Smak: En torr och ungdomlig champagne. Frisk smak av röda bär som jordgubbar, smultron och hallon.

Framställning: Lanson Rosé Label framställs liksom de flesta andra champagner av druvorna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Här är det en liten del rött från Pinot Noir som ger färgen. Lanson undviker malolaktisk jäsning av vinet, alltså den process där man låter enzymer från bakterier omvandla vinets äppelsyra till fruktsyra för att få en rundare och mjukare produkt. Resultatet är en friskare och fruktigare champagne. Hos Lanson lagras vinerna under ett minimum av tre år innan försäljning.

Champagne: Champagne är tveklöst en av vinvärldens namnkunnigaste regioner. Det är Frankrikes nordligaste och kallaste vinregion, vilket ger druvor med bra syra. Jordmånen i Champagne är dessutom fördelaktigt kalkrik. Champagneregionen delas i sin tur in i de fem delarna Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte de Blancs, Côte de Sézanne och Aube. Till denna provkarta kommer att byarna i regionen tilldelas klassificeringarna Grand Cru och Premier Cru, beteckningar som utgår från druvornas kvalitet. I regionen odlas nästan uteslutande de tre druvor som vanligen används till de världsberömda mousserande vinerna, alltså Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Vissa odlare producerar sin egen champagne, men främst är det de berömda champagnehusen som köper upp druvorna och står för framställningen.

Lanson: Grundningsåret 1760 gör Lanson till ett av de äldre Champagnehusen. Redan 1838 tog man initiativ till export utanför Frankrike och man är t.ex. hovleverantör sedan drottning Viktorias tid i England. Lanson ingår sedan år 2006 i den näst största gruppen av producenter i Champagne, BCC. Malteserkorset har prytt detta champagnehus etiketter sedan Nicolas-Louis Delamotte – själv riddare av Malteserorden – styrde i slutet av 1700-talet. Utöver den klassiska standardchampagnen Black Label framställer man även årgångschampagner.

Vinjournalen.se rekomenderar

Champagne Charles Ellner Grand Reserve

Champagne Charles Ellner Grand Reserve

Artikel:796001Volym:750 ml
Pris319 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetÅrgång2015Druvor60 % Chardonnay 40 % Pinot NoirAlkohol12 %

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy