Dolcetto

Hem » Ordlista » Ordlista druvor » Dolcetto
Allmän information om  Dolcetto
Allmän information om Dolcetto

Några typiska smaker

Dolcetto är en druva som mognar tidigt, med mörkt skal och är av italienskt ursprung. Denna druvvariant har låga halter av tanniner, medelfyllig kropp och kännetecknas i allmänhet av sin svaga syrlighet. Av denna druva producerar man en mängd olika mjuka och fruktiga viner. Vi kan hitta svarta fruktsmaker som björnbär och det är också aningen kryddigt.

Vad betyder ordet?

Dolcetto är av italienskt ursprung, särskilt från Piemonte-regionen i nordvästra Italien. Denna druvvariant finns också i länder som USA och Australien. Vinrankan anlände först till Kalifornien tillsammans med italienska invandrare och expanderade senare genom Napa Valley, Santa Cruz Mountains, Santa Rita och nådde så långt som Pennsylvania och New Mexico. I Australien går de äldsta Dolcetto-plantagerna tillbaka till 1860-talet.

Dolcetto anses vara den fattiga kusinen till Nebbiolo och Barbera. Dess namn kommer från det italienska ordet “dolcetto” som betyder “lite sött”, men det är inte för att det speciellt hänvisar till dess sötma utan på grund av det lokala namnet på kullarna där denna druva odlades.

Grimaldi Dolcetto d’Alba

Fruktigt och mjukt vin producerad av druvan Dolcetto, den läckra och populära italienska röda druvan från Langhe och veganvänliga Grimaldi Dolcetto d’Alba DOC är ett typiskt rubinrött fantastiskt gott Dolcettovin, rent och bestående av söta, röda och violetta mogna frukter och bär som svarta moreller och med en blommig arom och smak som är harmonisk och fräsch. Bra kropp och fin struktur.

Var växer druvan?

Denna sort av druvor trivs på höga och kalla höjder, vilket förhindrar för tidig mognad och i sin tur hjälper vinstocken att behålla syran. Dolcetto finner vi i Piemonte-regionen i nordvästra Italien där man har gjort sitt bästa för att anpassa jorden för vinstocken.

Olika viner

Även om dess namn får oss att tänka på något sött, är i allmänhet nästan alla dess viner torra. 100% DOC-viner är uppdelade i två nivåer: Standard med 11,5% och Superiore med 12,5% alkohol. Några av de klassiska exemplen är Dolcetto di Dogliani, di Diano d’Alba, d’Ovada, d’Asti, delle Langhe Monregalesi och Langhe Dolcetto (inte Superiore).

Vad ska man äta med Dolcetto?

Rött vin med pizza och tomater

Perfekt när det gäller klassisk italiensk mat. Våga prova den med pastarätter, pizza och några rostade tomater.

För tips om vingårdar att besöka som gör bra Verdejo, vänligen läs mer på vinturism sidan Winetourism.com.

Andra intressanta artiklar om dolcetto

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.