Vi provsmakar den kraftfulla, italienska druvan Sagrantino

Sagrantino är en italiensk druva som är typisk för regionen Umbrien i centrala Italien och som odlas främst kring byn Montefalco som har 6000 invånare och ca 75 vingårdar. På 70-talet började använda druvan till att framställa torra, röda viner, från att man tidigare har använt druvan till att framställa ganska söta dessertviner med hög alkoholhalt.

I Montefalco har man lyckats väldigt bra med att skapa ett stort och mycket populärt rödvin, även om det är fråga om en liten produktion där endast 660 hektar tillägnas den röda Sagrantinodruvan. Italienarna vurmar för vinerna men även för regionen som beviljades DOC 1979 samt DOCG status 1992. För att klassas som en Sagrantino di Montefalco DOCG krävs att vinet är framställt av 100 procent Sagrantino och sedan lagras i minst ett år innan det släpps på marknaden.

Det som är så speciellt med druvan Sagrantino är att den som druva har en av de högsta nivåerna av tanniner som finns i druvor vilket ger dessa mörk blålila viner en mycket fruktig och mustig smak. Ett vin där röda frukter som mogna plommon, svartvinbär, körsbär, samsas med orientaliska kryddor och örter.

Spännande! Vi hittade Sagrantino di Montefalco, ett vin på Systembolagets hylla. Ska vi provsmaka?

sagra1Montefalco Sagrantino

  • Område: Umbrien, Sagrantino di Montefalco DOCG
  • Producent: Cantina Le Cimate
  • Druva: Sagrantino
  • Ar.nr:  2296
  • Pris: 199 kr

Tycker du om ett fylligt med hög fruktsyra, så är detta vin definitivt ett vin för dig!

Nu pratar vi rikt och komplext vin med fin kryddighet och otroligt utvecklad smak med härlig fruktsyra av mörka bärtoner som plommon och körsbär, ett vin med toner av svart te, kaffe, lavendel och choklad.

Rejält nyanserat vin med en fin balanserad strävhet och frisk syra med fatkaraktär och jordiga mineraltoner. Vinet är lagrat i 24 månader, först i fat och därefter i tunnor, vilket i sin tur ger vinet en kraftfull stil med mycket kropp och balans. Ett nästan magiskt vin som frodas utmärkt till rött kött som till exempel en välstekt ryggbiff när saften är så där riktigt genomskinlig när man skär i den eller en härlig bit oxfilé som är lite halvrosa inuti?

Vingården

Cantina Le Cimate är en liten, familjeägd vingård på 28 hektar som ligger på en vackert belägen på en kulle med fantastisk utsikt över Martanibergen och staden Montefalco. Vingården ägs av familjen Bartoloni som har brukat jorden sedan 1800-talet och 2011 började man ägna sig åt vinproduktion och grundade vingården.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vinjournalen Nyhetsbrev

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •