Hem » Vin Tips » Nu är Storbritanniens viner på gång!

Nu är Storbritanniens viner på gång!

storbritanniens viner - 2 glas mousserande - Vinjournalen.se

Visste du att Storbritanniens viner till 33% är stilla och till 67% är mousserande? Att det finns 943 vinodlingar fulla med vinstockar och 209 vinproducenter i landet?

I vår artikel Britterna har fått vingårds-vansinne! från 2018 skrev jag om att det fanns 80 vingårdar/producenter i Storbritannien. Då var man på något sätt i sin linda, men det var redan då fantastiskt!  Idag arbetar 209 brittiska vinproducenter, oftast mindre familjeproducenter på en vinareal som täcker 4200 hektar över de brittiska öarna. Övervägande och till 67% av totala produktionen är ”sparkling wines”, alltså mousserande viner men det finns även några fräscha stilla viner. Och det har gått med en rasande fart!

 Image Alt  - Vinjournalen.se

Idag är vinproduktionen en av de snabbast växande jordbruksindustrier i Storbritannien och av internationella vinkritiker får man superfin kritik för kvalitativs både mousserande och stilla viner.

Det behövs en kraftig sammanslutning som Wines of Great Britain (WineGB) som är det nationella och internationella organet för Storbritanniens odlare och trots den småskalighet som gäller, förväntas nu att exportförsäljningen kommer att landa någonstans vid 1 miljon flaskor år 2026.

Och vinturismen verkar gå hand i hand. Cirka 280 vingårdar/vingårdar i England och Wales är öppna för ett besöksantal som nu ligger över 1 miljon besökare per år. Där kan man promenera i vingårdarna, lyssna på vinmakare, provsmaka både druvor och goda viner, allt tillsammans med en bit mat….

Bland de 10 bästa exportmarknaderna ligger Norge faktiskt i topp, till och med framför USA som kommer 2:a, Japan 3:a tätt följt av Sverige (5), Finland (6) och  Denmark (7).

På Systembolaget finns det idag 46 viner, varav 37 är mousserande sparkling wines.

Skandinavien är för närvarande en primärmarknad, så utbudet kommer säkerligen att tillta.

På något sätt är det klimatet som verkar avgöra.  Fördelningen på de 4200 ha på druvorna ser ut så här:

  • Chardonnay                            1228 ha
  • Pinot Noir                                 1141 ha
  • Pinot Meunier                          343 ha
  • Bachus                                     298 ha
  • Seyval Blanc                            122 ha

Champagnedruvorna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier står förr 70% av totala vingårdsarealen, vilket inte är förvånande när man ser till vinproduktionen.

Storbritanniens viner - karta

Det verkar som om att man de senaste åren har haft en suverän växtsäsong efter den andra, samtidigt som coola och svala havsbrisar blåser in kring öns svala kalkrika terroir ofta med inslag av skiffer. Som klippt och skuret för krispiga champagnedruvor som då får en utomordentligt fin växtvolym och kvalitet.

Storbritanniens viner: klart klassiska

Vi tänker på Champagne, Cava, Crémant när vi tänker på britternas Sparklig Wines för självklart tillverkas de enligt den klassiska metoden, champagnemetoden eller Classic Method sparkling som man säger på engelska.

Många undrar om priset på dess sparkling wines som ligger i en något högre prisklass än de franska Crémant-vinerna. Kan bero på att de flesta mousserande viner görs med druvor som skördats under ett enda år (kallas för vintage), men non-vintage (NV) viner tillverkas förstås, även här i de klassiska stilarna Klassisk Cuvée, vanligtvis en blandning av någon eller alla tre traditionella varianter; Blanc de Blancs; Blanc de Noirs; och Rosé från Brut till Demi-Sec – allt med en fräsch och skarp kvalitet. I slutänden får vinet en kvalitetsstämpel för denna produktionsmetod,  The Great British Classic Method Hallmark för att stödja den högsta nivån av dessa viner – de som har uppnått SUB- och SGB-status.

  • Och även om den klassiska metoden dominerar, så finns även andra meoder som Charmat (en andra jäsning i rostfria tankar)
  • Kolsyra tillsätts
  • samt naturviner som Pét-Nat med méthode ancestrale och Col Fondo där den andra jäsningen sker i flaskan.

Storbritanniens viner –  2 smakprov

Vi har koncentrerat oss på två mousserande viner i första hand.

Black Chalk Classic, 2020 | Nr 56257 – 432:-

I Hampshire ligger Chalk vineyards som grundades 2015 med mousserande viner i liten skala och med druvor från 12 ha. Detta är ett underbart mousserande årgångsvin med exakt frukt på en mycket mogen Chardonnay druva i en blend med Pinot Noir och Pinot Meunier. Smaken är balanserad och fyllig. Vinet görs med minimalt ingripande av vinmakare. Vinet har lagrats i mint 18 månader. Detta vin är veganskt och vegetariskt klassat. Vingården tar emot besök.

Chapel Down Brut | Nr 58860 – 371:-

Mycket omskriven, prisad och lite större producent, Chapel Down Group ligger i Kent. Detta är prisbelönt ett non-vintage mousserande vin som är ett krispigt och mycket fruktigt. Gjort på en blend av huvudsakligen Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier samt Pinot Blanc. Doftar röda äpplen, citrus och nygräddat bröd. Smak av jordgubbar.

Vinjournalen.se Tips

Mousserande Vin - Gremillet Tradition Extra Brut artikel nummer 5028701 från producenten Champagne J-M Gremillet från området Frankrike - Vinjournalen.se
Gremillet Tradition Extra Brut
Pris:301 :-
Artikel nr:5028701
Smak fruktig, gula äpplen, citron, ljust bröd, vit choklad
Arom citron, gula äpplen, vit choklad, fruktig, ljust bröd
Färg gul, ljus
Mat som passar
aperitif
fisk
skaldjur
Mer information
SortimentFasta sortimentetAlkohol12.5 %VolymYAllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
1 /12
Smakintensitet
5 /12
Sött/Torrt
10 /12
Syra
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.