Hem » Vin Fakta » Dags att skrota krångliga krav i svensk alkoholpolicy?

Dags att skrota krångliga krav i svensk alkoholpolicy?

timbrofront - Vinjournalen.se

Företagare nekas alkoholtillstånd på grund av sena momsinbetalningar, personliga skulder och kommunpolitikers lokala idéer om hur deras invånare bör dricka alkohol trots att de kan sakna laglig grund. Det visar den nya rapporten Ofullständiga rättigheter som släpptes på Tankesmedjan Timbro i veckan.

– Trots att bara vart tionde glas alkohol konsumeras på restaurang är processen för att få serveringstillstånd både dyr och lång. I värsta fall tar processen flera år och kostar tiotusentals kronor för företagarna, säger Thea Andersson, som har skrivit rapporten. I flera fall har företagare vunnit när de blivit av med sina serveringstillstånd och drivit processerna vidare.

 Image Alt  - Vinjournalen.se

Rapporten, som presenteras i en debattartikel i Uppsala Nya Tidning i dag, föreslår tre reformer: Tillåt småskalig alkoholservering utan tillstånd, skrota kravet på lokalerna för alkoholservering och gör processen mer rättssäker för företagaren genom att begränsa kommunens makt över tillståndsprövningen.

– Inget annat politiskt område är så fullt av tjänstemäns godtycke som tillståndsprövningen. Det är hög tid att uppvärdera våra krogföretagare, säger Thea Andersson.

Serveringstillstånd krävs för att få servera alkohol i Sverige. Det regleras av alkohollagen och kompletteras sedan 1994 av kommunernas egna alkoholpolitiska program. Det innebär att kommunerna kan driva egen alkoholpolitik inom ramen för alkohollagen. Detta har lett till godtyckliga nekanden av tillstånd, felaktigt indragna tillstånd och många förvaltningsrättsliga processer. Fyra typiska exempel:

  • I Ludvika nekades restaurang Buffalo år 2015 serveringstillstånd vilket ledde till att det stadigvarande nattlivet på orten reducerades till lobbybaren på Grand Hotel Elektra och puben Selmas. Anledningen var att ägaren tidigare hade haft skulder – som nu var återbetalda.
  • Kosta Boda Art Hotel ansökte 2015 om tillstånd att servera champagne till hotellfrukosten då många av deras gäster var där för att fira något högtidligt. Alkoholhandläggarna på kommunen sa nej – alkohol fick inte serveras innan klockan 11.
  • I Linköping har Miguel Bello drivit krog sedan 1997. När han ville bredda utbudet på orten med en vinbar, Gallo, nekade kommunen tillstånd enbart på grund av att han hade sena momsinbetalningar – trots att de var åtgärdade.
  • Ett antal frisörsalonger började erbjuda vin till sina kunder som en service under 2009. Snart fick de backa – salongerna är allmänna och därför råder servering till allmänheten. Cut & Blow i Västerås fick sluta med sitt fredagsvin men mörkertalet kan vara stort.

Läs hela Timbros rapport här

Frågor och svar:

Varför nekas företagare alkoholtillstånd i Sverige?

Företagare kan nekas alkoholtillstånd på grund av sena momsinbetalningar, personliga skulder och kommunpolitikers lokala idéer om hur deras invånare bör dricka alkohol trots att de kan sakna laglig grund.

Vad föreslår rapporten ”Ofullständiga rättigheter” för att förbättra situationen för företagare?

Rapporten föreslår tre reformer: Tillåt småskalig alkoholservering utan tillstånd, skrota kravet på lokalerna för alkoholservering och gör processen mer rättssäker för företagaren genom att begränsa kommunens makt över tillståndsprövningen.

Vad är processen för att få serveringstillstånd i Sverige?

Serveringstillstånd krävs för att få servera alkohol i Sverige. Det regleras av alkohollagen och kompletteras sedan 1994 av kommunernas egna alkoholpolitiska program.

Varför är tillståndsprövningen för alkoholservering så godtycklig?

Kommunerna kan driva egen alkoholpolitik inom ramen för alkohollagen, vilket har lett till godtyckliga nekanden av tillstånd, felaktigt indragna tillstånd och många förvaltningsrättsliga processer.

Kan frisörsalonger servera vin till sina kunder?

Nej, frisörsalonger kan inte servera vin till sina kunder eftersom de är allmänna och det råder servering till allmänheten. Cut & Blow i Västerås fick sluta med sitt fredagsvin men mörkertalet kan vara stort.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.