Sekt är ett elegant och livligt mousserande vin som har en lång tradition i Tyskland. Sekten är vanligtvis vintage daterad, där man även anger by och vinodling som druvorna kommer ifrån. Redan 1783 gjorde man ett antal försök att framställa mousserande vin men det var först 1826 var den första mousserande vinet värt namnet producerades i Tyskland. Mot slutet av 1800-talet grundade ett antal tyska invandrarföretagare i Frankrike de tyska champagnehusen med erfarenheter från de franska champagnehusen, bland annat Veuve Clicquot.

När Versaillesfördraget 1919 förbjöd användningen av ordet “champagne” för vin som inte växt och producerat i regionen Champagne, så myntade tyskarna ordet “Sekt”. De största producenterna av Sekt är sedan decennier förstås Henkell & Co. Group, kanske för att de har en imponerande portfölj av Sekt. Men det finns flera bra och renommerade producenter som följer hack i häl, exempelvis Deinhard KG och Fürst von Metternich Sektkellerei GmbH.

Sekt framställs oftast efter Charmat metoden, alltså med en andra jäsning i tankar så att CO2 trycket byggs upp. En blandning av socker och jäst (tirage) läggs till i grundvinet (cuvéen) så att en andra jäsning sker. Den koldioxid som sedan produceras naturligt under jäsningen blir kvar i vinet och ger det dess karakteristiska smak samt bubblor.

Inte alla druvor som används i Sekt växer i Tyskland, hela 90% importeras från Italien, Spanien och Frankrike och oftast är det Pinot Blanc, Pinot Gris och Pinot Noir druvor. Den inhemska Sekten är märkt som tysk Sekt och görs dock exklusivt endast från tyska druvor och från de 13 kvalitetsregionerna i Tyskland. Varje Sekt har sin individuella märkning när det gäller sammansättning av druvsorter. De tyska basvinerna som används i framställningen av Sekt är främst Riesling, Elbling, Silvaner, Kerner och Weissburgunder. Basvinet bör ha en alkoholhalt på 80-85 gram / liter och en total syrehalt 7-10 g / l och gärna en låg andel i tanniner samt ett lågt pH-värde.

På etiketten hittar du ett antal kvalitetsbeteckningar som Sekt B.A. eller Qualitätsschaumwein B.A. som betyder att det kommer från ett specificerat område. Andra kvalitetskriterier är ursprung, druvsort, framställningssätt samt provnummer kvalitetskontroll på (tyskt APNr).
För att kallas Sekt måste vinet lagras i minst 9 månader men en del kvalitetsmärken lagrar sin Sekt i upp till 18 månader.

Smaken i sekt kategoriseras från extra torr till mild söt:

  • naturherb (brut nature)
  • extra herb (extra brut)
  • herb (brut)
  • extra trocken (extra torr)
  • trocken (torr)
  • halbtrocken (halvtorr)
  • mild (söt)

För en optimal smakupplevelse ska Sekten inte serveras varm. Bästa serveringstemperaturen är lite olika beroende på vilken typ av sekt:

  • Vit sekt mellan 5-7 ° C
  • Rosé Sekt mellan 6 – 8 ° C
  • Röd sekt mellan 9-10 ° C

Lägg också märke till de typiska tyska kupolliknande sektglasen på bilden. De kallas för Sektschale. Sekten är god både som aperitif och som middagsvin.

Frågor och svar

Är Sekt tysk champagne?

Nej, Champagne är ett franskt vin som endast får produceras i regionen champagne. Tysk Sekt är ett mousserande vin som man kan kalla för Tysklands motsvarighet till Champagne.

Vad är tyskt mousserande vin?

Sekt är drycken som pärlar i tyska vinglas och Tysklands motsvarighet till Champagne och andra mousserade viner. Sekt Tyskland är synonymt med landet och nog den mest älskade av landets mousserade viner.

Är Sekt ett annat ord för tyska bubblor?

Sekt är den vanligaste typen av mousserande vin från Tyskland. Mousserade viner finns världen över under olika namn så som Cava i Spanien, Champagne i Frankrike och Prosecco i Italien.

Hur tillverkas tysk Sekt vin?

Sekt tillverkas oftast genom Charmatmetoden, där andra jäsning sker i tankar så att CO2 trycket byggs upp vilket ger vinet sina bubblor.

Var produceras tyskt bubbel Sekt?

Tyskt vin sekt är det mousserade vinet som produceras på de flesta ställen i Tyskland.

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy