Hem » Vin Tester » Lanson Rose Label (nr 7495)

Lanson Rose Label (nr 7495)

Smak: En torr och ungdomlig champagne. Frisk smak av röda bär som jordgubbar, smultron och hallon.

Framställning: Lanson Rosé Label framställs liksom de flesta andra champagner av druvorna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Här är det en liten del rött från Pinot Noir som ger färgen. Lanson undviker malolaktisk jäsning av vinet, alltså den process där man låter enzymer från bakterier omvandla vinets äppelsyra till fruktsyra för att få en rundare och mjukare produkt. Resultatet är en friskare och fruktigare champagne. Hos Lanson lagras vinerna under ett minimum av tre år innan försäljning.

Champagne: Champagne är tveklöst en av vinvärldens namnkunnigaste regioner. Det är Frankrikes nordligaste och kallaste vinregion, vilket ger druvor med bra syra. Jordmånen i Champagne är dessutom fördelaktigt kalkrik. Champagneregionen delas i sin tur in i de fem delarna Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte de Blancs, Côte de Sézanne och Aube. Till denna provkarta kommer att byarna i regionen tilldelas klassificeringarna Grand Cru och Premier Cru, beteckningar som utgår från druvornas kvalitet. I regionen odlas nästan uteslutande de tre druvor som vanligen används till de världsberömda mousserande vinerna, alltså Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Vissa odlare producerar sin egen champagne, men främst är det de berömda champagnehusen som köper upp druvorna och står för framställningen.

Lanson: Grundningsåret 1760 gör Lanson till ett av de äldre Champagnehusen. Redan 1838 tog man initiativ till export utanför Frankrike och man är t.ex. hovleverantör sedan drottning Viktorias tid i England. Lanson ingår sedan år 2006 i den näst största gruppen av producenter i Champagne, BCC. Malteserkorset har prytt detta champagnehus etiketter sedan Nicolas-Louis Delamotte – själv riddare av Malteserorden – styrde i slutet av 1700-talet. Utöver den klassiska standardchampagnen Black Label framställer man även årgångschampagner.

Frågor och svar:

Vilken smakprofil har Lanson Rose Label?

Lanson Rose Label har en torr och ungdomlig smak med friska toner av röda bär som jordgubbar, smultron och hallon.

Vilka druvor används för att framställa Lanson Rose Label?

Lanson Rose Label framställs av druvorna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier, där en liten del rött från Pinot Noir ger färgen.

Hur lång tid lagras vinerna innan försäljning?

Vinerna lagras under ett minimum av tre år innan försäljning.

Vilken betydelse har Grand Cru och Premier Cru i Champagneregionen?

Grand Cru och Premier Cru är beteckningar som utgår från druvornas kvalitet och tilldelas byarna i Champagneregionen.

Vad är Lanson för ett champagnehus?

Lanson är ett av de äldre Champagnehusen, grundat år 1760, och ingår sedan år 2006 i den näst största gruppen av producenter i Champagne, BCC.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.