Hem » Okategoriserade artiklar om vin » Bästa efterrätten: romkaramelliserad granola

Bästa efterrätten: romkaramelliserad granola

romkaramelliserad granola omslag

Romkaramelliserad granola av en prisbelönt hantverksrom från Danmarks västkust! Och det blir även ett litet drinktips på en helt nylanserad rom!

Varumärket Great Dane Rum produceras av danska företaget Skotlander som ägs och drivs av Anders Skotlander. Vi kör världens godaste dessert samt smakar på denna hantverkstillverkade småskaliga kvalitetsrom!  Och börjar med receptet på efterrätten som består av härlig, krämig vaniljglass och romkaramelliserad granola i lager på lager tillsammans med glassen.

Faktiskt en ganska enkel dessert att göra och den passar till både finmiddagen men även till en lyxig hemmakväll.

Great Dane Rum produceras av danska företaget Skotlander som ägs och drivs av Anders Skotlander på Jylland. Rommen är gjord av sockerrör i Västindien och råvaran tas från olika öar i Karibien men den kan idag tillverkas och lagras på många platser.

Romkaramelliserad granola med glass

Denna krispiga, karamelliserade romgranola kommer garanterat att bli din nya favorit! Nja, kanske inte på filen, men som smakfull efterrätt är det i alla fall den godaste granolan som vi någonsin ätit. Jo, den har en del socker från sirap och farin, som gör att den kan rostas och karamelliseras och det är ju ändå det som gör den så god. Och allra bäst blir den med kvalitetsrommen Great Dane! Räcker för 4 efterrätter.

Ingredienser:

  • 5 dl havregryn
  • 2 dl hackade valnötter
  • 12 daddlar utan kärnor
  • 1 tsk salt
  • 1 dl farinsocker
  • 1/2 tsk muskotnöt
  • 75 g smält osaltat smör
  • 1 dl agavesirap
  • 2 msk Great Dane rom
  • några droppar vaniljextrakt
  • 1 paket vaniljglass
  • Lite frukt som du gillar

Värm ugnen till 180 ̊

Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt smör, sirap, rom, muskotnöt och vanilj för att jämnt täcka havren. Tillsätt nötter och dadlar och rö ihop allt.

Klä plåt med bakplåtspapper, fördela blandningen jämnt och grädda i c en halvtimme. Rör om väl och fördela om allt på plåten. Grädda i ytterligare 15 minuter. Tills du får en en gyllenbrun färg på allt. Ta ut och låt svalna så granolan blir knaprig.

Lägg upp i glas, varva vaniljglass och granola 2 ggr och garnera med frukten.

Great Dane Rum 15 years – nu äntligen här!

Great Dane Rum 15 Years är en hantverksrom tillverkad på Danmarks västkust hos en mycket uppmärksammad och populär spritproducent på Nordjylland. Här, i ett gammalt slakteri ligger Skotlander Rum & Gin, ett familjeägt företag som ägs av Anders och Titte Skotlander och som tillverkar prisbelönt rom, gin och likör. Producenten har kända varumärken som bland annat Herbie Gin, Great Dane Rum, Ellenor och Queens of Denmark. 

Great Dane Rum 15 Years är gjord av sockerrör och av ingredienser som man tar direkt från Karibien, från länder som Guatemala, Panama, Jamaica, Barbados… Rommen får en dubbel mognadsprocess med det bästa av två världar: klassisk karibisk rom med en touch av dansk världsklass! Great Dane Rum-serien sträcker sig över ett brett spektrum, från lättare rom för cocktails till rom med olika stadier av lagring ända upp till 15 år.

Great Dane Rum 15 Years bjuder på en härlig upplevelse. I gommen samlas några riktigt kryddiga smaker. Tänk dig dadlar, mörk choklad, från smörkola till melass och förstärkt med toner av apelsin, marsipan, vaniljstång och arrak på en och samma gång. Allt toppat med enormt fina inslag av ekfat.

Just denna rom har lagrats i minst 15 år på bourbonfat både i tropikerna samt en andra gång i svala källare i Danmark. Serveras bäst i rumstemperatur, snarare än kyld, det hjälper till att frigöra de underbara aromerna i spriten så att du riktigt kan njuta.

Great Dane Rum 15 Years finns från och med idag på Systembolaget.
 

Great Dane Rum 15 Years | SB-nr: 93017| Pris: 649:-

Frågor och svar

Hur görs rom?

Den kan göras av en mängd olika sockerprodukter: sockerrörsjuice, melass och direkt socker. Den har sitt ursprung i Karibien på 1600-talet och blev snabbt populär på grund av sin höga alkoholhalt och långa hållbarhet.

Vad är speciellt med rom?

Det socker som behövs för jäsning finns redan i råvaran och rom behåller mer av den ursprungliga råvarans smak än de flesta andra spritdrycker. Den karakteristiska smaken hos specifik rom bestäms av typen av jäst som används för jäsning, destillation, lagring och blandning.

Kan jag dricka rom varje dag?

Nyckeln är måttfullhet. kan inte förvänta dig att dricka massor av rom varje dag och mirakulöst bli superhälsosam.

Hur bör man servera rom?

Rom serveras bäst i rumstemperatur, snarare än kyld, det hjälper till att frigöra de underbara aromerna i spriten så att du riktigt kan njuta.

Mat som passar bra tillsammans med rom?

Biff och lagrad rom är ven supermatchning.

Lite mer om annat destillerat:

Vinjournalen.se Tips
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.