Är amaronevin värt pengarna?

Kortfattat kan vi säga: ja, det är värt pengarna. Det kan tyckas att många viner är dyra helt utan anledning. Men till skillnad från dessa finns det faktiskt ett gott skäl till att amarone kostar en del, och för att förstå det behöver du veta en del om vinets ursprung och framställningsprocess.

Amaronevin framställs i vindistriktet Valpolicella som ligger i den vackra provinsen Verona i nordöstra Italien. Området är den andra största producenten av kvalitets viner i Italien och här koncentrerar man sig enbart på tre druvsorter: corvina, rondinella och molinara. Trots detta kan olika viner från regionen smaka på oändligt många sätt beroende på skördens tidpunkt och olika vinifieringsprocesser. De olika vintyper som framställs i Valpolicella kan delas in i fem olika grupper med det lättaste vinet först:

  • Valpolicella Classico
  • Valpolicella Superiore
  • Valpolicella Superiore Ripasso
  • Amarone della Valpolicella
  • Recioto della Valpolicella

Om man jämför amaronevin med exempelvis Valpolicella Classico ser vinifieringsprocesserna mycket olika ut – därav de olika smakerna. Medan Valpolicella Classico-druvorna krossas och jäses direkt efter skörd går amaronedruvorna igenom ett ytterligare steg – de torkas under vintern. Det är främst de äldre och mognare druvorna som väljs till denna vintyp. När druvorna blivit till russin tappar de en stor del av sin vattenmängd och resulterar därför i ett starkt koncentrerat vin med hög sockerhalt, vilket i sin tur gör att alkoholhalten blir högre (runt 15 %).

Utifrån detta kan man alltså förstå att amaronevin är dyrare än andra vintyper – det går ju trots allt åt runt dubbelt så mycket druvor vid tillverkningen. Lång jäsning och lagring kostar dessutom också en del vilket reflekteras i priset. Men har du möjligheten att dricka amaronevin är det svårt att hitta en motsvarighet som är lika väl värd pengarna.

Le Monde Refosco

Ett modernt italienskt fruktigt rödvin framställd på den italienska druvan Refosco. Vinet bär samma namn som den kritikerrosade producenten Vigneti Le Monde.

Artikelnummer: 2408

Typ: Rött Vin, Vin

Producent:Le Monde Refosco

Land: Friuli, Italien (Le Monde Refosco)

Alkohol:12,5 % %

Pris:89 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Få exklusiva artiklar och nyheter – snabbt och kostnadsfritt

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna