Hem » Vin Fakta » Det skrivs aldrig nog om Franken!

Det skrivs aldrig nog om Franken!

Franken vinmakare

Franken, vid den svala, östra kanten av Tysklands stora vinområden, är nog landets mest underskattade vinregion.

Men i Franken, även kallad Franconia, Silvaners andliga hem i norra Bayern, är det vinet som styr och inte öket, som man ofta tänker på i först hand. Men allting har inte alltid varit lätt för vinmakare. Strax under den 50:e breddgraden är det ganska svalt med sitt kontinentala klimat och med resultat av årtionden av frostkrympta och extrem värmepåverkade årgångar vittnar om. Även om det varit avkastningen och inte vinernas kvalitet som blivit lidande. Idag tacklar man dock klimatsvårigheter ganska bra. Här produceras fantastiska vita viner främst av druvan Silvaner.

Franken och druvan Silvaner

Silvaner är en urgammal sort som länge har odlats i centrala Europa. I Tyskland är den mest känd som druvan i det kända, populära, halvsöta vinet Liebfraumilch. Den har länge haft ett bättre rykte i Franken än i andra tyska vinregioner. DNA har visat att Silvaner är en korsning mellan Traminer och sorten Österreichisch-Weiß (som betyder “österrikisk vit”). Som ett resultat tros den då att ha sitt ursprung i det österrikiska imperiet.

Silvaner kom till Tyskland på 1600-talet och därifrån till Alsace, där den blev populär. Även om en hel del Silvaner planterades i Tyskland och Alsace under mitten av 1900-talet så täckte ca 30 % av den totala vingårdsytan på 1960- och 1970-talen respektive 25% av den totala vingårdsytan. Silvaner var Tysklands mest odlade sort ända tills Müller-Thurgau tog över på 1970-talet, men fram till dess visade sig att en överproduktion av Silvaner i andra tyska vinregioner ledde till att många vinrankor fick röjas bort.

Silvaner var länge en underskattad ganska neutralt intetsägande söt druvan och kanske en av värden minst uppskattade druvor. I Tyskland hade man ju både Riesling och Grüner Veltliner för omtyckta vita viner. Idag odlas Silvaner även i olika länder utanför Tyskland, bland annat Rumänien, Slovakien, Kroatien, Österrike och USA. Men vinexperter anser att några av världens finaste Silvaner-viner kommer från Tysklands ouppmärksammade Franken-region.

Druvsorten har ett par färgmutationer som röd – Roter Silvaner och blå – Blauer Silvane men den är ganska lik den gröna druvan.

Franken är den enda vinregionen i Tyskland där Riesling inte finns med bland de allra vanliga sorterna. Ler och kalkstensjordar är som skapta för Silvaner som ger vinerna en fyllig stil med en lite näsa av jord och rök – men ack så fräscha viner! Väl avrundade viner med imponerande mineralitet, svaga örttoner och en hint av citrus och melon. I varmare länder är förstås vinerna mycket lättare och krispigare än sina motsvarigheter från Alsace och Franken.

Dess dragningskraft för vinmakare i svalare nordliga regioner är att druvan mognar tidigt till och med två veckor tidigare än Riesling, ger mycket bra avkastning och vinerna har en fin, naturlig syra. När den odlas på perfekta ställen med låg avkastning och tillverkas med omsorg, blir det charmiga och underbara matviner. Silvaner är aldrig för komplexa och utmärker sig genom en ganska neutral och diskret smakprofil, ett typiskt terroir-vin.

Lite historia om Franken….

Vin har producerats i Franken i mer än ett årtusende där Karl den Store hade ett finger med i spelat och etablerade många klostervingårdar. Framförallt är det den mäktiga huvudstaden Würzburg som idag är hem för flera cru-vingårdar med en känd vinportfölj, exempelvis den berömda vingåden Würzburger Stein.

Några av världens finaste Silvaner-viner kommer från Tysklands och den så populära Franken-regionen. Ofta i en ’Bocksbeutel’, den speciella runda och bulliga flaskan just för Silvaner, är vinet både strukturerat, jordnära, nyanserat, oftast med örtiga inslag. Klassade som torra, ”Trocken står det på etiketten. 

Välj gärna ett Grand Crus vin nästa gång du känner för att prova. Kända och goda vner är Würzburger Stein, Innere Leiste som är några viner i Systembolagets beställningssortiment från vingården Winegut am Stein eller Juliusspital Würzburger, två vingårdar som tillverkar viner med den typiska Silvaner-känslan.

Med sin totala 6137 hektar sträckt över en trio av jordar och ett bredare utbud av mikroklimat, erbjuder Franken ett motsvarande utbud av sorter och stilar.

Tre huvuddistrikt:

Mainviereck, inkluderar Churfranken koncentrerar sig på Spätburgunder (Pinot Noir), Maindreieck, med Würzburg som metropol och med ikoniska vingårdar och till sist räknas Stein och Innere Leiste in.

Franken: Silvaner-viner är matviner

Med delikata jordnära och fruktiga toner och måttlig syra är Silvaner utmärkt att matchas med olika maträtter.  

Silvaner är ett ’sparris-vin’ som tyskarna verkligen tycker om, till exempel att servera vinet till grillad sparris men fungerar också med lika lätta rätter, sallader och de flesta vegetariska rätter som löktårta, löksoppa, svamp eller varför inte till rätter innehållande havets läckerheter särskilt då skaldjur eller fisk med lite sötma som krabba, hummer, pilgrimsmusslor eller räkor med pasta i gräddsås är underbara med en torr Silvaner men fungerar även med fågel och kalvkött. Och ost exempelvis en Brie och Camembert eller färska, omogna ostar som ricotta, kvarg och färskost.

Även om Silvaner inte är den mest omtalade tyska vinstilen, finns det trots allt en mycket god anledning till att prova en Silvaner, så kör på!

Här är kanske lite mer som du vill veta om vin:

Vinjournalen.se Tips

Pratsch Grüner Veltliner
Pratsch Grüner Veltliner
Pris:106 :-
Artikel nr:292201
Smak fruktig, mandarin, persika, ungdomlig, gula päron, ananas, vitpeppar
Arom ananas, mandarin, persika, ungdomlig, vitpeppar, gula päron, fruktig
Färg gul, ljus
Mat som passar
fågel
fisk
fläsk
grönsaker
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2021VolymYAllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
1 /12
Smakintensitet
5 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.