Hem » Vin Fakta » Din insider guide till vingårdarna i vinregionen Styria

Din insider guide till vingårdarna i vinregionen Styria

Styria, även känd som Steiermark, är en av de mindre vinregionerna i Österrike som gränsar till Slovenien. Medelhavsklimatet och den kuperade geografin i regionen gör vinerna från regionen till skillnad från de andra vinerna som produceras i övriga delar av landet. Styria producerar mindre än 10% av den totala mängden av vinerna från Österrike. Förutom vinerna erbjuder Styria även lokal mat av hög kvalitet. Området erbjuder även massa kultur där du kan besöka allt från kulturstaden (2003 av UNESCO) till den större staden Graz eller den mindre staden Oberwölz. Dessa är bra utgångspunkter att starta med om du vill lära dig mer om Styria och dess historia samt traditioner. 

Vinregionen Styria täcker lite mer än 4500 hektar mark och här finns de tre underregionerna Weststeiermark, Südsteiermark coh Vulkanland. Vinregionen är en av de mindre i Österrike och producerar mindre än 10% av den nationella vinproduktionen. De flesta vinerna som produceras i regionen konsumeras även inom regionen. 

Klimatet i Styria är varmare än i de flesta andra av Österrikes vinregioner. Det är nästan som ett medelhavsklimat dock finns det några kontinentala influenser. Vintrarna är ganska kalla och den årliga nederbörden är hög. Odlingssäsongen är tillräckligt lång och druvorna kan utveckla smakerna samtidigt som de behåller surheten. De röda druvorna som växer i området är Pinot Noir, Saint Laurent och Zweigelt. De vita druvorna som är populära i området är Welschriesling, Pinot blanc och Chardonnay. 

Karta – Vingårdar att besöka i vinregionen Styria

Kom med till några vingårdar i Styria

Winkler-Hermaden – Vingården med ett slott

Vingården Winkler-Hermaden ligger i Kapfenstein regionen i Österrike och idag är det den fjärde generationen av familjen som driver vingården och även deras hotell Schloss Kapfenstein. Familjen har bott i Kapfenstein slottet i över 100 år och de förvaltar marken runt som sprider ut sig på över 100 hektar. Här finns det både skog, ängar, fruktträdgårdar, åkrar samt vinodlingar. Vinodlingarna finns på 40 hektar av marken och här odlas druvorna via ett ekologiskt jordbruk. Ägarna Georg and Margot Winkler-Hermaden driver familjegården tillsammans med 10 av deras familjemedlemmar. Georg ärvde även slottet från sin far 1977 och han startade vingården tillsammans med Margot 1986. 

Regionen har en temperatur, nederbörd och jord som är perfekt för odling av druvor. Deras vingårdar finns på många olika platser inklusive Schlosskogel, Rosenleiten, och Kirchleiten. De viktigaste druvorna för vingården är Sauvignon blanc, Muscaris, Welschriesling, Weißburgunder, Grauburgunder, Traminer, Blauer Zweigelt, Merlot och Pinot Noir. De bästa druvorna användas för produktionen av deras röda, vita, rosé, mousserande och efterrätt viner i världsklass. 

Deras vingård komplex består av två delar. Den enda delen är The Dragon Cellar för de röda vinerna och The Lion Cellar är för de vita vinerna. Vingården gör minimala ingripande under framställningen vilket ger vinerna en fantastisk smak, arom och struktur av deras viner. 

 • Appellation: Kapfenstein
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur 
 • Pris: 15 Euro

Weingut Hiden – Vingården med restaurang

I den oberoende väststyriska vinproducerande regionen Weingut Hiden drivs av Franz Hiden tillsammans med hans fru Maria och deras två söner Peter och Stephan. Vingården grundades 1820 och döptes efter Johann Hoeller som grundade vingården. 1986 gjorde Franz klart en masterutbildning inom vinframställning. Vinerna blev bättre och bättre vilket gjorde att efterfrågan ökade. 1994 öppnade Maria och Franz restaurangen Buschenschank där man kan njuta av traditionella rätter och viner. Vingården ligger på en höjd av 400 meter över havet och kvaliteten på druvorna och vinerna är deras högsta prioritet.

Vinodlingarna är en av de äldsta i regionen och man hittar vinodlingarna i både Greisdorf och Hochgrail. Druvsorterna som odlas är Blauer Wildbacher, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Gelber Muskateller, Grauburgunder, Riesling, Weissburgunder, Samling 88, Gewurztraminer och Welschriesling. Klimatet, nederbörden, temperaturen och jorden i regionen är perfekt för odlingen av vinstockarna. Det är en stor temperaturskillnad mellan dag och natt under oktober när druvorna mognar. Detta ger vinerna en fantastisk smak, arom coh struktur. 

 • Appellation: West Styria
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur 
 • Pris: Gratis

Herrenhof Lamprecht – Vingården som producerar ekologiska viner 

Vingården Herrenhof Lamprecht ligger i Steiermark regionen i Österrike och ägaren byggde om vingården 2006. Vingården kallas Buchertberg och det är även namnet på vissa av deras viner som Buchertberg Rot och Buchertberg Weiss. Vinerna görs på olika sorters druvor samt sorter av druvor som är gamla och idag bortglömda. Vingården kombinerar traditionella metoder med modern och innovativ teknik för att producera de bästa vinerna. 

Vingården producerar vinodlingarna i enlighet med ekologiska riktlinjer samt hållbara metoder och de gör allt för att skydda vinstockarna och miljön. Här används inga kemiska medel som gödsel eller bekämpning. De viktigaste druvorna för vingården är Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, Gemischter Satz, Furmint, Pinot Gris och Blaufranknisch. Druvorna plockas för hand och de bästa används för att producera röda, vita, rosé och mousserande viner av hög kvalitet. Vinerna har appellationen Buchertberg Controlee (ABC) vilket betyder att vinerna har kvaliteten och egenskaper från regionen samt vingårdens engagemang och hårda arbete. 

 • Appellation: Vulkanland
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur 
 • Pris: 12 Euro 

Weingut Neumeister – organiska och kvalitativa viner

Weingut Neumeister hittas i Straden och är en av regionens främsta vingårdar. Här framställs utsökta, handgjorda och organiska viner som håller riktigt hög klass. Den ungefär 30 hektar stora vingården omges av fantastiska vyer och miljöer, något som ökar den kvalitativa, genuina och lyxiga känslan som de strävar efter.

Mestadels av arbetet utförs för hand, samt att vingårdens placering ger vinodlingen riktigt bra förutsättningar tack vare regelbunden nederbörd under årets gång. Om du överväger att besöka Weingut Neumeister får du vara beredd på att betala 20 euro, samt att besöket tar ungefär 1 timme och 30 minuter.

 • Appellation: Vulkanland Steiermark DAC
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur 
 • Pris: 20 Euro 

Vi hoppas att du kommer att besöka Styria inom kort och då ha nytta av några av våra tips. För vidare tips om vingårdar att besöka, vänligen läs våra andra artiklar. För att boka vingårdar i Österrike samt andra länder, besök winetourism.com.

Läs mer om ett stor urval av vingårdar i Styria som går att besöka på Winetourism.com. Du kan även läsa och jämföra vingårdar med vinprovningar i Styria samt få ytterligare information vad som ingår och pris för olika aktiviteter.

Frågor och svar:

Vilka är de tre underregionerna i vinregionen Styria?

De tre underregionerna i Styria är Weststeiermark, Südsteiermark och Vulkanland.

Vilka är de vanligaste druvsorterna som odlas i Styria?

De vanligaste druvsorterna i Styria är Pinot Noir, Saint Laurent, Zweigelt, Welschriesling, Pinot Blanc och Chardonnay.

Vilka aktiviteter kan man göra på vingården Winkler-Hermaden?

På vingården Winkler-Hermaden kan man delta i vinprovningar och guidade turer.

Vilken är den högsta prioritet för vingården Weingut Hiden?

Den högsta prioriteten för Weingut Hiden är kvaliteten på druvorna och vinerna.

Vilken typ av viner producerar vingården Herrenhof Lamprecht?

Vingården Herrenhof Lamprecht producerar ekologiska viner, inklusive röda, vita, rosé och mousserande viner.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.