Nyhet på Systembolaget: 2008 Sperss

Producenten för detta vin är Angelo Gaja, en av Italiens främsta vinprofiler. Gajas 2008 Sperss är tillverkad i Barbaresco/Piedmonte på 98 % nebbiolodruvor och 2 & barbera. Jäsningen är utförd med skal på ståltankar och därefter har vinet lagrats i 12+18 månader på barrique respektive botti
Smaken kan beskrivas med hjälp av följande ledord:

  • Rik
  • Komplex
  • Mineralisk
  • Fatkaraktär
  • Choklad
  • Mörk frukt
  • Blommor

2008 Sperss dricks gärna tillsammans med smakrika kötträtter på nöt och lamm. Mustiga såser eller grytor på tryffel eller murkel förhöjer smaken på ett utomordentligt sätt.
Mer om producenten
Vinproducenten Gaja grundades år 1859 av Giovanni Gaja, som tillsammans med familjen öppnade en taverna i Barbaresco där man serverade det egentillverkade vinet till maten. Företaget växte snart och man började sälja vin utanför restaurangverksamheten, däribland den italienska armén. Giovannis mor Clotilda Rey, sägs ha haft en stor påverkan på företaget. Det var hon som bland annat definierade företagets kvalitetsprinciper. Hon bestämde att kvaliteten var det viktigaste, och priset fick bli därefter.
Idag drivs Gaja av Giovannis barnbarnsbarn, Angelo, som började arbeta i företaget år 1961, vid 21 års ålder. Med en gedigen utbildning inom vintillverkning och ekonomi hade Angelo de rätta verktygen för att kunna ta över företaget och föra det vidare i sin framgång. Under de tidiga åren i hans karriär var hans innovativa idéer dock inte särskilt uppskattade i den traditionella miljön företaget vistades i. Idag är han dock en av Italiens mest framstående vinprofiler och är fortfarande en viktig del av företaget som numera gradvis lämnats över till hans döttrar, Gaja och Rosanna.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Få exklusiva artiklar och nyheter – snabbt och kostnadsfritt

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •