Hem » Vin Tips » Gott vitt vin, tips och inspiration

Gott vitt vin, tips och inspiration

Det finns otaligt många olika stilar på vitt vin, allt från friska, lätta till fatlagrade, smöriga viner. Jordmånen påverkar smaken. En stenig jordmån exempel förstärker det goda vita vinets smak. Områden med passande jordmån är Rhen- och Moseldalarna i Tyskland och Alsace i Frankrike, med det finns fler.

  • Populära chardonnay har sitt ursprung i Bourgogne. Dess doft- och smakassociationer är citron, aprikos och smör.
  • Riesling är den tyska kejsarinnan bland viner. Doft och smak beskrivs ofta med ord som äpple, blommor och aprikos.
  • Sémillon kommer ursprungligen från Bordeaux, men odlas nu över hela världen. Dess doft och smak associeras med citron, persika och smörkola.
  • Chenin blanc från Loiredalen trivs utmärkt i nya världen. Citrus, gula äpplen och torkade aprikoser beskriver dess stil.
  • Sauvignon blanc från Loire och Bordeaux står för vinvärldens mest populära torra och fräscha viner. Deras stil är mer exotisk och associeras med krusbär, mynta och lychee.
  • Gewürztraminer är känd som druva i Alsace-viner. Dess smak- och doftkaraktär beskrivs med orden rosor, blommor och kryddörter.

De olika druvsorterna skiljer sig som sagt i både doft och smak. Hur väljer man ett gott vitt vin till maten?

  • Den finare varianten av chardonnay och chablis är utsökt till skaldjur, medan en fylligare och eklagrad variant av samma druva passar bättre till grillad kyckling.
  • Riesling är ett riktigt matvin, där en torr variant passar fint till en klassisk fiskrätt och en halvtorr till halvsöt variant passar bättre till asiatisk mat.
  • Gewürztraminer är en riktig balanskonstnär i matsammanhang och passar till allt från ostfondue till söt-syrlig asiatisk mat.

Att hitta ett gott vitt vin beror alltså lite på vad för stil man själv föredrar och vad det är för mat vinet ska drickas till. Förhoppningsvis har våra tips varit till nytta och gett dig mer kunskap.

Frågor och svar:

Vilka olika stilar av vitt vin finns det?

Det finns otaligt många olika stilar på vitt vin, allt från friska, lätta till fatlagrade, smöriga viner.

Vilken påverkan har jordmånen på smaken av vitt vin?

En stenig jordmån exempel förstärker det goda vita vinets smak.

Vilka är några populära druvsorter för vitt vin och hur beskrivs deras smak och doft?

Chardonnay har doftoch smakassociationer som citron, aprikos och smör. Riesling beskrivs ofta med ord som äpple, blommor och aprikos. Sémillon associeras med citron, persika och smörkola. Chenin blanc beskrivs med citrus, gula äpplen och torkade aprikoser. Sauvignon blanc associeras med krusbär, mynta och lychee. Gewürztraminer beskrivs med ord som rosor, blommor och kryddörter.

Hur väljer man ett gott vitt vin till maten?

Den finare varianten av chardonnay och chablis är utsökt till skaldjur, medan en fylligare och eklagrad variant av samma druva passar bättre till grillad kyckling. Riesling är ett riktigt matvin, där en torr variant passar fint till en klassisk fiskrätt och en halvtorr till halvsöt variant passar bättre till asiatisk mat. Gewürztraminer är en riktig balanskonstnär i matsammanhang och passar till allt från ostfondue till söt-syrlig asiatisk mat.

Vad är viktigt att tänka på när man väljer ett vitt vin?

Att hitta ett gott vitt vin beror lite på vad för stil man själv föredrar och vad det är för mat vinet ska drickas till.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.