I decennier har världens fjärilsbestånd minskat och man har sett att fjärilen alltmer förlorat sin naturliga livsmiljö och lidit av ekologin Hundratals fjärilsarter har dött ut.

De vingårdar som satsar på ekologisk odling och hållbara växtskydd har dock sett en ökning av fjärilar. I en färsk studie Washington State University fann forskare att vingårdar som skapar närliggande livsmiljö har tre gånger så många fjärilsarter och fyra gånger fler fjärilar än konventionella vingårdar. Men registrerade 29 olika arter på ekologiska vingårdar, jämfört med endast nio arter i konventionella vingårdar. Anledningen till detta tror man främst är den minskade användningen av bekämpningsmedel.

För att bekämpa skadedjur på vinstockar planterade dessa vingårdar speciella växter och buskage för att skapa en miljö där skadedjur inte trivs. Precis som getingar är fjärilen livsviktig för en hållbar odling. Getingar äter insekter som skadar vinstockar. Fjärilar äter inte skadedjur, men de är viktiga pollinatörer och på så sätt är de en viktig del av ett friskt ekosystem.

Forskare tror också att fjärilsstammen i längden ekonomiskt kommer att gynna vingårdens försäljning. Många vingårdar besöks av turister och vinentusiaster. Att fjärilar flyger omkring vinstockarna har ett stort estetiskt och kommersiellt värde. Fjärilen skulle kunna bli en symbol för ekologisk vinodling. Miljö och jordbruk tror forskare hänger intimt samman. Intresset för miljö kommer bara att växa eftersom fler ser fördelar med naturlig skadedjursbekämpning runt bevarande i världen.

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2020Druvor80 % corvina, 14 % rondinella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy