Om experten får välja…

Förra veckan skrev vi en artikel om den 100-taliga betygskalan som används för vin. Även om många viner är fantastiska, så kommer inte många viner upp i över 90-poäng på den skalan, men Brunello di Montalcino från 2010 gör faktiskt det. Det har, som alla Barbis viner rankats högt internationellt och som går att beställa på Systemet. Detta vin har också en utmärkt lagringspotential.

Brunello di Montalcino 2010,

art nr 79013, pris 279 kr

  • Område Toscana , Brunello di Montalcino
  • Producent Fattoria dei Barbi
  • Druva Brunello
  • Alkoholhalt 15 %

Just den är årgången av Brunelloviner ligger alla högst på den internationella rankinglistan och detta  är ett vin som är framställt av den lilla bruna druvan med det lokala italienska namnet Brunello, klonad av druvan Sangiovese. Framför allt är detta ett komplext, stramt och lagringsdugligt vin från en av de absoluta topproducenterna i Montalcino, Toscana, Fattoria dei Barbi. Området fick DOC-status 1968.

Fattoria dei Barbi i Montalcino är en av de största egendomarna i regionen och äger 90 hektar. Man är känd för sina klasiska och traditionella viner.

Här berättar ägaren Stefano Cinelli Colombini om sina omnämnda och ända viner

Före buteljering lagras de flesta Brunello di Montalcino viner på stora fat, ibland mindre ekbarriquer. I vilket fall som helst stipulerar reglerna att vinerna måste lagras på träfat i minst 2 år, och många producenter förlänger lagringstiden med till upp till 3,5 år. Vinerna får släppas till försäljning tidigast under femte året efter årgången och efter minst 4 månader på butelj.

Just denna årgång, 2010, har fått 94 poäng av vinvärldens främsta recensenter, Robert Parker i Wine Advocate (2/2015). Man kan sammanfatta hans kommentarer så här:

… Fattoria dei Barbi’s 2010 Brunello di Montalcino  har en tät lindad personlighet som börjar nysta upp sig långsamt, ett delikat lager i taget av torkad frukt, cigarr, krossad mineral, plommon, tjära och kola. Känslan i gommen av detta vackra vin är också något som jag älskar. Ett vin fyllt av energi och välintegrerade ektoner ger vinet ett stänk av mjukhet och sammetslena kryddor. Denna årgång är en attraktivt vin som också är mycket prisvärt …

 

District 7 Pinot Noir

En läcker kalifornisk pinot noir from Monterey, USA. Vinet produceras av Scheid Family Wines, en av de mest dynamiska producenterna i området.

Artikelnummer: 6578

Typ: Rött Vin

Producent:Scheid Family Wines

Land: Monterey (Kalifornien)

Alkohol:13,5 % %

Pris:125 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Få exklusiva artiklar och nyheter – snabbt och kostnadsfritt

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna