Hem » Vin Tips » Svenska favoritviner kommer från gamla vingårdar

Svenska favoritviner kommer från gamla vingårdar

26_itemthemeimage_5120-jpg - Vinjournalen.se

Det är inte bara i Sverige som dessa viner finns på topplistan. Det kanske finns en anledning att säga att lång tradition producerar utmärkt vin? Både Barone Ricasoli och Codorniu har producerats i flera hundra år. Det är helt fascinerande och ganska roligt att läsa om dessa vingårdars tradition och deras långa vinproduktion.

Barone Ricasoli

Vingården etablerades 1141 i Toscana och Ricasoli är därmed den näst äldsta vingården i Italien. Vingården har överlevt de interna striderna i Italien i mitten av 1200-talet, digerdöden i mitten av 1300-talet och andra världskriget. Idag är det den största vingården i Chianti Classico området. Slottet Brolio, där baronen Bettino Ricasoli 1872 uppfann sin Chianti, är omgivet av 1200 hektar vin och sedan 1993 har den 32:a baronen Francesco Ricasoli, som själv växte upp på slottet Brolio, styrt familjeföretaget. Brolio vinerna är kända för sina unika egenskaper, sin jord och sin historia. I hela världen har vinerna vunnit utmärkelser och Barone Ricasoli kommer säkert att fortsätta sin utveckling kring sin vinkulturen och sin framställning.

Codorniu

Vingården etablerades 1551. Egentligen har det genom ett giftermål 1659 mellan Anna Codorníu och Miquel Raventos som två vingårdar med lång vin tradition, förenades. Codorníu, som på katalanska uttalas [kuðurniw], producerade till en början inte mousserande vin. Det var inte förrän på 1820-talet som den äventyrliga José Raventos började göra Cava med stort engagemang, inspiration och influenser från sina resor, i synnerhet i Champagne. Där fick han sin geniala idé som skulle revolutionera vintillverkningen i Katalanien. År 1872 öppnades den fösta flaskan Cava hemma hos Familjen Raventos. Idag är Codorniu är en av de tre största cavaproducenterna i världen och även en vinframställare som använder sig av 100% Pinot Noir och tillverkar Cava enligt den traditionella champagnemetoden (méthode tradition). Vinkällaren Codorniu rymmer 75 miljoner flaskor Cava, vingården har runt 1000 anställda och omsätter ca 220 miljoner euro.

Frågor och svar:

Vilken är den näst äldsta vingården i Italien?

Barone Ricasoli.

Vilket område är Barone Ricasoli den största vingården i?

Chianti Classico.

Vilken vingård producerade inte mousserande vin till en början?

Codorniu.

Vilken metod använder Codorniu för att tillverka sin Cava?

Den traditionella champagnemetoden (méthode tradition).

Hur många anställda har Codorniu och vad är deras omsättning?

Codorniu har runt 1000 anställda och omsätter ca 220 miljoner euro.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.