med tomater, vinäger, lök, och kryddor. Till efterrätt bör man testa Zupa Inglese. Det är en italiensk efterrätt med kex och syltad frukt som meloner, kvitten, eller aprikoser och smaksatt med likör.  

Karta – Vingårdarna att besöka i området

Några av vingårdar i Emilia-Romagna

Casè – vingården som producerar vin i harmoni med naturen

Den lilla familjedrivna vingården Casè ligger i vid foten av Val Trebbia-bergen i den italienska regionen Emilia Romagna. Trakten är känd för den vackra naturen och smakrika viner. Vingården etablerades 1988 och har sedan dess vuxit stadigt, men inte så mycket att småskaligheten har försvunnit. Lerjorden som dominerar området ger mindre skördar men i gengäld får druvorna en hög smakkoncentration. Vingården drivs ekologiskt, i samklang med naturen och årstiderna och med minimal påverkan på miljön. Familjen odlar främst Pinot Noir-druvor men även druvsorter för vita viner.  

 • Appellation: N/A
 • Aktiviteter: Vinprovning och visning av vingården 
 • Pris: 20 €

Villa Oppi – vingården på en historisk plats och ett slott

Vingården Villa Oppi ligger i vinregionen Piacenza i norra delen av Italien. Villa Oppi är en av de äldsta vingårdarna i världen. Vingården ligger på en historisk plats med ett otroligt slott. Slottet har varit bostaden för Maria Luigia d’Austria, Napoleon Bonapartes andra fru. Vingården har funnit sedan 1524. Idag förvaltar vingården  15 mindre vingårdar runt om i Italien vilket ger en unik upplevelse med många olika viner på en och samma plats. 

Villa Oppi har alltid begränsat sin vinproduktion för att kunna producera viner av hög kvalitet. Detta sker genom att välja druvor noggrant och en ständig kontroll av produktionen. Här odlas druvor som  Barbera, Bonarda, Cabernet Sauvignon, Sauvignon, Malvasia, Pinot Noir, Chardonnay och Ortrugo. Många av Villa Oppi viner är certifierade med DOC and IGT märkning från regionen. 

 • Appellation: DOC, IGT, Vdt Wines
 • Aktiviteter: Visning av vingården 
 • Pris: 15 €

Tenuta Biodinamica Mara – vingården med ekologiska viner och 550 fågelholkar 

Vingården Tenuta Mara ligger i det kuperade landskapet vid byn San Clemente. Namnet på vingården kommer från ägaren Giordanos fru, Mara, när han ville följa sin passion för vinframställning. Vinodlingarna och vinframställningen är helt biodynamisk och vingården producerar högklassiga ekologiska viner med MaraMia DOC beteckning. Druvorna som odlas här är Sangiovese di Romagna. Ägaren Giordano har även byggt naturliga livsmiljöer för djur. Här finns bland annat 550 fågelholkar, 70 skyddslådor för fladdermöss och fem väggar för insekter. 

 • Appellation: Maramia
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur av vingården 
 • Pris: 25 €

Oinoe – vingård med ekologiska viner och kikärtor

Vingården Oinoe-La Città del Vino ligger på kullarna av Parma-Guardasone di Traversetolo. Vingården och dess odlingar använder mikroklimatet i området för att odla både inhemska och internationella druvor. Familjen Cerioli äger vingården och de har drivit den de senaste 20 åren. Druvorna handplockas för att säkerställa den högsta kvaliteten av druvorna. Druvorna som odlas här är bland annat Malvasia, Lambrusco Maestri, Chardonnay, Pinot Blanc, Barbera, och Bonarda. På åkrarna finns även odlingar av hö och kikärtor. Vingården producerar totalt 15 typer av viner varav flera är ekologiska.

 • Appellation: DOC Colli Di Parma, Emilia IGP
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur av vingården 
 • Pris: 10 €

Tenuta Neri Giovanni E Valeria – följde sin dröm och började odla vin

Luigi Neri bestämde sig för att följa sin dröm och grundade 1951 vingården Tenuta Neri. Vingården ligger på de vackra kullarna i Cesena i Emilia Romagna. Idag är det Luigis barnbarn Valeria och Giovanni som hanterar vingården. Vingården har 62 hektar mark och använder 21 hektar till odlingen av druvorna. De odlar druvsorter som Sangiovese, Albana, Bombino Bianco, Trebbiano, Lambrusco, Barbera, Montepulciano och Merlot. Ägarna följer traditionerna när det kommer till vinframställningen och detta leder till fantastiska viner. Deras viner har vunnit stora utmärkelser och medaljer under de senaste åren. 

 • Appellation: Romagna Albana DOC, Romagna Sangiovese DOC, Romagna Pagadebit DOC
 • Aktiviteter: Guidad tur av vingården 
 • Pris: 10 €

Roncolo 1888 Venturini Baldini – vingården som producerar både vin och vinäger

Vingården Venturini Baldini grundades 1976 på en historisk gård i bergen mellan Parma och Reggio Emilia. Villan på vingården heter Villa Mondori och den har en lång historia från när den byggdes på tidiga 1500-talet. Vingården producerar viner med procedurer som är djup förankrade i traditionerna av vinframställningen i området men introducerar även modern teknik. Vingården äger 130 hektar mark och 30 hektar är för vinstockarna och resten är skogar och betesmarker.Här odlas druvorna Lambrusco, Sorbara, Grasparossa and Salamino, Malvasia di Candia Aromatica, Pinot Nero, Pinot Meunier och Pinot Grigio.  Vingården Venturini Baldini var en av de första gårdarna i Emilia Romagna regionen som fick ekologisk certifiering. 

