Hem » Ekologiskt viner » De 6 mest kritikerrosade EKO-vinerna i media

De 6 mest kritikerrosade EKO-vinerna i media

Recensionerna är sammanställda från bland annat dagstidningar, magasin, bloggar, recensenter och populära vin- och matsajter. Vi har korat de bästa röda och vita EKO-vinerna, det vill säga de som fått högst kritik.

Vita viner

Forster Riesling QbA Trocken 2013 (5478), Tyskland, 150 kr

Denna torra, stiliga och nyanserade tyska Riesling från Pfalz har en svag mineralton har en utpräglad frisk syra med smak av gröna frukter som päron, äpplen, melon och citron. Druva: Chardonnay. Stramt och lätt vin till att sippa eller till lättare rätter som fisk och skaldjur. Producent: Den välrenommerade tyska vinfirman Reichsrat von Buhl grundades 1849.

Chablis Vieilles Vignes Domaine Sainte Claire 2013 (5595), Frankrike, 176 kr

Medelfylligt, härligt mogen och torr Chablis. Gröna och gula frukter som päron, äpplen och citron samt inslag av örter och mineral. Komplext och bra längd med kraft i eftersmaken. Druva: Chardonnay. Äkta Chabliskaraktär och generöst vinval till exklusivare fiskrätter. Servera gärna som aperitif eller matcha med fisk och skaldjur. Producent: Jean-Marc Brocard i Bourgogne är känd för bra och jämna viner.

Cono Sur Chardonnay 2014 (6600) Chile, 89 kronor

Ett ungdomligt chilenskt supervin. Detta underbart gula, fräscha och syrliga vin är uppfriskande med smak av söta frukter som päron, persika, honungsmelon samt lime för syrligheten. Torrt och fin aromatisk ton. Ett klimatkompenserat vin. Druva: Chardonnay. Utmärkt till mingel eller grillad fisk. Producent: Viña Cono Sur I Maule, San Antonio, grundades 1993 och är idag en typisk representant för den nya världens viner.

Röda viner

Beronia Viticultura Ecológica 2013, (12126), Spanien, 94 kr

En ny årgång men minst lika bra är detta typiska Riojavinet med fatig karaktär. För strax under hundringen är detta en mullig, kryddig och mustig Rioja med fin mörk bärighet och inslag av kanel, vanilj och choklad. Ger en god örtig eftersmak. Druva: Tempranillo. Passar fint på lata sommardagar när köttet ligger på grillen. Producent: Bodegas Beronia i Ollauri, Roija Alta. Vineriet startade 1973 och ingår idag i företaget Gonzalez-Byass som bland annat producerar sherryn Tio Pepe. Bodegan odlar olika druvor som exempelvis Tempranillo, Garnacha, Graciano och Viura.

Château Pech-Latt, 2014, (2233), Frankrike, 99 kr

Ett utmärkt rött kvalitetsvin från Languedoc-Roussillon. Sval syra men inslag av fat samt mörka bär. Vad sägs om björnbär, blåbär med ton av lagerblad, peppar och örter? Mycket frisk och ungdomligt strävt vin lång eftersmak. En druvmix av Carignan, Grenache, Syrah och Mourvèdre. Bästa maten till är förstås kött och alla möjliga rubs och glazer funkar. Producent: Château Pech-Latt är en välkänd egendom i distriktet Corbières, södra Frankrike, som skördar sina druvor för hand från gamla stockar.

Mas Louise 2013, (6470), Frankrike, 99 kr

Ett gott rött Rhonevin som är väl värt sitt pris. Kryddigt och mustigt och örtigt rödvin med dofter av skogsbär och choklad. Generös stram och solmogen smak med lång eftersmak. Druvor: 50% Grenache och 50% Syrah. Passar till kraftiga kötträtter som nöt och lamm och alla tänkbara BBQ-marinader. Producent: Domaine Duseigneur som grundades 1967 i kända Châteauneuf-du-Pape i Rhonadalen, har aldrig använt kemikalier eller bekämpningsmedel. Vingården var redan från början helt ekologisk.

Frågor och svar:

Vilka är de sex mest kritikerrosade EKO-vinerna enligt sammanställningen?

Svaret: Det finns tre vita viner och tre röda viner på listan.

Vilken är den billigaste EKO-vinen på listan?

Svaret: Cono Sur Chardonnay 2014 från Chile är den billigaste EKO-vinen på listan och kostar 89 kronor.

Vilken druva används i Forster Riesling QbA Trocken 2013 från Tyskland?

Svaret: Chardonnay-druvan används inte i detta vin, utan det är en tysk Riesling från Pfalz.

Vilken är den mest kända egendomen som producerar Beronia Viticultura Ecológica 2013 från Spanien?

Svaret: Bodegas Beronia i Ollauri, Roija Alta är den mest kända egendomen som producerar detta vin.

Vilken druvmix används i Château Pech-Latt 2014 från Frankrike?

Svaret: En druvmix av Carignan, Grenache, Syrah och Mourvèdre används i detta vin.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Domaine des Pasquiers
Domaine des Pasquiers
Detta ekologiska, fylliga vin har en markant doft av röda bär och örter. Dofterna bär även över till smaken av vinet som har en kryddig, ren fruktdriven karaktär, med inslag av skogshallon, plommon, svartpeppar och lagerblad samt en lång eftersmak.
Mer information
Årgång2020Druvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol15 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
9 /12
Smakintensitet
9 /12
Strävhet
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.