Hem » Vin Tips » Brunello di Montalcino 2017 – en superårgång!

Brunello di Montalcino 2017 – en superårgång!

fattoi 4 - druvan brunello - Vinjournalen.se

Vissa viner och årgångar blir bara klassiska och Brunello di Montalcino Fattoi, 2017 är både ett klassiskt vin med en attraktiv årgång.

Denna vecka fokuserar vi på 2 speciella viner som skiljer sig ganska mycket från varandra. Först ut är Toscanas fylligaste, rikaste och mest lagringsdugliga vin Brunello di Montalcino Fattoi, 2017.

fattoi - vingårdar
Vingårdar utanför Montalcino

Fattoi är egentligen det internationella smeknamnet för detta populära rödvin som funnits i fasta sortimentet på Systembolaget i nästan 10 år. Detta är också ett rödvin som vi varmt rekommenderar och där varje årgång fått internationellt bra kritik från vinexperter och på globala vintävlingar.

Namnet säger redan att det kommer från Montalcino, provinsen Siena i Toscana, ett område med kraftfullt fylliga matviner i den populära Brunello-stilen som tillhör Italiens stora viner. Från och med 1300-talet och fram till 1960-talet var Brunello inte så känt utanför Italien, men det tog inte länge för världens vinälskare att ta vinerna till sina hjärtan och idag anses Brunello vara några av Italiens bästa och ibland de dyraste viner, i lag med bland annat kändisarna Chianti och Barolo.  

Druvan Brunello betyder ”den bruna” druvan och är den populära Sangiovese Grosso.  

Lite kort – Montalcino och druvan


Redan 1869 vid den agronomiska världsutställningen i Italien utmärkte sig ett gott, rött vin, en Brunello från 1865 och fick ett pris. Man kan säga att Brunello di Montalcinos viner föddes den dagen.

Brunello di Montalcino har fått namnet efter den gamla anrika staden Montalcino. Området kring Montalcino omfattar 3400 hektar varav druvan Brunello odlas på lite mer än hälften. Den fina och varierande jordmånen präglar vinerna med den typiska Brunello stilen.
Detta natursköna område hamnade 2004 på UNESCO: s eftertraktade världsarvslista.


Den Sangiovese som odlas i Montalcino har ett relativt tjockt skal jämfört med andra druvor som odlas i andra regioner. Detta bidrar till den typiska, nyanserade tanninrika Brunello-stilen.

fattoi - vinkällaren
Producentens vinkällare

Klassificeringen Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) ställer två krav: 

  • det får endast tillverkas av 100% från Sangiovese – inga andra druvor är tillåtna
  • vinet måste lagras i minst 2 år på fat och minst 4 månader på flaska

Producenten: Fattoi Ofelio e Figli i Montalcino


Det var först strax efter andra världskriget som familjen Fattoi bestämde sig för att själva kommersiellt börja producera vin och buteljera vinet på sin familjeägda lilla gård på 70 hektar.

Fastigheten köptes av Ofelio Fattoi 1965 och drivs nu av hans söner Leonardo och Lamberto samt Lucia och Fausto.

Azienda Fattoi är ett småskaligt vinföretag och drivs fortfarande av samma familj.

På Azienda Fattoi tillverkar man tre olika viner: Rosso di Montalcino, Brunello di Montalcino och Brunello di Montalcino Riserva.

fattoi - tre vinflaskor
Rosso di Montalcino, Brunello di Montalcino och Brunello di Montalcino Riserva

Familjen Fattois erfarenhet, kunskap och passion garanterar viner som håller en otroligt fin kvalité som har utmärkt sig högt i internationell ranking.
 

Samlad kritik om Fattoi

Det är just denna årgång 2017 som är intressant och exceptionell.  Några prominenta vinexperter har uttalat sig om årgången och Brunello di Montalcino Fattoi, 2017:

Kritikern Michaela Morris på Chiostro Museo di Montalcino:

…..Vinet är mjukt och utvecklas på näsan. Inslag av järn sticker igenom saltade plommon medan dammiga jordnyanser ger en bakgrund. På gommen är frukten bakad och mogen – de kraftfulla, stickande tanninerna behöver dock lite tid. Denna stora och expansiva Brunello har en salthaltig känsla som sannolikt kommer att utveckla en mer köttig buljongkaraktär när den får åldras.

Vinmagazinet Wine Enthusiast’s Kerin O’Keefe gav vinet hela 92 poäng: 

”Den blyga doften bjuder så småningom på mogen svartskalig frukt, bär och läderaromer tillsammans med dofter av vilda örter. Fyllig och omslutande, smaken innehåller torkade körsbär, genomsyrade katrinplommon och lakrits som motverkar sammetslena, finkorniga tanniner.”

Magasinet Decanter:

Efter att ha provat mer än 80 olika Brunello di Montalcino viner av samma årgång 2017, har Decanters vinkritiker valt ut de 10 viner som bäst representerar både kvalitet och värde.

”Fattoi 2017 visar upp både charm och personlighet. Utan tvekan en smakfull Brunello, mörkt kryddigt, läder, salta inslag inbakat i röda frukter och bär. Den vackert rustika torra terrakottakaraktären är charmerande och jordiga tanniner ger mycket att tugga på. Det finns en överraskande skön syra med saltiga inslag som lyfter den täta kompakta gomkänslan.”

fattoi - flaskan

Vidare stolta poäng av:

Robert Parker: 93 poäng

James Suckling: 92 poäng

Wine Spectator: 94 poäng

Brunello di Montalcino Fattoi, 2017 i Vinjournalen

”Redan doften av koncentrerat fat, italienska örter och mörka frukter avslöjar att detta vin är producerat till 100 % på Italiens druva nr 1 – den smak-karismatiska Sangiovese.  Eleganta Brunello di Montalcino ’Fattoi’ 2017 har en mustig, aromatisk cederarom som sprider sig tillsammans med en snygg fruktpalett av mogna röda frukter i glaset.
 
Man möts av en fyllig och kryddig vinprofil med de bästa egenskaperna. Smaken domineras av vinets generöst tilltagna aromer och toner av torkade mörka körsbär, pomerans, kanel, nougat och nyanser som man känner igen från morfars cigarrlåda – fylliga, härliga och intriganta aromer. Lagom mustigt och kryddigt med lena och tydliga, snyggt kärva  tanniner. Vinet har lagrats i 3 år på ekfat. Detta är ett stilsäkert vin med en stark, uttrycksfull karaktär.
 
’Fattoi’ 2017 har en komplex och köttig framtoning som gör vinet till en perfekt matpartner med smakfulla och maffiga rätter av nöt, vilt och lamm men även till en parad av ostar som Gruyère, Comté, Parmesan och Pecorino. ”

Prova Fattoi idag!

Brunello di Montalcino Fattoi, 2017

Område: Italien, Toscana, Brunello di Montalcino

Poducent: Fattoi Ofelio & Figli 

Druva: Sangiovese Grosso

14,5 % vol.

Art.nr: 3097

Pris: 269:-

 Image Alt  - Vinjournalen.se

Frågor och svar

Vad äter man till Brunello?

Maten bör vara av smakrika slag, rätter av lamm, grillat eller långkokt kött av annat slag eller viltkött är perfekt. Rätter av ljust kött och fågel med en smak eller rotsaker fungerar perfekt.

Vilken druva i Brunello-vin?

Vinerna från Brunello di Montalcino baseras på en klon av druvan Sangiovese som kallas Brunello eller Sangiovese Grosso. Detta är kraftfulla viner med mycket bra lagringsspotential.

Är Brunello en Chianti?

Största skillnaden mellan dessa två viner är blandningen. Chianti Classico tillåter en blandning av upp till 10 % av andra druvsorter förutom Sangiovese, medan Brunellos strikta regler kräver att den görs på 100 % Sangiovese.

Var ligger Montalcino mer exakt?

Montalcino ligger i provinsen Siena, i Toscana som är en fantastisk vinregion. Montalcino är också en stad som är en av sex spektakulära medeltida bergstäder i Toscana.

Är Barolo och Barbaresco samma sak som Brunello?

Barolo och Barbaresco är båda gjorda av Piemontes Nebbiolo-druva. Brunello di Montalcino från Toscana är tillverkad till 100% på Sangiovese. Tillsammans utgör de onekige några av Italiens finaste viner.

Läs mer här:

Spännande Brunello – historia, mat och vintips!

Brunello di Montalcino – Toscanas stolthet

Fattoi – Brunello di Montalcino

Vinjournalen.se Tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.