Förutom vinframställningen, finns det även en historisk vinägerfabrik, Acetaia di Canossa. Fabriken ligger i en byggnad från 1600-talet på sluttningen vid vingården. Det finns mer än 400 små fat av olika träslag för vinäger produktionen. Det är här som Aceto Balsamico Tradizionale di Reggio Emilia produceras. 

 • Appellation: Lambrusco Emilia IGP, Colli Di Scandiano E Di CanossaMalbo Gentile DOP, Lambrusco Spumante DOP
 • Aktiviteter: Guidad tur av vingården 
 • Pris: 20 €

Illica Winery – tredje generationen som äger vingården 

Vid den llla byn Vernasca i provinsen Piacenza ligger vingården Illica som är känd över att vara en av de främsta ekologiska vinproducenterna i regionen. Fabrizio Illica är ägaren till vingården sedan han ärvde den från hans far och farfar. På kullarna växer vinstockarna och bland annat druvorna Ortrugo, Barbera, Bonarda, Malvasia di Candia och Trebbiano Romagnolo. Tack vare mikroklimatet i regionen har användningen av kemiska produkter aldrig varit nödvändigt för vingården. Även om de fick certifieringen för 20 år sedan har den ekologiska vinframställningen alltid varit en del av processen på Illica. Vinet Archeus Colli Piacentini DOC passito di Malvasia 2013 kategoriserades på Bellavita Expo London och Amsterdam 2015 som  “Exquisite” och fick tre stjärnor. 

 • Appellation: Gutturnio DOP
 • Aktiviteter: Vinprovning på vingården 
 • Pris: 30 €

Cantina Puianello – vingården som startades av fem män

Vingården Cantina Puianello grundades 1938 när fem män startade företaget tillsammans. Under åren har fler familjer anslutit sig och sedan har de efterföljande generationerna fortsatt med traditionerna. Vingården Cantina Puianello har producerat kvalitetsviner i mer än 80 år från Quattro Castella, i hjärtat av Lambrusco regionen i Italien.

Här odlas lokala druvor från Lambrusco regionen samt Ancellotta druvor. Dessutom odlas historiska druvor som har odlats i området under en lång tid som Lamburschi Montericco och Barghi. Vingården odlar även vita druvor till deras mousserande viner som druvorna Spergola och Malvasia. Vingården har ett brett sortiment av viner och mousserande viner, både torra och söta viner. Här produceras några av de bästa vinerna från regionen med märkningen Reggiano DOC, Colli di Scandiano e Canossa DOC och Lambrusco Emilia IGT. 

 • Appellation:Reggiano DOC, Colli Di Scandiano E Canossa DOC, Lambrusco Emilia IGT
 • Aktiviteter: Vinprovning på vingården 
 • Pris: 0 €

Folicello Societa Agricola Folicello

Den här fantastiska vingården är familjeägd och fokuserar på organiskt producerade viner. Vingården har varit aktiv sedan 1980-talet, men har på den relativt korta tiden lyckats att bygga upp en otrolig vinproducering. Ett besök här förtäljer så mycket mer än bara provsmakning av goda viner, rundturer kring deras ägor och information om deras vinodling, du får även ta del av fantastisk natur som visar upp Italien från dess bästa sida.

 • Appellationer: – Pignoletto DOC, Lambrusco Emilia IGT, Lambrusco Grasparossa DOC, dell’Emilia IGT
 • Aktiviteter: Rundtur och vinprovning
 • Pris: €20 per person

Azienda Agricola Moro Rinaldini

Azienda Agricola Moro Rinaldini slog upp portarna under 60-talet, samt grundades av Rinaldo Rinaldidi. Vingårdens mål är att producera några av världens mest exklusiva och kvalitativa viner, samtidigt som man blir internationellt kända. Här produceras en blandning av olika viner, där röda och vita ligger i fokus. Passar perfekt om man vill ta del av en väldigt exklusiv och kvalitativ upplevelse!

 • Appellationer: – Emilia IGP
 • Aktiviteter: Rundtur och provsmaking
 • Pris: €10 per person

La Casetta Azienda Agricola Winery

En fantastisk vingård som är omgiven av orörd natur, otroliga miljöer, samt en vy som kommer att få dig att häpna. Vingården har varit aktiv sedan mitten av 60-talet, samt har sedan dess lyckats att etablera sig själva som en av Italiens främsta och mest respekterade vingårdar. Här produceras otroliga viner, men även olika typer av olivoljor.

 • Appellationer: – Albana DOCG, Pignoletto DOC, Sangiovese Superiore DOC, Sangiovese IGP, Trebbiano IGP
 • Aktiviteter: Rundtur och vinprovning
 • Pris: €15 per person

Cantina Di Santa Croce

Cantina Di Sante Croce grundades 1907 i Capri, vilket betyder att vingården har över 100 år av gedigen historia. Tack vare denna långa historia är det inte särskilt svårt att föreställa sig att vingården producerar förstklassiga viner av olika sorter. Här används avancerade metoder och teknik för att tillsammans med gamla anor och metoder framställa viner som både sticker ut ur mängden, samt även når det absoluta toppskiktet.

 • Appellationer: – Lambrusco Dell’emilia Igp, Brut DOP, Malvasia DOP, Pigleto DOP,Chardonnay Dell’emilia DOP
 • Aktiviteter: Rundtur och vinprovning
 • Pris: €15 per person

Vi hoppas att du kommer att besöka vinregionen Emilia-Romagna inom kort och att du har stor nytta av våra tips. För att läsa mer om vingårdar, vänligen läs våra andra artiklar. För att boka vingårdar i Italien samt andra länder, vänligen besök winetourism.com.

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy