Företagare nekas alkoholtillstånd på grund av sena momsinbetalningar, personliga skulder och kommunpolitikers lokala idéer om hur deras invånare bör dricka alkohol trots att de kan sakna laglig grund. Det visar den nya rapporten Ofullständiga rättigheter som släpptes på Tankesmedjan Timbro i veckan.
– Trots att bara vart tionde glas alkohol konsumeras på restaurang är processen för att få serveringstillstånd både dyr och lång. I värsta fall tar processen flera år och kostar tiotusentals kronor för företagarna, säger Thea Andersson, som har skrivit rapporten. I flera fall har företagare vunnit när de blivit av med sina serveringstillstånd och drivit processerna vidare.
– Inget annat politiskt område är så fullt av tjänstemäns godtycke som tillståndsprövningen. Det är hög tid att uppvärdera våra krogföretagare, säger Thea Andersson.
Serveringstillstånd krävs för att få servera alkohol i Sverige. Det regleras av alkohollagen och kompletteras sedan 1994 av kommunernas egna alkoholpolitiska program. Det innebär att kommunerna kan driva egen alkoholpolitik inom ramen för alkohollagen. Detta har lett till godtyckliga nekanden av tillstånd, felaktigt indragna tillstånd och många förvaltningsrättsliga processer. Fyra typiska exempel:
- I Ludvika nekades restaurang Buffalo år 2015 serveringstillstånd vilket ledde till att det stadigvarande nattlivet på orten reducerades till lobbybaren på Grand Hotel Elektra och puben Selmas. Anledningen var att ägaren tidigare hade haft skulder – som nu var återbetalda.
- Kosta Boda Art Hotel ansökte 2015 om tillstånd att servera champagne till hotellfrukosten då många av deras gäster var där för att fira något högtidligt. Alkoholhandläggarna på kommunen sa nej – alkohol fick inte serveras innan klockan 11.
- I Linköping har Miguel Bello drivit krog sedan 1997. När han ville bredda utbudet på orten med en vinbar, Gallo, nekade kommunen tillstånd enbart på grund av att han hade sena momsinbetalningar – trots att de var åtgärdade.
- Ett antal frisörsalonger började erbjuda vin till sina kunder som en service under 2009. Snart fick de backa – salongerna är allmänna och därför råder servering till allmänheten. Cut & Blow i Västerås fick sluta med sitt fredagsvin men mörkertalet kan vara stort.
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →Vinjournalen Rekommenderar
Carpi Lambrusco di Modena
Lambrusco är ett mousserande rött vin med unika egenheter och ett av de mest originella och utsökta viner från Emilia Romagna regionen i norra Italien.
Artikelnummer: 2694
Typ: Mousserande Vin
Land: Emilia Romagna, Italien
Alkohol: 9,5 %
Pris: 79 Kr.
HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET