Hem » Vin Tester » Veuve Clicquot Gula Änkan (7421)
Vin Tester

Veuve Clicquot Gula Änkan (7421)

veuve-clicquot-gula-ankan - Vinjournalen.se

Smak:Karaktären är fruktig med inslag av mandel, grapefrukt och äpplen. Även smaker av rostat bröd är närvarande i detta välbalanserade, halvtorra vin.

Framställning:Råvarorna i Veuve Clicqot Gula Änkan består av pinot noir (56 %), chardonnay (28 %) och pinot meunier (16 %). Produkten kan drickas av alla, inklusive veganer, då inga animaliska produkter används. Mineraliska ämnen används för uppklarnande av färgen.

Champagne:Champagne är ett vindistrikt i Frankrike som är känt för drycken med samma namn. Mousserande viner som får endast kallas champagne om de kommer från detta område och uppfyller vissa krav på kvalitet och framställning. Vindistriktet Champagne består av flera byar som är indelade i två olika klassificeringar: Grand Cru eller Premier Cru. Klassificeringen är baserad på druvornas prisklass på marknaden relaterat till vad baspriset ligger på under samma år. De som ligger på 100 % är Grand Cru och 90-99 % är Premier Cru. Alla vingårdar i samma by får samma klassificering, därför anser en del att siffrorna inte är helt korrekta.

Veuve Clicquot:Veuve Cliquot är en berömd champagnetillverkare som ofta känns igen på grund av den gula etiketten. Det är också därifrån smeknamnet ”gula änkan” kommer ifrån. Särskilt deras halvtorra champagner kallas vid detta smeknamn i Sverige. Namnet kommer från Barbe-Nicole Clicquot-Ponsardin som föddes år 1777 som efter att ha blivit änka vid 27 års ålder bestämde sig för att ta över sin avlidne makes champagneaffärer. Hon har sedan dess beskrivits som världens första moderna affärskvinna. De äldsta drickbara champagneflaskorna som hittats i modern tid är av märket Veuve Clicquot. De hittades år 2010 ombord på ett sjunket fartyg utanför Åland. Denna champagne dateras till 1830-talet.

Frågor och svar:

Vilka druvor används i Veuve Clicquot Gula Änkan?

Pinot noir, chardonnay och pinot meunier.

Vilka smaker kan man förvänta sig av Veuve Clicquot Gula Änkan?

Fruktiga smaker av mandel, grapefrukt och äpplen, samt inslag av rostat bröd.

Vad är champagne och var kommer det ifrån?

Champagne är en mousserande dryck som kommer från vindistriktet Champagne i Frankrike.

Vad är Veuve Clicquot känt för?

Veuve Clicquot är en berömd champagnetillverkare som är känd för sin gula etikett och sina halvtorra champagner.

Vem var Barbe-Nicole Clicquot-Ponsardin och vad gjorde hon?

Barbe-Nicole Clicquot-Ponsardin var en affärskvinna som tog över sin avlidne makes champagneaffärer och anses vara världens första moderna affärskvinna.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.