Nyhet på Systembolaget: 2008 Sperss

Producenten för detta vin är Angelo Gaja, en av Italiens främsta vinprofiler. Gajas 2008 Sperss är tillverkad i Barbaresco/Piedmonte på 98 % nebbiolodruvor och 2 & barbera. Jäsningen är utförd med skal på ståltankar och därefter har vinet lagrats i 12+18 månader på barrique respektive botti
Smaken kan beskrivas med hjälp av följande ledord:

  • Rik
  • Komplex
  • Mineralisk
  • Fatkaraktär
  • Choklad
  • Mörk frukt
  • Blommor

2008 Sperss dricks gärna tillsammans med smakrika kötträtter på nöt och lamm. Mustiga såser eller grytor på tryffel eller murkel förhöjer smaken på ett utomordentligt sätt.
Mer om producenten
Vinproducenten Gaja grundades år 1859 av Giovanni Gaja, som tillsammans med familjen öppnade en taverna i Barbaresco där man serverade det egentillverkade vinet till maten. Företaget växte snart och man började sälja vin utanför restaurangverksamheten, däribland den italienska armén. Giovannis mor Clotilda Rey, sägs ha haft en stor påverkan på företaget. Det var hon som bland annat definierade företagets kvalitetsprinciper. Hon bestämde att kvaliteten var det viktigaste, och priset fick bli därefter.
Idag drivs Gaja av Giovannis barnbarnsbarn, Angelo, som började arbeta i företaget år 1961, vid 21 års ålder. Med en gedigen utbildning inom vintillverkning och ekonomi hade Angelo de rätta verktygen för att kunna ta över företaget och föra det vidare i sin framgång. Under de tidiga åren i hans karriär var hans innovativa idéer dock inte särskilt uppskattade i den traditionella miljön företaget vistades i. Idag är han dock en av Italiens mest framstående vinprofiler och är fortfarande en viktig del av företaget som numera gradvis lämnats över till hans döttrar, Gaja och Rosanna.

Frågor och svar:

Vilken druva utgör huvuddelen av 2008 Sperss?

98% nebbiolodruvor.

Vilken typ av fat har vinet lagrats på?

Barrique och botti.

Vilka smaker kan man förvänta sig av 2008 Sperss?

Rik, komplex, mineralisk, fatkaraktär, choklad, mörk frukt och blommor.

Vilken typ av mat passar bra att servera tillsammans med vinet?

Smakrika kötträtter på nöt och lamm, mustiga såser eller grytor på tryffel eller murkel.

Vem grundade vinproducenten Gaja och vilken betydelse hade hans mor för företaget?

Giovanni Gaja grundade företaget år 1859 och hans mor Clotilda Rey hade en stor påverkan på företaget genom att definiera dess kvalitetsprinciper.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.