Röda äpplen

När man smakar vin och upplever smaken av röda äpplen i vinet så syftar det vanligtvis på en syrlig smak som liknar smaken av en krispig, röd äppelsort. Det kan också innebära en lätt sötma som påminner om äppelsaft eller äppelmos. Röda äpplen är en vanlig smakprofil i viner som har en hög syrahalt och kan ofta hittas i exempelvis Chardonnay, Pinot Noir och Riesling.

Frågor och svar om Röda äpplen:

Finns det några andra fruktsmaker som ofta förekommer tillsammans med smaken av röda äpplen i vin?

Ja, det är vanligt att smaken av röda äpplen i vin kombineras med smaker av andra frukter som till exempel päron, persika och citrusfrukter.

Är det vanligt att smaken av röda äpplen i vin kommer från tillsatta smaker eller är det en naturlig egenskap hos druvorna?

Smaken av röda äpplen är oftast en naturlig egenskap hos druvorna och uppstår under vinframställningen. Vissa vinstilar kan dock tillsättas smaker av röda äpplen för att förstärka smakprofilen.

Vilken temperatur är bäst för att uppleva smaken av röda äpplen i vin på bästa sätt?

För att uppleva smaken av röda äpplen på bästa sätt bör vinet serveras vid en temperatur mellan 10-12°C för vita viner och 14-16°C för röda viner.

Läs om andra vinords betydelse

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.