Vinindustrin kan vara socialt och kulturellt betydelsefull för ett samhälle i utvecklingsländer. Tyvärr har låga löner och dåliga arbetsförhållanden gällt i dessa länder under lång tid. I vissa fattiga länder går många mindre vinodlare i konkurs eftersom de har svårt att konkurrera i en alltmer liberaliserad världshandel och stora plantager anlitar arbetare till mycket låga löner. Genom Fairtrade-konceptet sätter man fokus på rättvisa och lanserar Fairtradeviner. I synnerhet har Fairtrade slagit stort i Sydafrika och Sydamerika. Det är fråga om att inte använda sig av slavarbete, utan betala bönder och arbetare en rättvis lön så att de får tillgång till utbildning, sanitet och hälsovård. Mer än 50 tillverkare och planteringar arbetar idag med Fairtrade-konceptet för att göra kvalitetsviner som gör skillnad i människors liv.

Det finns för närvarande certifierade rättvisemärkta viner från producenter i Sydafrika, Argentina och Chile. Precis som varje land producerar sina unika druvsorter och blandningar så har varje land också sina unika tuffa utmaningar.

Programmen, i enlighet med Fairtrade standard, gör det möjligt för arbetare att äga aktier så att de kan få en rättvis lön, odlare kan investera i modern utrustning och i ett förbättrat jordbrukssystem och på så så sätt täcka produktionskostnader och fungerar som ett stöd för vinodlare att behålla sina gårdar. En del samhällen får då också ett Fairtrade premiestöd för att kunna klara sig socialt och ekonomiskt.

  • Tvångsarbete och barnarbete är förbudet.
  • Kollektivavtal gäller.
  • Arbetsvillkor och löner är rättvisa och man har infört hälso- och säkerhetsåtgärder.
  • Många producenter är små familjejordbruk som nu organiseras i kooperativ som de själva äger och styr demokratiskt.

Om du vill se det aktuella utbudet av Fairtradeviner i Sverige, så kan du besöka sidan fairtrade.se/produkter/vin/

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine des Pasquiers

Domaine des Pasquiers

Artikel:2298Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

RegionCôtes du Rhône (CdR)Årgång2020ProducentDomaine des PasquiersDruvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol15 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy