Hem » Vin Tester » Tysk Sekt – en tradition över decennier

Tysk Sekt – en tradition över decennier

26_itemthemeimage_5113-jpg - Vinjournalen.se

Sekt är ett elegant och livligt mousserande vin som har en lång tradition i Tyskland. Sekten är vanligtvis vintage daterad, där man även anger by och vinodling som druvorna kommer ifrån. Redan 1783 gjorde man ett antal försök att framställa mousserande vin men det var först 1826 var den första mousserande vinet värt namnet producerades i Tyskland. Mot slutet av 1800-talet grundade ett antal tyska invandrarföretagare i Frankrike de tyska champagnehusen med erfarenheter från de franska champagnehusen, bland annat Veuve Clicquot.

När Versaillesfördraget 1919 förbjöd användningen av ordet ”champagne” för vin som inte växt och producerat i regionen Champagne, så myntade tyskarna ordet ”Sekt”. De största producenterna av Sekt är sedan decennier förstås Henkell & Co. Group, kanske för att de har en imponerande portfölj av Sekt. Men det finns flera bra och renommerade producenter som följer hack i häl, exempelvis Deinhard KG och Fürst von Metternich Sektkellerei GmbH.

Sekt framställs oftast efter Charmat metoden, alltså med en andra jäsning i tankar så att CO2 trycket byggs upp. En blandning av socker och jäst (tirage) läggs till i grundvinet (cuvéen) så att en andra jäsning sker. Den koldioxid som sedan produceras naturligt under jäsningen blir kvar i vinet och ger det dess karakteristiska smak samt bubblor.

Inte alla druvor som används i Sekt växer i Tyskland, hela 90% importeras från Italien, Spanien och Frankrike och oftast är det Pinot Blanc, Pinot Gris och Pinot Noir druvor. Den inhemska Sekten är märkt som tysk Sekt och görs dock exklusivt endast från tyska druvor och från de 13 kvalitetsregionerna i Tyskland. Varje Sekt har sin individuella märkning när det gäller sammansättning av druvsorter. De tyska basvinerna som används i framställningen av Sekt är främst Riesling, Elbling, Silvaner, Kerner och Weissburgunder. Basvinet bör ha en alkoholhalt på 80-85 gram / liter och en total syrehalt 7-10 g / l och gärna en låg andel i tanniner samt ett lågt pH-värde.

På etiketten hittar du ett antal kvalitetsbeteckningar som Sekt B.A. eller Qualitätsschaumwein B.A. som betyder att det kommer från ett specificerat område. Andra kvalitetskriterier är ursprung, druvsort, framställningssätt samt provnummer kvalitetskontroll på (tyskt APNr).
För att kallas Sekt måste vinet lagras i minst 9 månader men en del kvalitetsmärken lagrar sin Sekt i upp till 18 månader.

Smaken i sekt kategoriseras från extra torr till mild söt:

  • naturherb (brut nature)
  • extra herb (extra brut)
  • herb (brut)
  • extra trocken (extra torr)
  • trocken (torr)
  • halbtrocken (halvtorr)
  • mild (söt)

För en optimal smakupplevelse ska Sekten inte serveras varm. Bästa serveringstemperaturen är lite olika beroende på vilken typ av sekt:

  • Vit sekt mellan 5-7 ° C
  • Rosé Sekt mellan 6 – 8 ° C
  • Röd sekt mellan 9-10 ° C

Lägg också märke till de typiska tyska kupolliknande sektglasen på bilden. De kallas för Sektschale. Sekten är god både som aperitif och som middagsvin.

Frågor och svar:

Vad är Sekt och var har det sin tradition?

Sekt är ett mousserande vin med lång tradition i Tyskland.

Vilka druvor används vanligtvis i Sekt?

Pinot Blanc, Pinot Gris och Pinot Noir druvor, oftast importerade från Italien, Spanien och Frankrike.

Vilka är de största producenterna av Sekt?

Henkell & Co. Group är den största producenten av Sekt, men det finns flera andra renommerade producenter som Deinhard KG och Fürst von Metternich Sektkellerei GmbH.

Vilka kvalitetsbeteckningar kan man hitta på etiketten av Sekt?

Sekt B.A. eller Qualitätsschaumwein B.A. som betyder att det kommer från ett specificerat område. Andra kvalitetskriterier är ursprung, druvsort, framställningssätt samt provnummer kvalitetskontroll på (tyskt APNr).

Vilken är den optimala serveringstemperaturen för Sekt?

Bästa serveringstemperaturen är lite olika beroende på vilken typ av sekt, men generellt mellan 5-10 ° C.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Vitt Vin - Casa Velha artikel nummer 561901 från producenten Adega Cooperativa de Favaios från området Portugal - Vinjournalen.se
Casa Velha
Pris:101 :-
Artikel nr:561901
Smak ekfat, fruktig, galiamelon, kryddor, gula äpplen, brynt smör, nyanserad, vita blommor, ananas
Arom ananas, ekfat, galiamelon, gula äpplen, kryddor, nyanserad, vita blommor, brynt smör, fruktig
Färg gul, ljus
Mat som passar
fågel
fisk
fläsk
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2020Alkohol13 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
1 /12
Smakintensitet
5 /12
Sött/Torrt
10 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.