Hem » Vin Tester » Pouilly-Fuissé (2756)

Pouilly-Fuissé (2756)

26_itemthemeimage_4539-gif - Vinjournalen.se

Smak :Detta är ett friskt, torrt vin med en fruktig karaktär. Smaken, som sitter kvar länge i munnen, är balanserad med inslag av både fat och mineraler, samt bittermandel och frukter som äpple, citrus och melon.

Framställning :Vinet är framställt enbart på chardonnay som odlats i enighet med naturen. Druvorna plockas för hand och krossas för att sedan låta druvmusten vila under drygt ett dygn. Det sistnämnda steget kallas för débourbage. Jäsning sker på burgundiska ekfat och lagras sedan i ett år. Naturlig jäst används vid jäsningen som sker långsamt och med minsta möjliga inblandning från människan. Man låter vinet klarna till färgen på egen hand då man anser att det då får den rätta karaktären som präglas av odlingsmarken.

Passande mat :Detta vin är som godast efter 2 till 5 års lagring efter buteljering men kan också avnjutas direkt. 12 till 15 grader är den optimala serveringstemperaturen och det finns flera olika maträtter som gärna ackompanjeras av detta friska vin. Fisk och skaldjur är självklara alternativ, men även fågel och getost (gärna från en närliggande bourgognesproducent) är mycket passande. Man behöver förstås inte dricka vinet tillsammans med en måltid – det fungerar också utmärkt som svalkande törstsläckare i sommarvärmen, som aperitif eller som sällskapsvin vid flertalet tillfällen.

Domaine Georges Burrier :Producenten Domaine Georges Burriers vingårdar ligger utspridda i tre huvudområden i byn Fuissé i södra Bourgogne: La Cote, Vers Cras – Les Champs och Vers Chanes. Vinerna från La Cote karakteriseras av en djuphet och elegans och odlas på branta, östliga kalksluttningar. Les Champs och Vers Chanes ligger vid kalkrika Beauregard-platån och producerar generellt mineraliska viner. Vid Vers Chanes odlas fruktiga och parfymerade viner.

Egendomarna runt Fuissé har ägts av släkten i 6 generationer och under 5 århundraden har familjemedlemmarna varit verksamma inom vinproduktion. Här lägger man stor fokus på druvornas kvalitet vid skörd, vilket gör att mängden vid skörd är relativt liten. Man låter hellre druvorna mogna fullständigt så att vinets smak bli optimal.

Terrängen är bergig och jorden består av lera och kalk, och odlingsmarkerna är belägna på mellan 250 och 300 meter över havet. Hela odlingsytan är ägnad åt chardonnayplantering och upptar 3,6 hektar. Utanför Domaine Georges Burriers egendom ligger ytterligare drygt 750 hektar som täcks av chardonnayrankor och utgör ytan för all vinodling med appellationen Poilly Fuissé.

Viner som kommer från denna producent anses som mycket fina och exklusiva. Ett bevis på deras kvalitet är att hela 11 restauranger med tre Guide Michelinstjärnor vardera har viner signerade Domaine Georges Burrier i sitt sortiment.

Pouilly Fuissé :Pouilly Fuissé är en appellation som utmärker några av Bourgognes finaste vita viner. Området ligger i Maconnaisregionen i södra Frankrike och delas in i fyra kommuner: Fuissé, Soultré-Pouilly, Vergisson och Chaintré. Appellationen har funnits sedan 1936, även om regiongränserna drogs redan år 1922. Runt 750 hektar är ägnade åt Pouilly Fuissévinerna som endast innehåller druvsorten chardonnay. Marken består av en granitgrund och jord med hög kalkhalt. I mitten av regionen ligger den 500 meter höga kalkstensbranten Roche de Soultre.

Olika viner från Pouilly Fuissé skiljs åt genom att märka flaskans etikett med de olika vingårdarna/producenterna. Det finns inget ”premier cru”-system inom appellationen Pouilly Fuissé, vilket gör att man får läsa på om vingården när man väljer vin. Kvaliteten från hela området anses dock vara allmänt hög; till och med den högsta inom Maconnaisområdet. Avsaknaden av premier cru-märkningen tyder alltså inte på sämre kvalitet utan på att man aldrig ansökt om att få denna märkning.

Varje år produceras runt 5,8 miljoner flaskor chardonnay i detta vindistrikt. Det typiska Pouilly Fuissé-vinet är torrt, uppfriskande, moget och elegant med tydliga inslag av ekfat. Generellt bör det drickas inom fem år, men om det lagras under goda förhållanden i vinkällare kan det hålla kvaliteten i över tjugo år, vilket är särskilt lång tid för chardonnayviner.

Frågor och svar:

Vilken druva används för att framställa Pouilly-Fuissé?

Vinet är framställt enbart på chardonnay.

Vilken producent är känd för att göra fina och exklusiva viner i Pouilly-Fuissé?

Domaine Georges Burrier är känd för att göra fina och exklusiva viner i Pouilly-Fuissé.

Vilken temperatur är optimal för att servera Pouilly-Fuissé?

Den optimala serveringstemperaturen är 12 till 15 grader.

Vilka maträtter passar bra till Pouilly-Fuissé?

Fisk, skaldjur, fågel och getost är passande maträtter till Pouilly-Fuissé.

Vilken typ av mark och terräng finns i Pouilly-Fuissé?

Marken består av en granitgrund och jord med hög kalkhalt. Terrängen är bergig och odlingsmarkerna är belägna på mellan 250 och 300 meter över havet.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.