Hem » Vin Tips » Om experten får välja…

Om experten får välja…

brunello - Vinjournalen.se

Förra veckan skrev vi en artikel om den 100-taliga betygskalan som används för vin. Även om många viner är fantastiska, så kommer inte många viner upp i över 90-poäng på den skalan, men Brunello di Montalcino från 2010 gör faktiskt det. Det har, som alla Barbis viner rankats högt internationellt och som går att beställa på Systemet. Detta vin har också en utmärkt lagringspotential.

Brunello di Montalcino 2010,

art nr 79013, pris 279 kr

  • Område Toscana , Brunello di Montalcino
  • Producent Fattoria dei Barbi
  • Druva Brunello
  • Alkoholhalt 15 %

Just den är årgången av Brunelloviner ligger alla högst på den internationella rankinglistan och detta  är ett vin som är framställt av den lilla bruna druvan med det lokala italienska namnet Brunello, klonad av druvan Sangiovese. Framför allt är detta ett komplext, stramt och lagringsdugligt vin från en av de absoluta topproducenterna i Montalcino, Toscana, Fattoria dei Barbi. Området fick DOC-status 1968.

Fattoria dei Barbi i Montalcino är en av de största egendomarna i regionen och äger 90 hektar. Man är känd för sina klasiska och traditionella viner.

Här berättar ägaren Stefano Cinelli Colombini om sina omnämnda och ända viner
https://youtu.be/n5UIGhSGk_w

Före buteljering lagras de flesta Brunello di Montalcino viner på stora fat, ibland mindre ekbarriquer. I vilket fall som helst stipulerar reglerna att vinerna måste lagras på träfat i minst 2 år, och många producenter förlänger lagringstiden med till upp till 3,5 år. Vinerna får släppas till försäljning tidigast under femte året efter årgången och efter minst 4 månader på butelj.

Just denna årgång, 2010, har fått 94 poäng av vinvärldens främsta recensenter, Robert Parker i Wine Advocate (2/2015). Man kan sammanfatta hans kommentarer så här:

… Fattoria dei Barbi’s 2010 Brunello di Montalcino  har en tät lindad personlighet som börjar nysta upp sig långsamt, ett delikat lager i taget av torkad frukt, cigarr, krossad mineral, plommon, tjära och kola. Känslan i gommen av detta vackra vin är också något som jag älskar. Ett vin fyllt av energi och välintegrerade ektoner ger vinet ett stänk av mjukhet och sammetslena kryddor. Denna årgång är en attraktivt vin som också är mycket prisvärt …

Frågor och svar:

Vilken druva används för att framställa Brunello di Montalcino?

Brunello di Montalcino framställs av den lilla bruna druvan med det lokala italienska namnet Brunello, klonad av druvan Sangiovese.

Vilken producent är känd för sina klassiska och traditionella viner i Montalcino?

Fattoria dei Barbi är en av de största egendomarna i Montalcino och är känd för sina klassiska och traditionella viner.

Hur länge måste Brunello di Montalcino viner lagras på träfat enligt reglerna?

Enligt reglerna måste Brunello di Montalcino viner lagras på träfat i minst 2 år, och många producenter förlänger lagringstiden med upp till 3,5 år.

Vilken årgång av Brunello di Montalcino har fått 94 poäng av Robert Parker i Wine Advocate?

Årgången 2010 av Fattoria dei Barbi’s Brunello di Montalcino har fått 94 poäng av Robert Parker i Wine Advocate.

Vad säger Robert Parker om Fattoria dei Barbi’s 2010 Brunello di Montalcino?

Robert Parker beskriver Fattoria dei Barbi’s 2010 Brunello di Montalcino som en tät lindad personlighet som börjar nysta upp sig långsamt, med delikata lager av torkad frukt, cigarr, krossad mineral, plommon, tjära och kola. Han beskriver också känslan i gommen som något han älskar och att vinet är fyllt av energi och välintegrerade ektoner som ger vinet en mjukhet och sammetslena kryddor.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Rött Vin - Casas Honestos Smooth artikel nummer 7846008 från producenten Lively Wines Sweden AB från Spanien. - Vinjournalen.se
Casas Honestos Smooth
Pris:207 :-
Artikel nr:7846008
Smak choklad, ekfat, fruktig, kryddor, svarta vinbär, mörka körsbär
Arom choklad, ekfat, kryddor, mörka-körsbär, svarta vinbär, fruktig
Färg blå, röd
Mat som passar
fläsk
grönsaker
lamm
Mer information
SortimentFasta sortimentetAlkohol13 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
7 /12
Smakintensitet
7 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.